IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайгата ще помага на Москва за намаляването на въглеродните емисии

Горите в слабонаселения Далечен изток са абсорбирали 38% от глобалните емисии въглероден диоксид през 2018 г.

15:41 | 23.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Владимир Путин се разходи в тайгата. Снимка: Kremlin.ru</em></p>

Владимир Путин се разходи в тайгата. Снимка: Kremlin.ru

Русия е най-големият износител на енергийни ресурси и сред най-големите замърсители с въглероден диоксид. Но има план как да се справи с емисиите, пише в анализ Bloomberg.

Далечният изток - слабонаселена необятна горска площ, дом на мечки, вълци и рядък вид тигри, вече влиза в сметките на Кремъл в политиките за опазването на околната среда. Bloomberg посочва, че Москва е създала дигитална платформа, която събира данни от сателити и дронове, за да бъдат оценени възможностите за абсорбиране на въглеродните емисии в региона.

Става въпрос за площи с големина два пъти колкото Индия, които могат да станат изключително привлекателни за бизнеса, който иска да намали въглеродния си отпечатък.

forest forest

Източник: Bloomberg

С тази амбиция Русия вероятно цели да сложи край на критиките, че прави малко по отношение на опазването на околната среда и срещу климатичните промени. Отдавна страната коментира, че анализаторите не трябва да забравят потенциала на горите, или близо 640 млрд. дървета, който притежава.

Досега обаче тайгата, която руският президент Владимир Путин посети през уикенда, се управлява лошо и през последните две години бяха регистрирани рекорден брой горски пожари. Нещо повече - данните за състоянието на горите не са актуализирани от 25 години, а дърветата са уязвими и могат да пострадат в пожар или при друго непланирано събитие.

На територията на Русия се падат 20% от горите в световен мащаб. Благодарение на тази даденост страната има потенциалът да се превърне в голям хъб за улавяне и съхранение на въглерод, посочва министърът на развитието Алексей Чекунков.

Москва е разработила система, която дава възможност на компания да избере да инвестира в засаждането на нови гори или защитата на съществуващите в Далечния изток. Ако след това има потвърждение, че направените инвестиции наистина повишават улавянето на въглероден диоксид, компанията получава въглеродни кредити, които могат да бъдат търгувани в дигитална платформа.

През 2018 година руските гори са абсорбирали около 620 млн. тона въглероден диоксид, сочат официалните данните. Това отговаря на около 38% от глобалните емисии.

Учените обаче се противопоставят на подобни схеми. Според тях, за да бъдат преодолени климатичните промени, въглеродният диоксид трябва да бъде намален наполовина до края на това десетилетие, а не просто да бъде намерен начин за неговото улавяне и съхранение.

Това прилича на разместване на мебелите по палубата на потъващия "Титаник", коментират от Fern, базираната в Брюксел британска екологична организация.

До 2050 година светът трябва да стане въглеродно неутрален, посочват още те.

Русия трябва да заложи основно на зелена енергия, нови технологии и енергийна ефективност, посочва Алексей Кокорин, директор на руския офис на WWF. "Допълнително, и при спазването на строги критерии, ще дойде използването на горите", препоръчва още той по отношение на политиката за намаляването на емисиите.

Използването на горите може да помогне на руския бизнес по отношение на плановете на ЕС за налагане на климатичен данък при вноса на стоки от трети страни, смятат още анализатори, цитирани от Bloomberg. Този данък трябва да влезе в сила от 2023 година, а големите износители на суровини от Русия изчисляват, че той им ще коства по 8 млрд. долара годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
хаха ... зануленият как се опитва да изпързаля системата . ама със сентинел ще го изловят по бели *** в тайгата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още