IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търпението на Меркел към Путин се изчерпва

Германският канцлер се опита да покаже на Путин колко важно за нея е случващото се с Алексей Навални, но върху руския президент това изглежда нямаше ефект

11:03 | 26.08.20 г. 44
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Докато руският опозиционен лидер Алексей Навални лежи само на няколко минути път от офиса ѝ в Берлин, германският канцлер Ангела Меркел постепенно е започнала да губи търпение към руския президент Владимир Путин, посочва Bloomberg в свой анализ.

Но също така Меркел не знае какво да прави. Тя е подразнена от това, че държавният глава не е показал гъвкавост, посочват двама запознати с нейните позиции източници, пожелали анонимност. За Путин Меркел е връзката със Запада, която предпочита да подбира внимателно езика си.

Израснала в Източна Германия и говореща руски, Меркел се опитва да засили позициите си, за да отвори канал за комуникация с Путин – бивш агент на КГБ, работил в Дрезден преди падането на Берлинската стена през 1989 г.

Но тонът ѝ се промени. По-малко от два часа, след като лекарите в Берлин установиха, че Навални по всяка вероятност е бил отровен, Меркел поиска от Путин пълно и незабавно разследване на събитията.

Скоростта, с която тя е реагирала, посочват източниците, е целяла да изпрати сигнал към Кремъл за това колко сериозно Меркел гледа на въпроса. Той е и на първо място в списъка с причини за германско недоволство, включително убийство посред бял ден в берлински парк миналото лято и кибератака срещу Бундестага от 2015 г.

Ограничено влияние

Но каквото и влияние да е имала Меркел, то изглежда до голяма степен се е изпарило. Колкото и да осъжда анекисрането на Кримския полуостров, това не промени случващото се там, въпреки че Путин бе изключен от Г-8.

Полиция охранява болницата в Берлин, където лекуват Алексей Навални. Снимка: Bloomberg L.P.

И с ангажимента на американския президент Доналд Тръмп с предизборната кампания в САЩ и идването към своя край на управлението на Меркел следващата година, Путин може все по-смело да започне да действа без страх от последствия.

Процесът вече е започнал, говорителят на Кремъл с лекота отхвърли искането на Берлин за разследване с довода, че от такова няма нужда, тъй като тепърва трябва да се установи дали Навални в действителност е бил отровен. Председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин пък дори предположи, че цялата случка с опозиционера може да е „провокация на Германия и други членки на ЕС, целяща да създаде още обвинения“ срещу Москва.

Отслабване на влиянието

Винаги ще се връщаме към един и същи въпрос за това какво е необходимо, за да се промени геополитическото уравнение в света. Гражданското недоволство срещу Кремъл в Далечния изток в Русия и бунтове срещу подкрепяния от Путин белоруски лидер Александър Лущашенко може да се окажат някои от необходимите промени.

Според Андрей Кортунов, директор на основания от Кремъл Руски съвет за международни отношения, отравянето на известна опозиционна фигура може да се възприеме от Запада като „знак, че Путин губи контрол върху ситуацията“.

Но ако напрежението достигне своя връх, проекти като „Северен поток-2“, който правителството на Меркел защитава въпреки яростните критики от САЩ и самия ЕС, може да се окажат изложени на риск.

„Това може да промени баланса в ЕС и германците да се окажат принудени да правят отстъпки“, смята Кортунов.

Липса на вяра

Доверието между Меркел и Путин се намира на историческо дъно, а отношенията им продължават да се влошават, откакто Русия анексира Кримския полуостров от Украйна през 2014 г. и заради подкрепата на страната за сепаратистите в Донбас.

През май пък Меркел определи предполагаемото руско участие в кибератаката срещу Бундестага от 2015 г. като „възмутително“. Междувременно германската прокуратура повдигна обвинения за смъртта на грузинския гражданин, който бе убит посред бял ден миналия август. Според обвинението зад убийството стоят руски държавни представители.

Случаят бе фокус на последната среща между Меркел и Путин по време на среща, посветена на ситуацията в Украйна в Париж. Тогава Меркел отново повтори призива си за правна подкрепа от Русия в решаването на казуса и Путин се съгласи. Но, както посочиха германски държавни представители, такава помощ нито е била получена, нито се очаква в скоро време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

44
rate up comment 3 rate down comment 1
bvg
преди 3 години
Навални не е Мишо Бирата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
Иначе за окупацията ни - една интересна история за "убитите руснаци" с България :-)https://***.flagman.bg/article/151245
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 6 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
Бисмарк е казал: "Българите са прусаците на Балканите." Прочети си, кои са прусите и защо ни е отдал такава чест вместо да възхваляваш други народи - освен ако не си потомък на някое от изнасилените от руснаци български момичета по време на окупацията ни от "братята" *** 1945 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 6
pana_bg
преди 3 години
Дългата ръка и интерес на краварите търсете тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 8 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Бисмарк е казал, всеки договор, сключен с Расия, струва по-малко от хартията, на който е написан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 7 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
"Зеления" е нов ***, разпределен тук да подсили местния недъгав мypзилаж. Поведението му е типично тролско, започва с глупостите как ще сме взимали смолет от 1976та ( който и досега не е бил свалян от руски самолет), когато му шляпнеш врата да не говори глупости и че БМВ 5тица е имало и 1976та, има и сега, само дето двете нямат нищо общо, тогава да изсипва въпроси с надеждата, че няма кой да отговори.Типичен троляк, не харесвал бил расията, но всички изказвания в нейна подкрепа и срещу белия свят, пРезидентчето дава за пример и тн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 7 rate down comment 2
cherney
преди 3 години
Продължаваш с крайно некомпетентни въпроси и честно казано е доста уморяващо да ти отговарям. Оставям настрана дежурното обръщение "***", защото не се вълнувам особено от мнения на хора, които пишат по тема, от която нищо не разбират. Цената на F 35 не е една и съща за всички страни. F 35 е проект на САЩ, който има няколко цели - да създаде мултифункционален самолет, който /доколкото е възможно / да обедини в себе си технически характеристики на F 15 и F 16, респективно в този смисъл да се икономисат средства, да създаде самолет, който да е отворена платформа, т.е. да се ъпдейтва лесно и не на последно място - от него да бъдат произведени достатъчно големи количества, които да обосноват огромните средства за R&D. Също така, да е достъпен за съюзниците за разлика от F 22. В тази връзка, идеята е този самолет да получи след години цена, която да е изгодна и за Пентагона. За сравнение, ако разхвърляме похарчените пари за създаването на F 22 / забранен да износ / на произведените самолети, то цената за бройка ще надхвърли 500 млн. долара. Още по-фрапираща е стойността на 1бр. B2 Spirit - при похарчени за разработване 40 млрд. долара, в момента САЩ разполагат с 20 такива бомбардировача. В този смисъл, в R&D разходите за F 35 участват много страни, като всяка една страна има различно участие. И цената е различна. Полша, например, не участва с такива разходи, но получи право да купи такъв самолет. А цената за тях е различна от тази, която Великобритания плаща. Това го казвам, защото нямаш никаква представа какво означава понятието "цена на F35". И задаваш въпроси, които показват колко малко знаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 8
serafima
преди 3 години
Идват ми наум три неща:Бисмарк е казал: "Сключвайте договори с когото искате, разгръщайте каквито желаете войни, но никога не закачайте руснаците."В.Вацев: Шпионин е този, който се постави в услуга на Русия, но този, който се постави в услуга на ЦРУ, е национален герой.И третото: Русия няма участие в моралния упадък на ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 4
Зеления
преди 3 години
И въпреки всичко на нищо не отговори като истински ***.F35. Коментари в историята преди това. И отново: може да намериш за колко се продавава средно F35 и за колко на нас F16...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 1
cherney
преди 3 години
Напротив, никаква идея нямаш. Дори не знаеш коя държава какви самолети е поръчала, нито пък си нясно кое колко струва. Успех на NYSE.Апропо, ако излезем извън разговора за цената на самолета, какъв самолет според теб трябваше да купим? И защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още