Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

В китайската комунистическа система всеки е уязвим

Богатството, силата и славата не са защита срещу произволната власт на партията

В китайската комунистическа система всеки е уязвим

Затвор в Китай. Снимка: Bloomberg

Жуей Чънган ми направи силно впечатление. Той бе млад китайски телевизионен водещ, чието облекло беше толкова безупречно, колкото и английският му. Срещнахме се в Давос през 2014 г., на пресконференция с Шиндзо Абе. Жуей зададе труден въпрос на тогавашния японски министър-председател - като същевременно посочи, че когато е в Токио, той използва същата фитнес зала като Абе. Накратко, той беше с голямо самочувствие, пише Гидиън Рахмън за Financial Times.

Бъбрихме след пресконференцията и Жуей ми каза, че трябва да го потърся следващия път, когато съм в Пекин. Така и нямах възможност. Жуей беше арестуван по обвинение в корупция през това лято и оттогава е в неизвестност. На следващата година в Давос попитах един от китайските му колеги какво е станало с него. Тя направи гримаса и хукна към другия край на стаята.

Историята на Жуей Чънган ми служи като напомняне за това колко бързо богатите и властните в Китай могат да изпаднат в немилост. Най-известният актуален пример е тенисистката Пън Шуай. Тя изчезна за няколко седмици, след като повдигна обвинение в сексуално посегателство срещу висш китайски функционер, преди да се появи в поредица от инсценирани снимки и видео изяви. Бъдещето ѝ остава неясно.

В Китай богатите, известните и имащите власт са уязвими откъм опозоряване, изчезване или по-лошо. Явлението беше подчертано от заглавието на статия в списание Forbes през 2011 г.: „Приятелите не позволяват на приятелите си да станат китайски милиардери“.

Позовавайки се на статистически данни от китайската преса, статията посочваше, че 72 от милиардерите в страната са починали от преждевременна смърт през предходните осем години. Оригиналната информация в China Daily, публикувана от комунистическата партия, предоставя подробности: „От 72-мата въпросни милиардери 15 са убити, 17 са се самоубили, 7 са починали от злополуки, 14 са екзекутирани в името на закона и 19 са починали от болести.”

Всеки, който си мисли, че нещата са станали по-малко опасни за богатите и властните в Китай през изминалото десетилетие, би било добре да прочете наскоро издадената книга на Дезмънд Шум „Червената рулетка”. Шум и съпругата му Уитни Дуан се издигат от бедността, за да станат строителни предприемачи милиардери. Те караха Rolls-Royce из улиците на Пекин и пътуваха по света с частни самолети. Двойката не се замисли да похарчи 100 000 долара за вино на едно хранене в Париж. Уитни процъфтяваше поради връзките си с китайския политически елит - докато не беше арестувана през 2017 г. и не изчезна.

Както „Червената рулетка” изяснява, този вид внезапно изпадане в немилост не е необичайно. Реконструкцията на летището в Пекин, извършвана от Шум и Дуан, се натъкна на проблем, когато един от техните ключови контакти, Ли Пейин, който беше генерален мениджър на аеропорта, изчезна без обяснение. По-късно той беше обвинен в корупция и екзекутиран.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
0
 
8
bgMan до: doba
преди 1 месец
Хаха... комунистите е хубаво да бъдат измитани от сцената преди да са станали причина за геноцид върху собственият ти народ. И пак това няма нищо общо със закона "Магнитски".
1
 
1
 
7
doba до: bgMan
преди 1 месец
bgMan, тъй, тъй. Те и Кенеди така ги отстраниха, съвършено различно.
1
 
1
 
6
bgMan до: doba
преди 1 месец
Просто е неуместно да го споменаваш, когато става въпрос за отстраняване на опозиция от комунистически режим. Съвършено различен инструмент е.
0
 
2
 
5
0pk
преди 1 месец
Като оставим на страна китайския "комунизъм", интересното в статия е, че се прокрадва идеята за нормалност - богатстовото, силата и славата да са защита срещу властта в държавата :D
0
 
3
 
4
doba до: bgMan
преди 1 месец
bgMan, не си чел подробно. В коментара ми е 'като Магнитски' :)

Още от Анализи
Германските ДЦК показват бързата промяна в настроението на пазарите