Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Търговската сделка между САЩ и Китай - взаимно примирие

Американците платиха висока икономическа цена с надеждата, че Пекин ще се държи по-добре в бъдеще

Търговската сделка между САЩ и Китай - взаимно примирие

Снимка: Getty

Президентът на САЩ Доналд Тръмп естествено приветства „първата фаза” на търговското споразумение с Китай, което подписа в сряда, като победа, което оправдава стратегията му да напада Пекин, докато той не се помоли за милост. Истината е, че това е взаимно примирие, което облекчава значителните икономически щети върху двете страни и, надяваме се, помага на каузата на реформаторите в Китай, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

Още по темата
В двегодишната несръчна митническа кампания на Тръмп Китай беше единствената легитимна цел. Народната република твърде често не успяваше да изпълни своите ангажименти към Световната търговска организация и провеждаше меркантилистки политики, които вредят на чуждестранните компании. Американските фирми са изложени на нелоялните практики на Пекин, след като техните тайни са откраднати или разпоредбите са в полза на китайските конкуренти. 

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтайзър беше прав да се съсредоточи върху тези злоупотреби, а новата сделка предлага нов процес за решаване на спорове и облекчаване. Търговските ръководители от двете страни ще разгледат жалбите, като оплакванията се увеличават поетапно, достигайки до нивото на Лайтайзър и най-висшия търговски преговарящ от китайска страна Лю Хъ. САЩ може да наложат мита, ако китайците откажат да прилагат правилата на споразумението.

Сделката улеснява американските компании, притежаващи интелектуална собственост, да предотвратят използването на откраднати тайни, и изисква Китай да наложи строги наказателни санкции срещу кражбата на такава собственост. Съществува и механизъм за фармацевтичните компании да се ползват от патентни права в Китай и разпоредби, които задължават местното правителство да контролира пиратството и фалшивите стоки. Пекин също се съгласи да премахне ограниченията върху чуждите агенции за кредитен рейтинг, фонд мениджъри, застрахователи и инвестиционни компании.

Китай даваше подобни обещания и преди, но поне сега САЩ разполагат с механизъм за прилагане. Китай също така се съгласи да увеличи вноса на стоки от САЩ с 200 милиарда долара през следващите две години спрямо базовата стойност от 187 милиарда долара за 2017 г. Президентът Тръмп е обсебен от американския търговски дефицит с Китай, но това, което наистина има значение, е намаляването на китайските търговски и регулаторни бариери.

Защитниците на Тръмп твърдят, че нищо от това не би се случило без неговите мита. Никога няма да разберем. Ние настоявахме президентът да сформира коалиция от държави, които да оказват натиск върху Китай, вместо да налага едностранни мита. Той обаче изключи това, когато се оттегли от Транстихоокеанското партньорство и наложи мита върху стоманата и други стоки на основните търговски съюзници на Америка.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Сега е времето за рестартиране на германската икономика