IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна става все по-близка с Турция заради хладните отношения с ЕС

Анкара се насочва към Киев заради засилването на позициите на Русия в Черно море след анексирането на Крим

13:22 | 31.07.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Украйна Володимир Зеленски (вляво) и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган (вдясно) по време на срещата им през април 2021 г. <em>Снимка: ЕРА/БГНЕС</em></p>

Президентът на Украйна Володимир Зеленски (вляво) и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган (вдясно) по време на срещата им през април 2021 г. Снимка: ЕРА/БГНЕС

През април, в разгара на конфликта между Русия и Украйна, украинският президент Володимир Зеленски се срещна с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган беше необичайно гостоприемен: той потвърди подкрепата на Турция за териториалната цялост на Украйна, потвърди подкрепата на страната си за кандидатурата на Украйна за членство в НАТО и обеща да засили военното и икономическото сътрудничество, пише онлайн изданието Emerging Europe.

Преди 2014 г. Украйна и Турция имаха малко отношения извън търговията и туризма. Руската анексия на Крим обаче създаде нов проблем за Турция: изведнъж балансът на силите в Черно море се промени. Русия значително разшири териториалните си води в Черно море. Впоследствие бяха отменени няколко споразумения с Украйна, които ограничиха размера на Черноморския флот. Започна и превъоръжаването на базирания в Севастопол флот.

За Киев ползите от по-тесните отношения с Турция са очевидни. Турция е геополитически съперник на Русия – двете страни подкрепяха противоположни страни в Сирия, Либия и спорния регион Нагорни Карабах. Турция разполага с втората по големина и може би втора по мощност армия в НАТО с процъфтяващ вътрешен военнопромишлен комплекс.

Украинците са все по-разочаровани от липсата на напредък по отношение на интеграцията с Европейския съюз (ЕС). Някои коментатори се оплакват, че Украйна се третира по-скоро като неудобство, отколкото като партньор и потенциален член. Днес перспективата за членство изглежда толкова далечна, колкото беше и през 2014 г.

Това тласка Украйна в обятията на Турция, друг (бивш) кандидат за членство в ЕС, пренебрегван от Брюксел.

Засилването на партньорството между Украйна и Турция е най-очевидно в отбранителната индустрия. От 2014 г. насам двете страни са подписали три различни споразумения, укрепващи военното им сътрудничество. През 2018 г. Украйна придоби шест безпилотни самолета Bayraktar TB2 – бижуто в короната на турската отбранителна индустрия, с планове за придобиване на още 48. Дронът Akinci, доставките на който за турските военни започнаха тази година, използва двигател украинско производство.

Проведени са дискусии и за съвместното производство на корвети и военно-транспортния самолет AN-178. Чисто новата турска противокорабна крилата ракета Atmaca с обсег от 200 километра също използва двигател с украинска конструкция и украинският флот вече е направил планове за тяхното придобиване.

Сътрудничеството се простира и извън военната сфера. Приблизително 1,6 милиона украинци посещават Турция всяка година, което я прави една от любимите туристически дестинации в страната.

Понастоящем турските инвестиции в Украйна надхвърлят 500 милиарда щатски долара, което е 30 процента увеличение спрямо 2014 г. Двустранната търговия между страните се оценява на 5 милиарда щатски долара, а на априлската среща на върха в Анкара министрите на търговията на Украйна и Турция си поставиха за цел да удвоят тази стойност.

Трябва обаче да се имат предвид непоследователните отношения на Турция с Кремъл. Въпреки че са в противоположни страни по много въпроси, двете страни все още си сътрудничат, както се вижда от сделката за руската система за противоракетна отбрана С400.

Последна актуализация: 21:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още