Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

В Европа Байдън търси съюзници срещу китайската технологична диктатура

Главният план на американския президент е създаване на Алианс „Всички срещу Китай“ – в икономически, политически и технологичен аспект

В Европа Байдън търси съюзници срещу китайската технологична диктатура

Снимка: EPA/Samuel Corum / POOL

Джо Байдън има четири спирки при първото си европейско посещение като президент на САЩ. Срещата на върха на Г-7 във Великобритания ще бъде последвана от консултации в Брюксел, първо с НАТО, след това с ЕС. За край на програмата е предвидена и предразположената към конфликти двустранна среща с руския президент Владимир Путин в Женева.

Темите на разговорите са разнообразни, но има едно нещо, което се откроява и свързва всички етапи от пътуването - поне от гледна точка на САЩ: борбата за бъдещето на демокрацията в системното съперничество със самоуверен и все по-агресивен авторитаризъм. 

Още по темата

При това Русия е по-скоро разсейващ фактор за САЩ. Основният противник е Китай, държавата на работниците и селяните, която се превърна във високотехнологична диктатура. Ето защо най-важната цел на пътуването на Байдън е да позиционира Европа за обща трансатлантическа политика спрямо Китай, пише в свой анализ германският в. Handelsblatt.

„Ще гарантираме, че пазарните демокрации, а не Китай или някой друг, определят правилата за търговията и технологиите на 21-ви век“, написа президентът в гост-статия за Washington Post преди заминаването си.

Америка има ясен мироглед и ясно дефинирани интереси. Това не може да се каже за Европа. Континентът е разкъсан и изправен пред труден акт на балансиране. От една страна, в европейските столици има голямо облекчение, че след униженията от ерата на Доналд Тръмп във Вашингтон отново има правителство, което признава стойността на партньорствата.

А дали не е продължение на програмата на Тръмп, но с дипломатически средства?

От друга страна, има дълбок скептицизъм по отношение на американската реторика, която за европейските уши звучи като нова Студена война - следвайки програмата на Тръмп, но с по-дипломатически средства.

Европейски правителствени представители посочват неофициално, че Байдън, подобно на Тръмп, работи за изолацията на Китай. По-малко показно, не толкова тромаво - но още по-ефективно.

Последният пример за това: през миналата седмица Байдън издаде заповед и включи в черния списък 59 нови китайски компании. Те включват компании, които произвеждат технология за наблюдение, която се използва за наблюдение на противниците на режима в Китай. 


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

3
 
0
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Китай са голямо зло.
1
 
8
 
4
преди 1 месец
Тръмп ги поздрави за което, че **** Туитър!
2
 
8
 
3
дядя Вова до: NZero
преди 1 месец
Нигерия вече банна Туитър!Целия!
6
 
3
 
2
NZero до: дядя Вова
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ФБ и ТВ не определят "социалното ти качеството", в резултат на което да ти трежат права. Нито пък те ограничават да не харесваш "партията майка".
3
 
10
 
1
преди 1 месец
В Европа Байдън търси съюзници срещу китайската технологична диктатура > Бойче, ако това е технологична диктатура, то ФейсФук и Туитър са почти канибали!

Още от Анализи
Трудът получава предимство спрямо капитала след пандемии