IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудът получава предимство спрямо капитала след пандемии

Компаниите и техните акционери могат да се надяват на подобрение в производителността

11:15 | 04.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Центърът за превенция и контрол на заболяванията в САЩ съобщи наскоро, че очакваната продължителност на живота в страната се е свила с 1,5 години през 2020 г., което е най-големият спад поне от Втората световна война.

Covid-19 уби над 614 хил. американци и изостри предозирането с лекарства, както доведе до смъртта на хора, които са пропуснали лечението на диабет и други хронични заболявания по време на Covid блокадата. Трябва да прибавим и тези, които страдаха от изолация и стрес, прекъснаха нормалната си диета и упражнения и прекаляваха с алкохол.

Последвалите негативни ефекти върху населението ще ограничат предлагането на работна ръка през следващите години, засилвайки отклоняването на средства от корпоративните печалби към възнагражденията на служителите в състава на националния доход. Това е благоприятна тенденция за наетите лица, но лоша новина за акционерите, освен ако ефектите от този преход не бъдат компенсирани от по-ефективното използване на труда и по-бърз растеж на производителността, пише за Bloomberg Гари Шилинг, президент на едноименна консултантска компания от Ню Джързи. 

Историята показва, че пандемиите ограничават предлагането на работна ръка и тласкат нагоре реалните заплати, докато реалните лихвени проценти и следователно възвръщаемостта на капитала са потиснати. Изследване на клона на Федералния резерв в Сан Франсиско, озаглавен „Дългосрочни икономически последици от пандемиите“, се фокусира върху 15 големи пандемии, започвайки с Черната смърт през 14-ти век, когато повече от 100 милиона души, или 30% до 60% от населението на Европа е загинало. Икономическите ефекти обикновено траят 40 години след големи пандемии.

Причината, поради която след пандемии се повишават реалните заплати, се дължи на недостига на работна ръка. А причината, поради която реалните лихвени проценти намаляват, е, че има излишък на капитал на активен работник и че нормата на спестяване нараства, тъй като оцелелите възстановяват активите си и се подготвят за бъдещи кризи. Пандемиите убиват хора, но не унищожават машини и оборудване.

Само 0,2% от населението на САЩ е починало от Covid-19, но мнозина отпаднаха от работната сила, тъй като пандемията ги накара да преосмислят начина си на живот. В резултат на това свободните работни места през май (9,2 милиона) значително надвишаваха новонаетите хора (5,9 милиона). През април 19,5% от населението бяха пенсионери. Също така заплатите растат, особено за тези в нископлатените индустрии. През юни възнагражденията на служителите в областта на развлеченията и гостоприемството, които печелят само 46% от средната седмична работна заплата в частния сектор, скочиха с 10% спрямо година по-рано, според Министерството на труда.

Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още