IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските бариери заради Brexit връщат спомена за насилието в Северна Ирландия

Напрежението в региона се засилва заради проверките в Ирландско море, местни жители и политици се опасяват от нови сблъсъци

13:47 | 22.03.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Paul Faith/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Faith/Bloomberg

Дълбокият гняв сред някои пробритански юнионисти в Северна Ирландия заради търговските бариери след Brexit, които откъсват областта от останалата част на Обединеното кралство, ясно се вижда по пътя от Белфаст до главно протестантския пристанищен град Ларн.

Плакати с лозунги като „Без ирландска морска граница“, „Спрете Протокола за Северна Ирландия“ и „Долу ръцете на ЕС от Ълстър“ се виждат по голяма част от 35-километровия маршрут. На всеки няколко лампи пък се вижда закачено националното знаме на Обединеното кралство, пише Ройтерс в свой анализ.

Спор между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) относно прилагането на т.нар. протокол за Северна Ирландия, предназначен да предотврати „твърдата“ граница с Република Ирландия, поражда опасения, че възмущението може да прелее в насилие през следващите месеци.

Северна Северна

„Единственото нещо, което дава някакви резултати в тази страна, е насилието или заплахата от насилие", каза Алекс, 72-годишен жител на Ларн, който се определя като юнионист. Той отказва да каже фамилното си име пред репортерите на информационната агенция.

„Ние сме част от Обединеното кралство, родени сме британци, живеем като британци и ще умрем като британци", допълва той.

Управляваният от Великобритания регион остава дълбоко разделен 23 години, след като мирното споразумение до голяма степен приключи с продължилите три десетилетия кръвопролития. Много католически националисти се стремят към обединение с Ирландия, докато протестантските юнионисти искат да останат в рамките на Великобритания.

Запазването на този деликатен мир без да се позволява на Обединеното кралство да държи отворена задна врата към единния пазар на ЕС през границата между Северна Ирландия и Ирландия е дин от най-трудните въпроси на почти четиригодишните преговори за условията, при които Великобритания напусна блока. Протоколът има за цел да реши това, като определя Северна Ирландия както като митническата територия на Обединеното кралство, така и на единния пазар на ЕС.

Последвалото прекъсване в северноирландските пристанища за търговия със стоки от първа необходимост, например храни, откакто Великобритания напусна орбитата на ЕС на 31 декември, означава, че въпросът далеч не е уреден.

Юнионистите казват, че в усилията си да избягва граничните проверки между Северна Ирландия и членката на ЕС Ирландия и така да успокои националистическите опасения, сделката за Brexit вместо това ги реже от останалата част на Великобритания с ефективна граница в Ирландско море. Много юнионисти казват, че се чувстват сякаш част от тяхната идентичност е изтрита.

Последна актуализация: 07:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Война в Украйна и проблеми с Русия. Проблеми с Турция в Средиземно Море. Войни в Близкия Изток и Африка и заплаха от бежанци. Санкци от САЩ от към Запад. Сега ако се заформи и една война с Великобритания кръгът ще се затвори и ЕС ще е заобграден от всякъде с врагове. За да е по инттересно наложихме и санкции на Китай. Добър тест да се види колко е издръжлив съюза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още