Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Съкращаването на дивиденти не е непременно лош сигнал

В някои случаи то дори може да укрепи бизнес моделите, ако насърчи компаниите да насочват капитала по-продуктивно с отшумяването на кризата

Съкращаването на дивиденти не е непременно лош сигнал

Снимка: Getty

Когато световните пазари на акции загубиха около 16 трлн. долара от стойността си за един месец по-рано тази година, богатите се оказаха не по-защитени от финансови загуби от всеки друг, пише Матю Винсънт за Financial Times.

Според индекса на милиардерите на Bloomberg 500-те най-богати в света са загубили близо 950 млрд. долара през първите 10 седмици на 2020 г. По-голямата част от загубите са съсредоточени в четирите седмици от средата на февруари до средата на март, включително 330 млрд. долара на 12 март.

Още по темата
Тези, които могат да си позволят дългосрочна перспектива, могат да се надяват на евентуално възстановяване на цената на акциите. Дори ако това отнеме години, историята сочи, че то ще дойде. Тези с по-неотложни финансови нужди обаче трябва да приемат болезнената реалност: инвеститорите са напът да загубят до 490 млрд. долара дивидентни плащания през 2020 г., въз основа прогнозата за най-лошия сценарий относно глобалния индекс на дивидентите на Janus Henderson.

За всички инвеститори - независимо дали разчитат на дивидентите за доход, или просто ги реинвестират - тази загуба ще бъде веднага усетена. „Като се има предвид, че възвръщаемостта на портфейла е функция на получения доход и капиталовата печалба, това очевидно е лоша новина“, казва Саймън Пинкни, директор в компанията за управление на активи Hassium. „Тези преустановени дивиденти се отразяват на портфейлите във вид на по-ниски получени доходи и обикновено също чрез амортизация на цената на акциите. Те също така повишават безпокойството и профила на пазарния риск, тъй като хората се опасяват, че ще последват още прекратени дивиденти.“

Спрените дивиденти произтекоха както от икономическия, така и от политическия натиск, тъй като Covid-19 се разпространи. Александър Таваци, глобален стратег в Pictet Wealth Management, изтъква, че свиващите се печалби не носят достатъчно за финансиране плащанията към акционерите, а правителствените схеми за облекчаване на бизнеса затрудняват оправдаването на плащането на каквото и да било.

Във Великобритания водещият супермаркет Tesco си навлче критики заради запазването на дивидента си в размер на 900 милиона паунда, като същевременно се възползва от данъчна ваканция в размер на 535 милиона паунда. По подобен начин в САЩ имаше брожения срещу пет авиокомпании - Delta, American Airlines, United, Southwest и Alaska - които искат парична помощ от 50 милиарда долара, след като изплатиха 45 милиарда долара на акционери и изпълнителни директори през предходните пет години.

„Тъй като целта на тези ликвидни инжекции е да подпомогнат всички икономически агенти, има силна воля да се избегне прякото облагодетелстване на акционерите“, обяснява Таваци. Инвеститорите обаче трябва по-бързо да разберат политическата реалност: „Ясно е, че пазарите все още не калкулират влиянието, което регулаторният натиск ще окаже върху дивидентите.“

Как инвеститорите ще реагират на загубата на изплащаните два пъти годишно дивиденти зависи от начина, по който ги използват, казват управителите на активи.

Всеки, който се нуждае от редовен доход, може да се наложи да преразпредели вложенията си - заменяйки инвестиции в задлъжнели или регулирани бизнеси за такива в групи с по-голям паричен поток и по-малък натиск от правителството. Например, загърбване на банки и авиокомпании за сметка на сектора на потребителските стоки. „Отминаха дните, в които компаниите можеха да емитират дълг с цел обратно изкупуване на акции и изплащане на дивиденти“, казва Таваци. „За нас, що се отнася до избора на акции, онези компании, които се самоиздържат и не разчитат на държавна намеса, са тези, които са в най-добра позиция да поддържат своите дивиденти.“

Въпреки това, всеки, който използва дохода, за да увеличи своите вложения, трябва да продължи да го прави, препоръчват съветниците. Някои от тези вложения дори може да възстановят стойността си, тъй като пазарът започва да прави разлика между разумните съкращения на дивиденти, направени от по-силните компании, и намаленията, които трябва да правят по-слабите конкуренти.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 6 месеца
Много ясно - по-добре дивидентите временно да бъдат намалени или спрени, вместо компанията да ги финансира с емитиране на дълг. Лично аз ще бъда ударен, разбира се - но не кой знае колко тежко - спад на дивиденти - 10-15%.

Още от Анализи
ЕЦБ няма как да игнорира въпроса за опрощаването на дългове