IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп вкарва в криза бизнеса си точно преди да се върне към него

Марката на президента е изоставяна от все повече свои съюзници. Но дали - както и в миналото - тя ще успее да възкръсне от пепелта?

10:58 | 13.01.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Написано е точно там, в първите няколко страници на „Trump University Branding 101“: „Истината е, че всичко, което казвате и правите, е важно“, пише бъдещият президент в публикуваната през 2008 г. книга. „Действията имат значение“, казва той.

След като президентът подтикна привържениците си да влязат със сила в сградата на Конгреса, марката, която е в сърцето на кариерата и състоянието на Доналд Тръмп, сега е в криза. Гръб му обърнаха някои от политическите донори, които му помагаха; технологичните компании, които му даваха платформа; банките, които управляваха финансите му; американската голф индустрия, която водеше бизнеса в клуба му; дори и канадската компания зад онлайн магазините му.

Трябваше да минат всичките четири години на президентството му, за да могат тези някогашни негови съюзници да се обърнат срещу него. Сега действията им няма да имат голям ефект върху администрацията, която си отива до дни, но могат да засегнат завръщането му в света на бизнеса.

„Излизайки от портите на замъка, той подпали цялото кралство, но правейки го, нанася трайна щета върху собствената си марка“, казва Сали Хогсхед, маркетинг специалист. „Има го факторът на срама от това да си свързан с марката на Тръмп за по-голяма част от населението, отколкото преди“, смята тя.

Само за няколко дни президентът бе отхвърлен от Wall Street, Силициевата долина и Вашингтон. Социалните мрежи, сред които Twitter и Facebook, му отнеха интернет мегафона, с който стигаше до милиони свои поддръжници. Shopify обяви, че затваря онлайн магазините му, което ще се отрази върху официалните магазини на Trump Organization и на кампанията му.

Някои от банките, с които Тръмп и семейството му са работили в продължение на години, също се дистанцират.

Deutsche Bank реши да се въздържа от бизнес в бъдеще с Тръмп и неговата компания, посочва запознат с въпроса източник, пожелал анонимност. Президентът дължи на германския кредитор над 300 млн. долара.

Signature Bank – базираният в Ню Йорк кредитор, в чийто борд някога бе Иванка Тръмп, също обяви, че прекратява отношенията си, настоявайки за оставката на държавния глава. Signature затваря две частни сметки, в които Тръмп има около 5,3 млн. долара, заяви говорител на банката.

Финансовите фирми по-общо обявиха, че ще използват силата на дарителските си кампании, за да осъдят тези политици, които се опитаха да оспорят резултатите от изборите през ноември, предизвикали бунта от сряда.

Стана ясно и че най-големият търговец на дребно в света Walmart Inc, както и развлекателния гигант Walt Disney Co също прекратяват даренията си за американските депутати, които са гласували срещу потвърждаването на избора на Джо Байдън.

От Walmart посочиха във вторник, че предвид нападението срещу Капитолия ще бъдат прекратени за неопределено време даренията за членовете на Конгреса, които са гласували срещу „законното сертифициране на гласовете на щатската Избирателна колегия“.

Disney посочи в изявление, че незабавно след атаката членовете на Конгреса са имали възможността да се обединят – "възможност, която някои за жалост отказаха да прегърнат“. Отказът на компанията да финансира гласувалите срещу потвърждаването на гласовете важи за сегашната 2021 г.

Други водещи компании, като AT&T Inc, Amazon.com Inc и Mastercard Inc, също предприеха подобни мерки през последните дни.

Междувременно във Вашингтон демократите са напът да направят Тръмп единствения американски президент обект на процедура по импийчмънт два пъти. Срещу него се готвят да застанат дори и депутати от собствената му Републиканска партия.

Дори и любимият му бастион на елита загърбва бизнеса му. Асоциацията на професионалните голфъри на САЩ заяви, че бордът ѝ е гласувал да прекрати споразумение шампионатът по голф да се провежда в клуб на Тръмп в Ню Джърси.

Бъдещето на бизнеса на Тръмп не е светло, смята Карли Фиорина, бивш главен изпълнителен директор на Hewlett-Packard Co., която се изправи срещу Тръмп на първичните избори за кандидат на Републиканската партия за президент през 2016 г.

„Неговата марка е токсична“, коментира Фиорина в понеделник по Bloomberg Television. „Това ще има реални последствия за неговия бизнес, въпреки че той най-вероятно ще продължи да има привърженици сред Републиканската партия и в страната“, посочи тя.

Но дори и така, кариерата на Тръмп е история на бурни падения и невероятни възходи – а неговата марка може да се окаже по-силна от очакваното сред пламенните му фенове, които събра на Капитолия. Според привържениците му все още ще има примамливи възможности за него в десните медии, включително възможна работа за новинарски канал, собствена медия или сделка за книга.

„Ще съм първият, който ще признае, че невинаги е лесно“, пише Тръмп в своята книга от 2008 г., издадена от Trump University. Осем години по-късно, точно преди да се нанесе в Белия дом, той се съгласи да плати 25 млн. долара за уреждането на иск, че вече нефункциониращото висше училище е измамило хиляди студенти.

Маркетинг стратегът Ребека Хоран казва, че е трудно да си представи завръщането на марката на Тръмп. Но все пак добавя: „Историята ни показа, че имаме къса памет“.

По материали на Bloomberg и Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 7
evlogi
преди 3 години
Ще успее да се възстанови разбира се.Левичарите както винаги не са в час.Онзи ден след като Туитър блокира за постоянно акаунта на Тръмп, акциите им паднаха с 10% за един ден.Защо?Еми защото Тръмп имаше 88 млн.последователи в Туитър.Левичарите продължават да си мислят,че светът започва ,свършва и се върти около тях.Всъщност кризата в бизнеса му започна преди президентството му, и аз лично смятам,че президентството му ще му е от полза сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 3 години
сефте, голяма работа... ще фалира за 7 път...може да му позволят да пусне някой риалити от панделата или да организира мис Синг-синг :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
По това което съм чел, ми се струва, че безнесът му, отдавна е в криза и далеч не е обвързан с президентстването му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още