IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тексас срещу Калифорния: Приказка за два бюджетни дефицита

Калифорния вероятно ще увеличи данъците, докато Тексас предлага съкращаване на средствата за образование и социални програми

14:54 | 04.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Тексас срещу Калифорния: Приказка за два бюджетни дефицита

Партито по случай встъпването в длъжност на новия губернатор на Тексас Рик Пери миналия месец е представлявало обяд с барбекю, платен от богат бизнесмен. Поддръжниците на губернатора на Калифорния Джери Браун пък са отбелязали събитието, хапвайки хотдог на спонсориран от профсъюзи пикник.

Менютата на двете събития подчертават различния подход на двата най-гъсто населени американски щата към справянето с огромните бюджетни дефицити, пише в анализ на Ройтерс.

Кампанията на републиканеца Пери беше базирана на силата на тексаската икономика. Той извлече политически дивиденти от факта, че Тексас избегна натрупването на дефицит като Калифорния, чийто бюджетен недостиг за предстоящата бюджетна година е 25,4 млрд. долара.

Сега обаче Тексас е изправен пред бюджетен дефицит, който се оценява на 27 млрд. долара за следващия бюджетен период 2012-2013 г. За да свият недостига, щатските власти предложиха резки съкращения на средствата за образование и социални програми.

Калифорния и Тексас имат сходни бюджетни проблеми след рецесията в страната, която силно засегна данъчните и други приходи. Действията, които Тексас и Калифорния ще предприемат през следващите месеци за овладяване на пораженията, ще бъдат тест за склонността на нацията да приеме нови данъци.

Демократът Браун смята да покрие дефицита с комбинация от съкращение на разходите с 12,5 млрд. долара и увеличение на данъците с 12 млрд. долара. Плановете му са да поиска за целта одобрението на гласоподавателите.

Браун има опит в „данъчните битки“. През 1978 г., по време на предишния му мандат като губернатор, жителите на Калифорния приеха предложение, което ограничи възможностите на властите да налагат нови данъци.

Тексас от своя страна има дълга практика в налагането на благоприятна за бизнеса политика и консервативно данъчно облагане – в щата няма данък доход. Щатът по принцип се нарежда на последните места в страната по отношение на държавно финансиране на образованието и социалните програми.

Да облагаш с данъци или да да не облагаш?

Дефицитът на Калифорния е най-големият за американски щат в абсолютно доларово изражение, но предвиденият бюджетен дефицит на Тексас за 2012 г. възлиза на 31,5% от бюджета на щата за 2011 г. спрямо 29,3% за Калифорния.

Според експерти бюджетът на Тексас е под натиск от години. Щатът е използвал около 6,4 млрд. долара федерални средства, за да запълни недостиг в бюджета си за периода 2010-2011 г. За следващия бюджетен период обаче тези федерални средства няма да са на разположение.

Опитите на Тексас да увеличи данъците вероятно ще се провалят. През 2003 г. щатът се справи с бюджетен недостиг, без да повишава данъчното облагане. Тексас има силен коз в ръкава си – фонд за „черни дни“ в размер на 9,4 млрд. долара, създаден от щата през годините и финансиран с данъци производството на петрол и природен газ.

В същото време жителите на Калифорния вероятно ще са по-толерантни към по-високи данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още