IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тя не се осмелява да излезе навън дори и в бурка

Татуистка, брейк танцьор и фотографка правеха впечатление в Кабул още преди нашествието. Сега те се страхуват за живота си

14:05 | 19.08.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/NIELS WENSTEDT</p>

Снимка:  EPA/NIELS WENSTEDT

„Крием се от неделя“, казва Наргис в съобщение в Whatsapp. Тя е на 27 години и е самотна майка, живее в Кабул и през последните две години е работила като татуистка. И също така ръководеше козметично и масажно студио. Украсила е стените с плакати на силно гримирани жени в блестящи дрехи.

Още преди идването на талибаните на власт Наргис, чието истинско име е различно, е ослепителна и може би дори скандална за някои. Но бизнесът е вървял добре - всъщност толкова добре, че след като е избягала от насилствен брак преди години, тя е имала какво да предложи на деветгодишния си син: частно училище, уроци по чужди езици, костенурка за домашен любимец.

Сега и двамата са уплашени. „Заключих студиото и дори не смея да се доближа до сградата или района, защото и в миналото съм получавала заплахи от талибаните“, съобщава тя, цитирана от германския FAZ. „Ние сме напълно скрити, дори не излизам навън, за да пазарувам, и почти не говоря с други членове на семейството - само с тези, с които се крием“.

Последната мярка: бягство

Опасението от загубата на бизнеса им е най-малкото притеснение. Младата майка се опасява, че може да бъде наказана от талибаните за това, че си върши работата. Не си затваря очите през нощта. И постоянно кове планове за бягство. Дори и в бурка, синята роба на цялото тяло, която покрива цялото лице, тя не смее да напусне къщата. Тя иска само още веднъж да излезе навън – на път към летището. 

Напускането на страната, любимата ѝ родина, в която Наргис е изградила бъдеще, сега е единственият ѝ вариант. „Вече деактивирах акаунтите във всички социални медии от притеснение, че талибаните може да ме намерят по този начин, но в същото време интернет е единственият ми шанс да се измъкна“, казва тя. Може би ще успее да стигне до един от планираните евакуационни полети и да получи  виза. Дестинацията няма значение, тя просто иска да избяга. Оставането там вече не е възможност. А да се откаже от професията си на татуистка, „това би означавало моята смърт“.

Памучни панталони вместо дълга коса

Фауад е затворен в друга къща в Кабул. Той е на 22 години, рапър и брейк танцьор. През седмицата той всъщност учи в университета в Кабул. През уикенда обичаше да свива джойнт със своите приятели, да седи с тях в тъмното си опушено студио и да записва нови бийтове. Той няма отговор кога - и как - ще види приятелите си следващия път.

Социалните медии поддържат групата заедно. Въпреки че никой от близките му приятели не живее далеч, той не ги е срещнал от нахлуването на талибаните. „Бихме привлекли твърде много внимание“, казва студентът, чието име също е различно. 

Толкова много неща все още са неясни в Кабул, но едно  нещо изглежда много сигурно: дългата коса на Фауад, която той носи на кок, и дрехите му в хип-хоп стил вече не се вписват в „новия стар Кабул“. Затова той изкопава от дъното на скрина традиционното афганистанско облекло: широки памучни панталони и дълга туника, която обикновено носеше само в празнични дни или на сватби.

Последна актуализация: 06:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
mrynmryn
преди 2 години
Тия са като от представителна извадка на дойче веле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
nikiangel
преди 2 години
А може би така трябва да бъде в Афганистан, и така искат мнозинството от хората там?Фактите, 20 години се мъчат да ги променят, наляха им пари, оборудване, оръжия, и накрая като си заминаха, режима и 300 хилядна армия се сринаха за 11 дни от 60 хиляди примитивно въоръжени талибани на моторетки.Може би народа и религията там не искат да има татуистки и брейк танцьори.Все едно да дойде армия тук и да наложи че секса с малолетни е нещо нормално и да защитава тези които го правят.Съвсем нормално на правещите го ще им се случи случка като си тръгне тази армия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още