Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Тръмп греши, че обезценката на еврото ще помогне на Европа

Американският президент бърка и ако смята, че девалвацията на долара ще помогне на САЩ

Тръмп греши, че обезценката на еврото ще помогне на Европа

Снимка: Ройтерс

На всекиго може да се случи – президентът на ЕЦБ Марио Драги вчера стана обект на поредния залп на Доналд Тръмп в Twitter. Президентът на САЩ обвини Драги, че разпалва нова валутна война, пише Wall Street Journal.

Последното изригване на Тръмп по отношение на паричната политика дойде, след като Драги обеща ЕЦБ да продължи да стимулира икономиката на еврозоната, ако тя има нужда от това. Потвърждението, че ЕЦБ обмисля експанзионистичен подход в последните дни от мандата на Драги понижи еврото с 0,5% до под 1,12 долара. Европейските акции скочиха, докато доходността по облигациите спадна.

Тръмп казва, че тази бърза обезценка на единната валута прави „нечестно по-лесно за европейците да се конкурират със САЩ”.

Драги трябва да разбере, че истинската цел на Тръмп е Джей Пауъл, председателят на Федералния резерв, чиято Комисия за открития паричен пазар заседава тази седмица. Тръмп иска от Пауъл да понижи лихвите в САЩ. Оплакването на Тръмп от Драги е малко преувеличено, като се има предвид, че една от основните икономически заплахи, на които ЕЦБ реагира, е митническата офанзива на американския президент.

Още по темата

ЕЦБ също така е поставена в неизгодно положение на фона на сигналите, че Фед може да понижи лихвите тази седмица или по-късно през годината. Всички съвременни централни банкери се опитват да направляват неконвенционалната парична политика без пътна карта и без международно сътрудничество. Трябва да извиним Драги, че намекна за желание да не изостава повече от американската централна банка.

Вярно е обаче също, че обезценяването на еврото беше явна, макар и незаявена, цел на политиките на Драги от години. Търгувайки се на ниво от около 1,40 долара през 2014 г., еврото спадна до около 1,05 долара към края на 2015 г., след като Драги въведе своята версия на количествени улеснения (покупка на финансови активи от централната банка – бел. прев.).

Надеждата изглежда беше, че по-слабото евро може да доведе до внос на инфлация, докато същевременно подпомага износа, което би направило икономическите реформи в еврозоната политически по-лесни. Нито едно от двете не се случи. Цените на вноса така и не нараснаха достатъчно, за да предизвикат целевата инфлация на ЕЦБ от близо 2%, а подкрепата за износа се насочи главно към Германия, която най-малко се нуждаеше от помощ. Важните реформи така и не се осъществиха, с изключение на Франция, където със закъснение те настъпиха, но в недостатъчен обем.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

4
 
1
 
1
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
нима това означава, че Европейската банка манипулира валутата, така както го прави и Китай и за което е войната САЩ - Китай. а значи ли, че следващата цел на Тръмп е Европа ? а как се води война на една армия с един главнокомандващ, който знае какво иска, който е безмилостен в целите си, срещу армия от 28 генерала, които освен това не знаят какво точно искат и се променят със всеки нов ден.

Още от Анализи
Търговската война между САЩ и Китай всъщност е за Huawei и Тайван