IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технофобът Маргрете Вестагер

Комисарят спазва маниакална технологична хигиена, но е оптимист за развитието на технологиите, пише Politico

12:10 | 09.11.17 г.
<p>
	<em>Маргрете Вестагер. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Маргрете Вестагер. Снимка: Архив Ройтерс

Ако търсите индикации какво е мнението на комисаря по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер за гигантите от Силициевата долина, просто погледнете начина, по който тя използва техните услуги, пише в коментар европейското издание Politico.

Тя използва Facebook и Twitter, но само за работа и не споделя никаква лична информация. Инсталирала е WhatsApp на своя смартфон, но е блокирала възможността да споделя своя списък с контакти. Предпочита да общува с приятели и роднини чрез SMS-и.

Маргрете Вестагер няма акаунт в Gmail и предпочита алтернативни на Google търсачки, като Bing или DuckDuckGo, която заявява, че не следи своите потребители. Нещо повече - комисарят по конкуренцията в ЕС редовно прочиства историята на сърфирането си в интернет и трие файловете "бисквитки", закачени от интернет фирмите като Google или Facebook.

Тази онлайн хигиена изглежда се превръща в мания за Вестагер и само се засилва през годините, прекарани в Брюксел, пише още Politico. "Колкото повече анализирам, толкова повече крия личното си пространство", потвърждава комисарят. В нейните изказвания също се усещат нарастващите й опасения.

"Трябва да разберем какво се случва с данните, събирани от компаниите. Няма безплатен обяд - в крайна сметка потребителите ще трябва да платят сметката", убедена е тя и посочва, че хората всъщност не вярват на онлайн компаниите и доброволно не биха им споделили своите лични данни, като здравни досиета, например.

Едни от най-запомнящите се случаи в практиката на Вестагер в Европейската комисия със сигурност ще бъдат Apple и санкцията, която отнесе компанията за двойните данъчни стандарти, както и Google за нечестните търговски практики. Както и делата срещу Microsoft и Facebook.

Politico подчертава, че преди да дойде в Брюксел, Вестагер е пионер сред датските политици, използващи социалните мрежи. Дори местните журналисти я наричат "Кралицата на Twitter", защото използва платформата, за да даде глас на политиката на малката си политическа сила, израснала до водеща в датския парламент.

Пристигайки в Брюксел, тя обяснява, че предпочита пазаруването онлайн, защото "магазините са винаги отворени".
Маргрете Вестагер обаче няма нищо против развитието на технологиите. Пред Politico тя припомня колко трудно се намираше информация в интернет, преди да има търсачки.

Определя се като "технооптимист" и е един от малкото комисари, които сами управляват своя Twitter акаунт и без притеснения вади своя iPhone и туитва снимка от събитията, на които участва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още