Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Увеличението на капитала на МВФ е парична инжекция за световната икономика

Фондът увеличава своите специални права на тираж, а това е добре не само за по-бедните страни, но и за богатите експортни икономики

Увеличението на капитала на МВФ е парична инжекция за световната икономика

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Бившият американски президент Доналд Тръмп беше блокирал проекта. Джо Байдън обаче позволи най-голямото увеличение на капитала в историята на Международния валутен фонд (МВФ). Така наречените специални права на тираж (СПТ) на фонда сега се увеличават с впечатляващите 650 млрд. долара. Това са един вид изкуствени пари на МВФ, които позволяват на членовете му да купуват други валути срещу СПТ и по този начин да предотвратят кризите в платежния баланс.

Нуждае ли се световната икономика от повече кредити? Това е легитимен въпрос, като се имат предвид 4,6 трилиона долара, които правителствата по света похарчиха в рамките на борбата с икономическото въздействие на пандемията. Въпреки това по-голямата част от помощта за коронавируса бе от полза за богатите индустриализирани страни на глобалния север. По-бедните държави, от друга страна, не само изостават по отношение на ваксинациите, но също така очакват икономическото си възстановяване като Годо. 

Още по темата

Това е не само съмнително укорително от морална гледна точка, но и икономически безсмислено. Често през последните години именно тези нововъзникващи страни бяха двигателите на глобалния растеж заедно с Китай. Бързото възстановяване на икономиката на така наречените нововъзникващи пазари би било от полза и за западните икономики, особено експортно силните, като „двигателя“ на еврозоната Германия.

Азия е добър пример за това. Докато според МВФ в развитите икономики средно около 40% от населението са напълно ваксинирани, този дял в развиващите се пазари е наполовина по-нисък.

В страни като Тайланд, Индонезия и Филипините, където живеят повече от 450 млн. души и по този начин толкова, колкото в ЕС, по-малко от десет процента от населението са имунизирани. Последните две икономики растяха с годишни темпове от над пет процента преди пандемията.

Икономистите предупреждават, че бързото разпространение на делта варианта ще върне икономически целия регион на Югоизточна Азия с години назад. Освен това съществуват рискове от нарастващото разделение в световната икономика. Бумът, задвижван от държавата в богатия север, може да доведе до по-високи лихвени проценти и също така да хвърли много от силно задлъжнелите нововъзникващи страни във финансови затруднения.

Така че е в интерес и на богатите държави бързо развиващите се пазари да се възстановяват и растежът там да се завърне. 275 млрд. долара от новите СПТ ще бъдат от полза за по-бедните страни. Така че на фона на увеличаването на капитала управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева основателно заговори за „парична инжекция“ за световната икономика.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Това е прехода към дигитална валута и централизиране на финансовата власт.
0
 
6
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
тва ся първа игла ли се води или поредна?

Още от Анализи
"Мафиотските структури" на Австрия, затънала в блатото от години