IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три сложни въпроса стоят пред американските инвеститори в момента

Те касаят контрола върху пазарите и тяхната волатилност, според Мохамед Ел-Ериан

18:07 | 24.03.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Движенията на американските финансови пазари през миналата седмица изправят инвеститорите пред три сложни въпроса. Отговорите далеч не са ясни, но последиците за позиционирането на инвестиционните портфейли, от друга страна, са сериозни, пише за Bloomberg Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz.

Въпрос 1: Губи ли Федералният резерв контрола върху пазара на облигации?

Заседанието на Федералната комисия за открития паричен пазар (FOMC) от миналата сряда и последствията от него подчертаха нарастващото противоречие между политиката на Фед и променящите се икономически реалности. Централните банкери не виждат нужда да променят своите ултрастимулиращи монетарни мерки, въпреки че преразгледаха съществено прогнозите си за растежа и инфлацията. Инфлационните очаквания на пазара са на многогодишни върхове, доходността на облигациите се повиши, а кривата на доходността се изправи.

Надявайки се да се противопостави на вървящата нагоре доходност, председателят на Фед Джером Пауъл в петък подчерта посланието на FOMC, като написа в Wall Street Journal, че „предстои още възстановяване, така че във Фед ще продължим да предоставяме на икономиката подкрепата, от която се нуждае толкова дълго, колкото е необходимо".

Това съобщение постави инвеститорите в раздвоение. От една страна, то звучи успокояващо, защото предполага, че Фед е готов да бъде още по-стимулиращ, позиция, съответстваща на разочароващите данни за безработицата от миналия четвъртък. От друга страна, това засилва опасенията за финансово и икономическо прегряване, проблем, който беше подчертан през уикенда от предупреждението на Лари Самърс за „най-малко отговорната“ макроикономическа политика за последните 40 години.

Въпрос 2: Колко уязвима е ликвидната парадигма към волатилността на пазара на облигации?

Първият въпрос изправя инвеститорите пред избор: трябва ли да се позиционират за по-ефективна намеса на пазара от Фед, било то допълнителни мащабни покупки или пряк контрол върху кривата на доходността, или трябва да се притесняват, че Фед ще е по-малко способен да потиска доходността на облигациите?

Отговорът има коренно различни последици за това колко риск и по какъв начин трябва да поемат инвеститорите - от инвестиране в пасивни индекси през избор на отделни акции до структуриране.

Ако Федералният резерв е в състояние да генерира още един кръг от ефективно потискане на доходността на облигациите, съветът за инвеститорите би бил да продължат да яхат ликвидната вълна, като засега оставят настрана изумителното несъответствие между политиката на Фед и икономическото развитие.

Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 3 години
Моите дълбоки уважения към Ериан, но нищо сложно не стои пред американските инвеститиори. Нещата са много прости даже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
по-фешън де
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Три сложни въпроса стоят пред американските инвеститори в момента 1. Дали да сложат парите си в койни-мойни.2. Дали да си купят акции на гризани ябълки или тисли.3. Да се хвърлят от прозореца, както едно време откачилият им министътр с вик: руснаците идват!Е, може и китайците, ше е по-фепън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още