IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Узбекистан - огнището на радикалния ислямизъм в Централна Азия

Макар и Узбекистан никога да не е публикувал официални данни за своите граждани джихадисти, оценките на експерти варират за между 500 и над 1500

16:04 | 01.11.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: архив Ройтерс</p>

Снимка: архив Ройтерс

През 90-те години в Узбекистан, където е роден извършителят на вчерашния атентат с пикап в Ню Йорк, се появява радикално ислямистко движение, което съществува и до ден днешен, а узбеки са замесени в атентати по цял свят, съобщава AFP, цитирана от БТА.

Според няколко американски медии шофьорът на камиона, с който бяха прегазени в Манхатън колоездачи и пешеходци и бяха убити 8 и ранени 11 души, е Сайфуло Саипов, узбек, живеещ в Ню Джърси. 

Узбекистан е светска страна, населявана предимно от мюсюлмани, и бивша република в състава на Съветския съюз. Тя е управлявана от Ислам Каримов от 1989 г. до смъртта му през септември 2016 година. След това юздите поема Шавкат Мирзийоев, който обещава да скъса с авторитаризма на своя предшественик, отбеляза АФП.

Зараждането на радикалното ислямистко движение започва от 1991 г., когато Узбекистан става независима държава.

Ислямското движение на Узбекистан се появява в долината Фергана, населена с 12 милиона души, намираща се в източната част на страната, но обхваща и част от териториите на Киргизстан и Таджикистан.

От 1992 до 1997 г. движението е обвинено в серия убийства, извършени в долината. То опитва да въведе там шериата и дори предприема офанзива през миналото десетилетие в Южен Узбекистан.

Организацията става след 1998 г. обект на жестоки репресии от Каримов и се присъединява към талибаните в Афганистан, преди да се закълне във вярност на групировката "Ислямска държава" през 2015 година. Някои кадри на Ислямското движение на Узбекистан са заемали и ръководни постове в Ал Каида.

Макар и Узбекистан никога да не е публикувал официални данни за своите граждани джихадисти, оценките на експерти варират за между 500 и над 1500.

Узбекистанец извърши нападението в истанбулска дискотека в новогодишната нощ и уби 39 души, отишли да посрещнат новата 2017 година. Етнически узбек бе извършителят на атентата в метрото в Санкт Петербург, отнело през април живота на 14 души. Няколко дни след нападението в руския град узбек прегази с камион хора на пешеходна улица в Стокхолм и уби пет души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
markov
преди 6 години
Докат имаше СССР такива камикадзета нямаше........явно трябва пак Руски ботуш да ги мачка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
markov
преди 6 години
Докат имаше СССР такива камикадзета нямаше........явно трябва пак Руски ботуш да ги мачка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Jorkata
преди 6 години
Айде почна се и тая песен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още