IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговски споразумения на ЕС подкрепят износа на храни с 1 млрд. евро

Увеличеният износ е създал или запазил 20 хил. работни места в общността, показа доклад на ЕК

22:58 | 27.02.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговски споразумения, които ЕС е сключил досега, подкрепят селскостопанския сектор, сочи доклад, представен от комисаря по земеделието Фил Хоган. Според изчисленията на Брюксел сключените споразумения с Мексико, Южна Корея и Швейцария подкрепят износа на селскостопански продукти и той се увеличава с 1 млрд. евро годишно.

„Само тези три споразумения са повишили добавената стойност в отрасъла с 600 млн. евро“, посочи още Хоган, цитиран от пресцентъра на ЕК.

Увеличеният износ пък е подкрепил почти 20 хил. работни места в сектора, става ясно още от публикувания на страницата на Комисията доклад. Увеличената добавена стойност в сектора носи още 7,7 хил. работни места, основно в сектора на търговията и други дейности, свързани с производството и износа на селскостопански продукти. 

В края на миналата седмица данните на Европейската комисия показват, че през 2016 година общността е изнесла храни и селскостопанска продукция за рекордните 131 млрд. евро. Спрямо 2015 година увеличението е в рамките на 1,3%.

В доклада, представен по-рано днес, се твърди, че този ръст се дължи основно на политиката на ЕК в сектора, структурните реформи и технологичния прогрес. 

В агросектора на ЕС се наблюдава продължаващ процес на консолидация, отчитат още европейските чиновници. В периода между 2005 година до 2013 година броят на фермите намаляват с 26%. Това води до по-големи стопанства, но и до намаляване на заетите в сектора.

Върху износа на ЕС силен негативен ефект оказва забраната за внос, наложена от Москва като ответна реакция на Запада, признават в Брюксел. Санкциите обаче са накарали компаниите да потърсят нови възможности за износ. Реално селскостопанският сектор и заетите в него до голяма степен зависят именно от възможността за излизане на външни пазари и износа на стоки.

Анализите на Брюксел показват, че усилията на европейските власти в посока за подкрепа на износителите, вече дават резултат. Според доклада растящият протекционизъм в Европа и в основните търговски партньори на ЕС ще доведат до ограничаване на търговските отношения между страните. Затова от ЕК призовават да се анализират резултатите от подписаните досега търговски споразумения и те да бъдат представени публично, за да се изгради позиция за търговската либерализация.

Според ЕК малките и средните предприятия в общността нямат представа за потенциала, който носят търговските споразумения и заплахата за пазарния дял при сключването на споразумения с трети страни. Препоръката е за повече информационни кампании, които да разясняват ситуацията.

В прегледа на търговските споразумения от ЕК посочват, че договорът с Мексико е увеличил износа на европейски стоки със 105 млн. евро годишно, благодарение на по-големите обеми. Ефект за европейските производители е имало незабавно след подписване на споразумението (през 2000 година), но за мексиканските компании ръст на износа е имало едва след четвъртата година. Мексико обаче се възползва добре от подписаното споразумение и има ръст на пазарния дял в ЕС през последните години.

По данни на ЕК износът на Мексико към европейските страни се е увеличил с 315 млн. евро годишно.
Като цяло споразумението за свободна търговия с Мексико е създало 2 хил. работни места в сектора в ЕС. Те са основно в сектора на производството на храни и безалкохолни напитки.

Споразумението за свободна търговия с Южна Корея е в сила от 2005 година. Данните показват, че благодарение на него износът на европейски стоки се е увеличил с 440 млн. евро.  Вносът на южнокорейски стоки в общността расте с 20 млн. евро. Споразумението с Южна Корея е подкрепило 15 хил. работни места в ЕС в периода 2011 – 2015 година. Те са основно в първичното земеделие.

От 2002 година е в сила и споразумение за свободна търговия с Швейцария. Ефектът върху селското стопанство на ЕС е ръст на износа с 530 млн. евро годишно и подкрепа за 10 хил. работни места в общността – в сектори като производство на храни и безалкохолни напитки. Вносът на швейцарски стоки се е увеличил с 1,1 млрд. евро, показва още статистиката на ЕК.

Можете да се включите в организирания от Клуб Инвестор дебат Предизвикателствата пред земеделците през 2017 г. на 14 март 2017 г. от 13 ч. в бизнес център Capital Fort (бул. Цариградско шосе 90). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Щом има споразумения с Мексико и Южна Корея , Русия не е проблем ...браво Инвестора , четиво за *** ли е статийката ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още