IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли Германия да плати на Полша за миналото

Варшава заговори за репарации заради Втората Световна Война и оценява щетите на около 1 трилион долара

08:34 | 13.09.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Трудно е да се води обективен и безпристрастен дебат за полските искания за репарации, имайки предвид колко жестоки са били престъпленията, извършени от германците в Полша през Втората световна война.

Тогава нацистка Германия превръща Полша в най-зловещата арена за изтребление на европейските евреи. Арена, на която се води и безогледна война срещу полското цивилно население - война, която по много признаци отговаря на дефиницията за масово унищожение на хора, съдържаща се в конвенцията за геноцида на ООН, подписана през 1948 година.

Случилото се в Полша от 1939 до 1945 година е описано подробно от историците. То надхвърля дори и най-смелите ни представи. Затова и всеки отговор, който отхвърля или релативира исканията за обезщетения за загубите и страданията на поляците през шестте години на германска окупация на страната, изглежда неадекватен, безчувствен и дори неморален, пише в свой коментар за Frankfurter Allgemeine Zeitung Райнхард Везер.

Въпреки всичко казано дотук германското правителство е длъжно да реагира с юридически действия срещу исканията на Варшава. Защото ако не го направи, то ще открехне вратата за подобни искания и от други страни. Полша не е единствената жертва на националсоциалистическата агресия.

Имайки предвид какво е причинил Третият райх на цяла Европа, може да се твърди, че подобни искове биха съсипали дори такава мощна в икономическо отношение държава като Германия. Нека не забравяме освен това: общата европейска политика, нашият общ отговор на предизвикателствата на настоящето и бъдещето би бил невъзможен, ако оставим злодеянията на миналото да диктуват днешния дневен ред.

Това не би било от полза за никого - включително и за една Полша, която през последния четвърт век спечели много от европейското обединение. Именно процесът на европейско единение е отговорът на историята от времето на Втората световна война. Никой не оспорва голямата историческа отговорност на Германия. Но тук става въпрос за това да превъзмогнем бремето на миналото, за да можем днес да гарантираме мира в Европа. С реториката на сегашното полско правителство се постига точно обратното - в ущърб на всички ни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
те може да си я делнат пак ако чааак толкова се наложи .... Искандърите са в Калининград, с тва Полша е валат за 2ч. даже нема и толкоз и НАТО със Сашш на калъп и Господ не мое им помогне на поляците ако се стигне до там ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
крас
преди 6 години
искане към РУСИЯ??А КОГА ПОЛЯЦИТЕ ЩЕ ПЛАТЯТ ЦЕНАТА НА ПАДНАЛИТЕ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО ИМ ОТ ФАШИЗМА СЪВЕТСКИ ВОЙНИ?!ИЛИ МОЖЕ БИ ТЕ САМО СА СЕ ОСВОБОДИЛИ?ВАРШАВСКОТО ВЪСТАНИЕ ПОКАЗВА ТОЧНО КАКВИ СА ИМ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ И ДОКЪДЕ МОГАТ ДА Я ДОКАРАТ БЕЗ ПОМОЩА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 6 години
Полша е права да иска обезщетение, а германците ще са прави да не и го платят. Всеки си гледа интереса. По-интересното е обаче, че поляците ще предявят(вероятно) такова искане и към Русия. Защото по-учените от Вас знаят, че ВСВ започна с разделянето на Полша между Русия и Германия, а не само с нахлуването на немската армия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
coder
преди 6 години
Вие луди ли сте? Ако се тръгне по този път, всеки от всеки има да иска и ще се хванем за гушите. Поляците тогава трябва да обезщетят избиването и прогонването на германското население от Източна Прусия, която е била етнически германска. А ние тука имаме да искаме от гърци и сърби. Страните победителки пак наглеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Егаси наглеците.А аз си мислех, че от всички в ЕС гърците са най-гаднни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
Dimat
преди 6 години
Полша има много по-голямо основание от Израел,Германия да и плаща за унищожението на страната,ама германците си плащат чинно на евреите,за нещо,което победителят американското еврейство им наложи,чрез насадения в съзнанието ом "холокост" и си мълчат!А какво да кажем за това,какво трябва да се плати на народите от бившия СССР и особено,на Украйна,Беларус и Русия!...а на опашката чакат и доста други европейски народи!Само,че,ако това стане,какво и колко трябва да плащат американските агресори,за многобройните войни,водени из цял Свят,след ВСВ?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още