IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп и съдбата на куцата патица

Ако Сенатът отмени и ветото върху бюджета за отбраната, който е обогатен с всякакви добавки, за първи път президентът ще претърпи такова поражение

08:49 | 30.12.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Yuri Gripas/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yuri Gripas/Bloomberg

Малко преди края на ултиматума в Конгреса се случиха още неща: В Камарата на представителите бе отменено вето на президента Доналд Тръмп срещу проектобюджета за отбрана; сенатът можеше да следва „къщата“. Някои сенатори обаче искат да обвържат гласуването с готовността да гласуват за увеличаване на еднократните плащания към гражданите поради коронакризата с чек за до 2000 долара, както искаше Тръмп. „Голямата камара“, контролирана от демократите, вече се обяви в полза на това - в странно рядък съюз на опозиция и президент.

Фактът, че толкова много републиканци помогнаха за отпадането на ветото му, е показател за това колко непопулярни са плановете му и за изтеглянето на американски войски от Германия, наред с други неща. Така че по въпросите на отбраната все още има двупартийност, пише в коментар за FAZ Клаус-Дитер Франкенбергер.

Освен това Тръмп скоро ще бъде история. От друга страна, що се отнася до помощта за коронакризата, има републиканци, които преоткриват своята фискална консервативна жилка малко преди смяната във властта.

След като Джо Байдън влезе в Белия дом, тази жилка вероятно ще набъбне още повече; през мандата на Тръмп в повечето случаи тя бе много слаба. Сега се случват много неща. Ако Сенатът отмени и ветото върху бюджета за отбраната, който е обогатен с всякакви добавки, за първи път Тръмп ще претърпи такова поражение. Това е съдбата на „куцата патица“, дори и да не иска да я приеме.

Първоначално „куцата патица“ е израз, използван в жаргона на фондовата борса, заедно с думата „бик“ и „мечка“. „Куца патица“ е бил онзи, който не може да изплати задълженията си. 

Малко след това, в книга със заглавието „Страданията в човешкия живот” (The Miseries of Human Life), Джон Бересфорд посвещава глава на “Разнородни страдания”. Те включват „посещение на фондовата борса сред крякане на патици, мучене на бикове и ръмжене на мечки”. Сенат Сенат

Думата „куц“ в този смисъл е някой, който не може да оцелее без помощ и се използва за описание на американски политик, който не може да бъде преизбран, следователно се нуждае от помощ. В едно споменаване в нюйоркския вестник Evening Post от 1910 г. ситуацията е описана шеговито: „Алея на куцата патица е името, с което се назовава преградения с параван коридор в офисите на Белия дом, където политици, които са се провалили в изборите, могат да се срещат”.

Е, и Тръмп не може да избяга от тази съдба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Valentin13
преди 3 години
и аз така мисля - с тоя ковид докторите много заети и не могат да обслужват психясали като тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Хаха.... заглавието всъщност трябва да бъде Байдън и съдбата на кухата безмозъчна патица поставена на обществен пост за да може някой, който управлява да остане скрит за да може извърши хиляди престъпления и безумия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 3 години
и кво, каска? Завиждаш че не си съпругата на Харис или плачеш за нещо друго, джендърче :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
4 MORE YEARS!!! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Valentin13
преди 3 години
днес слушах интервю с Байдън. човекът е много откровен, вного ясно каза - избранта президентка Харис. след това малко се издъни като говореше за съпруга на Камала Харис и го нарече - съпругата на Харис.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
айде бе ... ти ли носиш куфарите , *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
мелания е запонала да изнася багажа ... ще заложиш ли кинти кой ще е президент на 21 януари ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
ше видиме коя е "куцата патица" накрая .... до инагурацията на мавзолея има още доста време, може пък и да не се състои не се знае знае ли се .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още