IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Със застоя на разширяването ЕС тласка страните от Западните Балкани към Русия

Колебанието на Брюксел може да има стратегически последици и някои страни от региона да променят геополитическата си ориентация

19:08 | 17.10.19 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските лидери често потвърждават своята подкрепа за Западните Балкани и евроатлантическия път на региона, но същевременно изразяват опасенията си за въздействието на отделни държави, например Русия, Китай и Турция. Със застоя на разширяването на Европейския съюз (ЕС) Брюксел тласка страните от Западните Балкани в руската „прегръдка“, за да ги обвини след това в тесни връзки с Москва, пише в свой анализ Международният институт за изучаване на Близкия изток и Балканите (IFIMES).

Някои държави от ЕС непрекъснато поставят нови изисквания и критерии за членство в ЕС на страните от Западните Балкани. Същевременно експерти изтъкват, че общо 15 от членките на блока не биха покрили всички критерии за членство, които в момента се изискват от държавите от Западните Балкани.

Отбелязва се също така, че България и Румъния бяха приети в ЕС през 2007 г., както и Хърватия в средата на 2013 г., като и на трите страни не им бяха наложени чак толкова строги изисквания.

През 2004 г., когато беше най-голямото разширяване на ЕС, бяха приети на практика 9,5 държави заради разделението в Кипър. Отделно във френския регион Корсика и италианския Сицилия регламентите на ЕС изобщо не функционират, както е предвидено в стандартите, регламентите и директивите на ЕС, подчертава се в анализа.

(Не) функционирането на ЕС може да се илюстрира най-добре с примера за официалния диалог между Белград и Прищина за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово, който се посредничи от ЕС. Въпреки че така нареченото Брюкселско споразумение за диалог беше подписано на 19 април 2013 г., диалогът беше прекратен и неговата съдба не е сигурна. Разговорите се водят непрозрачно, а същевременно ЕС изисква прозрачност от страните от Западните Балкани, въпреки че самият ЕС е непрозрачен.

Един от последните примери за неприемливата роля на ЕС е спорното посещение на новоизбрания председател на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в Хърватия. Тя ще трябва да бъде по-внимателна в действията си в бъдеще що се отнася до темата за Западните Балкани.

По време на посещението си фон дер Лайен заяви, че ще работи за приближаването на страните от Западните Балкани към ЕС. Западните Балкани са част от Европа и ако ЕС иска тези страни да станат членки на блока, ще трябва да определи точното време за приемането им, а не само да прави изявления за това, посочва се в анализа. В противен случай тези страни ще бъдат принудени да намерят някои други решения, които да предприемат.

Хърватия е типичен пример за новото европейско поведение. Загреб не зачита решенията на международния арбитражен съд относно трансграничния спор със Словения, както и решението на Международния остатъчен механизъм за наказателните съдилища за престъпленията, извършени в бивша Югославия, според което някои високопоставени длъжностни лица от Хърватска демократична партия (HDZ) са осъдени с абсолютно решение за участие в престъпления в Босна и Херцеговина.

В документа се подчертава, че положението на сръбската общност в Хърватия внезапно се е влошило, след като Хърватия е станала пълноправен член на ЕС. Хърватия като член на ЕС и НАТО не е разрешила граничните си спорове със съседните страни, с изключение на Унгария, тъй като тази граница е наследена още от бивша Югославия. Същевременно Хърватия поема председателството на ЕС от 1 януари 2020 г. с фокус Западните Балкани, въпреки че е в конфликт с почти всички страни от региона.

Последна актуализация: 08:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 6
Yanis83
преди 4 години
В България безплатни ***,протестъри,екозащитници,агиткаджий няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 4
majnata
преди 4 години
айде и зелката да ти излезе със същата далавера ... е тогаз да се видиш с малко пари ... :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
Зелка, що се правиш на луд?!Това го дава Запада на своите си НПО-та.Ако дават рубли, то дай ми човека за връзка - номер на телефон.Че му звънна, че до сега за без пари ви троля де били :)))Ако дойдеш и ти, че делкаме далаверата! 100%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 10
zelka007
преди 4 години
щом до теб достигат рубли , сметай какво е в рассия , все пак там е изворчето на тази чудна валута ... що да нема чемоданчики с рубли и за тамошните нпо-та :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 12
дядя Вова
преди 4 години
По 1 000 000 000 рубли на едно НПО !!А НПО-та в Русия да искаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 13
дядя Вова
преди 4 години
Западът финансира средно официално 1 000 000 000 рубли на НПО-тата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 15
дядя Вова
преди 4 години
Няма страшно!Щом средно в Русия на всяка неправителствена организация официално дава спонсорство от1 000 000 000 рубли, без да считаме неофициалното (милиони $ през биткойни),то тукашните ще викат и за жълти стотинки!Даже тук има много безплатни ***.Няма да се плашите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 12
majnata
преди 4 години
е няма лошо де ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още