Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Търговската война на САЩ и Китай наказва невинни: Япония и Южна Корея

Игнорирането на косвените последици от нея може да тласне китайските съседи в орбитата на Пекин

Търговската война на САЩ и Китай наказва невинни: Япония и Южна Корея

Снимка: Ройтерс

Откритият огън на Доналд Тръмп срещу Китай не просто изостря икономическото забавяне на страната, но и отчуждава отколешни съюзници на САЩ в Азия, пише Дейниъл Мос за Bloomberg.

Търговската война може би беше възможност да се вбие клин между Китай и регионалните му търговски партньори. Игнорирането на косвените последици от нея от страна на администрацията на Тръмп обаче може да тласне китайските съседи в неговата орбита. С приятели като САЩ, на кого му трябват врагове?

Япония и Южна Корея са въвлечени във войната. Тази седмица двете страни отчетоха мрачни икономически данни. Корейският износ е спаднал с 11,7% през първите 20 дни на май, като при полупроводниците спадът е с една трета, а като цяло доставките за Китай са намалели с 16%.

Япония отчете понижение на износа от 2,4% през април – пети пореден спад, надхвърлящ очакванията на икономистите, като експортът за Китай се е свил със 6,3%, а спадът при полупроводниците е над 40%.

Тези статистики идват след месеци на разочароващи данни, свързани с търговията и Китай по-специално. Южнокорейската икономика се сви през последното тримесечие и понастоящем може вече да е в рецесия. Централната банка на страната предупреди в сряда, че местната валута, вонът, се е обезценила твърде рязко.

Макар японският БВП да отбеляза неочаквано повишение през първото тримесечие, оптимизмът не е оправдан. Изненадващият ръст в машинните поръчки през март бе до голяма степен извън ключовите заводски сфери, а плановете за капиталови разходи изглеждат анемични.

Още по темата

Общата картина за двете икономики едва ли скоро ще се подобри значително, но не трябваше да е толкова лошо.

Наскоро Тръмп се похвали, че китайската икономика няма да изпревари американската по време на неговото управление, и вероятно е прав. Повечето достоверни прогнози не очакват такъв развой преди 2030 г. Това обаче не е необходимо, за да се усети китайското икономическо влияние, особено в Азия.

Обичаен аргумент е, че Белият дом би бил много по ефективен относно промяната на поведението на Китай, ако си осигури подкрепата на съюзници, които се противопоставят на китайските търговски и индустриални практики. Но в опитите си да навреди на Китай Тръмп наказва най-близките приятели на Америка и губи двустранна подкрепа. Тръмп им показва колко са зависими от здравето на китайската икономика.

Американският президент обаче не е единствения фактор. Китайската икономика се забавя плавно в продължение на десетилетие на фона на усилията за строг контрол над задлънялостта и финансовите дисбаланси. Това обаче бяха леки убождания за Япония и Южна Корея, докато сегашната ситуация прилича на счупен крайник.

Това не означава, че предаността на двете страни към САЩ е поставена под съмнение, Има много исторически наслоявания и аргументи в областта на сигурността, които ги обвързват с Вашингтон. Китайското икономическо влияние в Азия обаче почти сигурно ще се разширява.

Действията на Тръмп просто напомниха на Япония и Южна Корея колко много се нуждаят от Китай сега, макар и икономиката му все още да е по-малка от тази на САЩ. Само си представете колко зависими ще са те от Пекин, когато тя изпревари американската.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
2
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
В Южна Корея и Япония има достатъчно американски военни, които да разсеят всякакви подобни съмнения изказани в статията.
7
 
21
 
2
ABBA до: scott
преди 1 месец
Не баш.
САЩ по демократичната си милост допуска другите икономики да търпят загуби. Иначе САЩ са благи.
Прибират блага и просвещават със своите холивудски ценности
целото потънало в мрак земно кълбе!
Нъл' тъй?
Тъй!
3
 
10
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
война е. нема невинни.

Още от Анализи
Какъв е печелившият ход за Америка, ако Русия разиграе китайската карта?