IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветници и довереници: Как би могъл да изглежда екипът на Байдън в Белия дом

Бъдещият президент на САЩ събра около себе си най-ярките умове на Демократическата партия. Преглед на възможния екип

08:16 | 10.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата на Белия дом. Снимка: EPA/YURI GRIPAS / POOL</p>

Сградата на Белия дом. Снимка: EPA/YURI GRIPAS / POOL

Доналд Тръмп и най-близките му сътрудници - това беше една съвсем отделна глава от неговото собствено президентство. Тръмп почти никога не слушаше своите съветници и смени повече от тях от всеки президент преди него. Очаква се при наследника му Джо Байдън екипът около него да има съвсем различен статус. Демократът събра около себе си отлични съветници.

Германският Handelsblatt прави преглед на най-важните:

Сюзън Райс

Във външната политика Байдън разчита на съветите на 55-годишната Сюзън Райс. Байдън вече е работил с нея в кабинета на Барак Обама: Райс първо беше посланик на САЩ в ООН, след това оглавяваше Съвета за национална сигурност в Белия дом.

При управлението на Байдън нейната мечта вече може да се сбъдне: да стане държавен секретар на САЩ. Райс се счита за толкова информирана, колкото и агресивна. По този начин тя си спечели и опоненти във Вашингтон. Дори Обама искаше да я назначи за външен министър - и не успя поради съпротивата на ръководения от републиканците Сенат.

Остава да видим дали републиканците, защитили своето мнозинство, този път ще бъдат по-милостиви. Във всеки случай Байдън не оставя никакво съмнение относно признателността си към Райс. Почти я направи кандидат за вицепрезидент.

Дъг Джоунс

Напускащият Сената демократ от Алабама загуби мястото си. Но неговият успех в консервативния южен щат затвърди репутацията му. 66-годишният политик се спряга за министър на правосъдието. Този орган ще трябва да свърши много работа, за да възстанови доверието след аферата с Русия, а високопоставеният Джоунс би бил подходящият човек за това.
 Doug Doug

Джоунс се радва на високо ниво на доверие в борбата за граждански права - назначаването му също би било знак към движението Black Lives Matter. Като генерален прокурор на Алабама той вкара в затвора двама членове на Ку-клукс-клан, които 40 години по-рано са извършили атентат срещу църква в Бирмингам, убивайки четири чернокожи момичета.

Тони Блинкън

Тони Блинкън е един от доверените лица на Байдън в продължение на почти 20 години. Първо работеше за Байдън в Сената, след това се присъедини към правителството. Блинкън се доказа на няколко позиции там, наскоро като заместник-външен министър.

Той не напусна лагера на Байдън по време на предизборната кампания. 

Лоялността му сега трябва да се изплати. Счита се за договорено 58-годишният Блинкън да играе важна роля в правителството на Байдън. Кабинетът на съветник по националната сигурност е възможност за него.

Пийт Бутиджидж

Бившият кмет на Саут Бенд, Индиана, направи трайно впечатление в основната кампания. 38-годишният политик е добър оратор, организира кампанията си примерно и преди всичко: подобно на Байдън, той самият представлява умерени позиции. Pete Pete

Макар и досега до голяма степен да бе неизвестен, той се справяше много добре в ранните първични избори - и нацели правилния момент, когато напусна терена заради Байдън чрез ранното си отстъпление.

Лаел Брайнард

Един от най-важните постове в администрацията на Байдън е министърът на финансите на САЩ. Един от фаворитите за ключовата позиция е 58-годишната Лаел Брайнард, която е губерньор на Федералния резерв на САЩ от 2014 г. Lael Lael

Тя не само би била бъде първата жена начело на Министерството на финансите на САЩ, но и първата, родена в Германия. Брайнард е родена в Хамбург като дъщеря на американски дипломат. Европейците все още я познават от финансовата криза през 2008 г., когато тя и тогавашният министър на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър проведоха кампания за по-активна фискална политика.

Мишел Флорной

Специалистката по отбрана е смятана за бъдещия началник на Пентагона през 2016 г. Тогава демократите загубиха от Тръмп, този път нищо няма да попречи на скока ù в кариерата. Michèle Michèle

Дори републиканският Сенат трудно би се противопоставил на назначаването на 59-годишната Флорной за ръководител на Министерството на отбраната. Няма съмнение относно нейната компетентност и опит. 

Възпитаник на Харвард, тя е работила при Робърт Гейтс в Пентагона, който първо бе служил на Джордж Буш и след това на Обама. Съвсем наскоро Флорной управляваше политическата консултантска фирма WestExec Advisors заедно с Антъни Блинкън.

Друга възможност начело на министерството на отбраната е да застане Тами Дъкуърт, която е ветеран от Ирак и бе в списъка на Байдън с кандидати за вицепрезидент. Тя е от тайландски произход.

Рон Клейн

Постът на началник на кабинета, главен организатор и най-близък сътрудник на президента, е толкова важен, че Байдън трябва да определи пизицията много рано. Когато Байдън беше вицепрезидент при Обама, той имаше и главен служител: Рон Клейн.
 Ron Ron

Сега той може да бъде повишен до началник на щаба на Белия дом. Клейн се отличи като координатор на кризата с Ебола и беше част от консултативната група на Белия дом за финансовата и банковата криза. Сега и двете биха могли да му бъдат от полза, тъй като Байдън обяви борбата срещу коронакризата за свой основен приоритет. Също така, заради репутацията си Клейн е уважаван от различните крила на демократите.

Елизабет Уорън

Сенаторката от Масачузетс е опитен политик, свърши невероятна работа в основната кампания - и за разлика от Байдън, тя представлява левия спектър на партията. Например тя иска да премахне частните здравни застраховки и да въведе единна щатска застраховка за всички американци. Elizabeth Elizabeth

Със своята риторика за класова борба шансовете ѝ за президентската кампания биха били ограничени. Въпреки това, като даде на сенатора важна роля в екипа, избраният президент може да успокои лявото крило на своята партия. Това би било важна стъпка. Защото Байдън трябва не само да обедини страната, но и своята партия.

Вивек Мърти

Заедно с Дейвид Кеслер Мърти ще ръководи нов експертен съвет, който да ограничи пандемията на коронавируса. Мърти беше главен здравен директор на правителството на САЩ от 2014 до 2017 г., а Кеслер преди това оглавяваше Администрацията по храните и лекарствата FDA. Байдън представи подробностите в понеделник вечерта.

Vivek Vivek

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още