Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Успехът на популизма и ефектът върху средната класа

Разочарованието на младите домакинства от средната класа и загубата на работни места заради автоматизацията на производството осигуряват трамплин за популизма

Успехът на популизма и ефектът върху средната класа

Италианският вицепремиер Матео Салвини и унгарският министър-председател Виктор Орбан. Снимка: Ройтерс

Според Маргарита Моварели, старши служител в Центъра за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс“ (официален мозъчен тръст на Европейската народна партия (ЕНП), насочването на вниманието на европейските управляващи към свиването на средната класа е от решаващо значение при борбата срещу възхода на популизма, национализма и протекционизма, пише Euractiv. 

Още по темата

Днес цяла Европа е изложена на популистките послания. Няма нищо ново в това. Новината тук е свързана с нарастващата подкрепа, която това движение получава извън своята обичайна социална аудитория.

Популизмът днес не е просто капан за по-слабо образованите хора, живеещи в периферията на обществото, смята Моварели.

Проверката на личната страница във Facebook е вероятно най-лесният начин, за да разбере човек, че все по-голям брой хора с добро ниво на образование, принадлежащи към т.нар. средна класа, също споделят популистки виждания и мнения.

Подобно схващане се потвърждава и от високите стойности, регистрирани в анкети от популистки партии в различните европейски страни.

С наближаването на европейските парламентарни избори е важно да се разбере как се е променило финансовото състояние на средната класа през последните десет години и какво е довело до неговото влошаване. Как това може да повлияе върху изборните резултати в отделните страни членки на Европейския съюз (ЕС)?

Разбира се, популизмът е комплексно явление, подхранвано от комбинация от различни променливи. Социално-икономическите предизвикателства като нарастващото социално неравенство и икономическата стагнация изиграха важна роля в случая. Това, съчетано с политическите, културните и личностните предизвикателства, създаде перфектна среда за разширяване и просперитет на популистките движения.

След Голямата рецесия, която последва икономическата криза през 2008 г., позицията на средната класа в различните европейски страни се промени съществено, за съжаление не към по-добро.

Последните данни, публикувани от Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) описват една мрачна картина.

Домакинствата от средната класа, които представляват средно 61% от населението в страните от ОИСР, виждат, че доходите им намаляват или стагнират, докато в същото време разходите за живот – цена на жилища, образование и здравеопазване, нарастват.

По отношение на работните места, пазарите вече са регистрирали спадове на средноквалифицираните професии поради автоматизацията на технологичния процес. Тази тенденция ще продължи и занапред. Изчислено е, че един на шест работници със средни доходи практикува професия, която е застрашена от автоматизация.

От друга страна, както е подробно обяснено в две публикации, съфинансирани от Центъра за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс“, се наблюдава спад в сигурността на работните места при домакинствата от средната класа. Това се дължи както на увеличаването на броя на временните договори, така и на кризата от наемането на персонал в публичния сектор.

В допълнение, семействата от въпросната класа, които следват предимно модела на домакинствата с двама работещи (dual-earner model), се борят да намерят устойчив баланс между професионалния и личния живот.

Това се дължи, от една страна, на по-големия натиск в техния професионален живот и, от друга страна, на недостатъчните ресурси за отглеждане на деца и липсата на политики, които биха могли да насърчават и улеснят родителските ангажименти.

Въпреки социалното благополучие и ползите, които съществуват в много страни, семействата от средната класа често смятат, че системата е несправедлива към тях и че те допринасят повече, отколкото получават в замяна.

Такъв е случаят с домакинствата в трудоспособна възраст от средната класа, които според данни на ОИСР са нетни вносители, тъй като плащат със 17% повече данъци, отколкото е размерът на обезщетенията, които получават.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Кое е златното правило при спестяването за пенсия?