IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уолстрийт не вижда светлина в тунела

Живеем в система, в която социализираме загубите и приватизираме печалбите, а това не е капитализъм, коментира Нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц

10:07 | 13.10.11 г. 30
Автор - снимка
Създател
<p>
	След като на 1 октомври нюйоркската полиция арестува 700 от протестиращите на Уолстрийт, движението получи подкрепата на двама Нобелови лауреати - Джоузеф Стиглиц и Пол Кругман.<em>&nbsp;</em><em>Снимка: _PaulS_, лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/" target="_blank">CreativeCommons</a></em></p>

След като на 1 октомври нюйоркската полиция арестува 700 от протестиращите на Уолстрийт, движението получи подкрепата на двама Нобелови лауреати - Джоузеф Стиглиц и Пол Кругман. Снимка: _PaulS_, лиценз: CreativeCommons

Банкерите и трейдърите на Уолстрийт, изправени пред демонстрантите, които вече четвърта седмица живеят на палатки насред финансовия център на Ню Йорк, твърдят, че са ядосани, но по съвсем други причини, пише Bloomberg.

Краят на ерата на спадове и разочарования за финансовия сектор може и да не настъпи с години. Това е мнението на повече от двадесет банкери и инвеститори, интервюирани на фона на протестите на Уолстрийт. Обвинявайки щатското правителство във вмешателства и организирането на лов на вещици, те изтъкват липсата на задоволителна глобална стабилност, ливъридж и апетит за рискови активи като причини за инвестиционната апатия въпреки привлекателно ниските цени на акциите.

„Не мисля, че моментът е добър за правене на пари. Сега е време за оцеляване“, казва Чарлз Стивънсън, президент на хедж фонда Navigator Group и президент на Борда на директорите на 740 Park Ave - сградата, в която живеят председателят на Blackstone Group LP Стивън Шварцмън и изпълнителният директор на CIT Group Джон Тейн. Сградата е една от мишените на протестиращите.

„Бъдещето няма да е като миналото, което познаваме“, казва Стивънсън. „От това блато няма изход.“

Анемичната глобална икономика, европейската дългова криза, щатската безработица, застинала малко над 9% и замиращите фондови пазари охлаждат еуфорията, обхванала Уолстрийт през 2009 г., когато секторът се радваше на рекордни печалби, твърдо убеден, че финансовите проблеми са останали в историята.

Подкрепата на спасителния план за щатските банки на стойност 700 млрд. долара, осигурени от данъкоплатците, както и на извънредното финансиране на стойност 1,2 трлн. долара от страна на Федералния резерв (Фед), отдавна е изчерпана и следващата седмица Goldman Sachs вероятно ще отчете своето второ тримесечие на загуби от 1999 г. насам, когато компанията стана публична, прогнозират анализатори, участвали в проучване на Bloomberg.

„Финансов балон“

„Те няма да изкарат парите, които искаха“, казва Уилям Хамбрехт, председател на базираната в Сан Франциско WR Hambrecht & Co. “Не съм сигурен, че хората наистина осъзнават факта, че това, което преживяхме, беше спукването на истински финансов балон“.

Новите правила на Базелския комитет за банков надзор (BCBS) предвиждат удвояване на изискванията за капиталова адекватност на банките. Освен това фиксираните приходи на банките могат да се понижат с 25%, ако бъде приет вариант на правилото Волкър, забраняващ търговията за сметка на клиенти, твърди Брад Хинтс, анализатор на Sanford C. Bernstein & Co.

Ливъриджът на редица банки, включително Goldman Sachs и UBS, е паднал наполовина, докато според изследване на Morgan Stanley новите регулации могат да понижат възвращаемостта от търговията с акции с между 4 и 6 процентни пункта.

Новите правила са резултат от политиката на „популистката администрация във Вашингтон“, казва инвеститорът Уилбърт Рос. Джон Фелан, съосновател на базирания в Ню Йорк MSD Capital LP фонд, управляващ активи за милиардера Майкъл Дел, заявява, че „цялата капиталистическа система е поставена под въпрос“.

Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 4 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
има светлина и то силна в тунела тез кьорави ли са?и ако не видат светлината на насрештния влак то поне не 4уват ли буботенето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Уолстрийт не вижда светлина в тунела:Затова пък БАБА ПЕНА вижда......и инвестирва в "БУРКАН БАНК".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 1
madcow
преди 12 години
Значи викаш не са важни фактите, а е важно кой ги казва? Т'ва че 89-та си живеехте в един измислен свят не значи кой знае колко. И че е имало една печаливша фирма за всеки десет черни дупки какво ни бръсне? Или по-точно за това сте били една печаливша фирма - щото е имало десет други губещи да ви покриват масрафа.Всъщност и това, което наричаш "външен дълг" въобще не ме интересува за какво е изхарчено, след като не го дължа аз (т.е. не е държавен)!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 0
biserz
преди 12 години
Съгласен съм с всичко, което казваш и с цифрите, но не съм съгласен с интерпретацията. Преходът, ако това след 1989 година може да се нарече преход, а според мене е следване на траектория зададена от псевдо-социализма и от псевдо-елитите. Да не говорим за това, че някои хора още през средата на 80-те знаеха какво ще се случва и някои се изнасят, други проектират "прехода".Ето и някои други цифри БВП на България пада с цели 32% сумарно за перида 1990-1997 като през 1997 година то е 63% от БВП през 1989. За този период гражданите губят 55 стотинки за всеки свой лев спестявания. В индекса на човешкото развитие HDI страната от 31-во отива на 69 място. Хероинът, който е почти непознат на широките маси през 80-те (имало е за целия период от около 10 години общо 1 500 случая на регистрирани наркозависими) намира място в индекса на отчаянието - явно благодарение и на държавна политика. За съжаление, проблемът явно е, че обществото не иска, а вече и почти не може да осъществи промяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 0
абитуриент
преди 12 години
ЕВАЛЛА......!!!!!.....оплескахме работата.......!!!!!????.....и нема оправия.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 0
creepazoid
преди 12 години
Извинявай, че проявавам неуважение, но на твоята възраст е добре вече да може човек да прави разлика между статистика и пропаганда, както и да оценява обективно заобикалящия го свят. Кое му е доброто на лошото производство и за какво ти е производство без търговци, адвокати и PR - просто така само по себе си. Как стана така, че на девети Ноември 1989 всичко течеше по мед и масло, а на единадесети Ноември - пълна разсипия - да не би да има нещо съмнително в цялата история около комунизма, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 12 години
Колко сериозно анализирате и оценявате събитията в света около нас личи и от начина, по който водите дискусията тук. Без изобщо да имате идея кой съм, каква квалификация и кариера имам, вече ми сложихте диагноза и етикетче... :lol: За съжаление, нещата не са толкова прости и това личи от хала, на който е държавата ни. С политически клишета не се прави икономика. Прави се с производство! И най-лошото производство е по-добро от липсата на производство! Това в бившите соцстрани беше мантрата, с която лягахме и с която ставахме! Не произвеждаш ли принадена стойност, отиваш в джаза! Това се случи и със Запада, който изнесе производството си в Азия и сега се чуди защо те имат пари, а той няма... И за най-мърлявата бурмичка може да се намери клиент, но когато търговците, адвокатите и PR специалистите станат гръбнак на икономиката, тогава пътят е само надолу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 2
lozkhris
преди 12 години
Значи си бил номенклатурчик и член на БКП, а сега си "бизнесмен". За твое сведение прекалено малко хора можеха "да пълнят задгранични паспорти с печати" защото пътуванията на Запад бяха забранени за "плебса". Другото нещо е , че този тогава 4 годишен малчуган сега е 25 годишен мъж, има право да живее като нормален човек, а и освен това просто може да е по-умен от теб, нищо, че не е номенклатурчик или комунистическо синче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 0
jimaru
преди 12 години
Интересна позиция си имал в "добрия стар соц". Доста интересна.Достапът до нещата , които описваш, ги имаха определен кръг хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 12 години
И защо, след като аз пък през 1989 г. бях на 30 г., вече бях ръководител на производство със 120 души персонал, в задълженията ми влизаше постоянно планиране (месечно и годишно, по две валутни направления) на внос на машини, съоръжения и материали и на износ на готова продукция, имах колеги от всякакви браншове и обменяхме инфо по панаири и симпозиуми, пълнех по един служебен задграничен паспорт на година с печати от командировки на запад и можех да сравнявам тук и там..... и защо ти, който си бил тогава на 4 г., трябва да ми обясняваш какво е било, а аз трябва да се съглася? Аз, а не ти знаеш какво представляваше стопанството на нашата страна тогава, а сега какво е вече всички знаем... Обаче все пак ми е много интересно утроеният външен дълг спрямо тогава от какво е натрупан и в какво са вложени новите борчове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още