Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

В Лондон: сега най-сигурна е несигурността

Какви са възможните сценарии за развитието на кризата след отхвърления договор за Brexit

В Лондон: сега най-сигурна е несигурността

Протестиращите реагират след обявяването на резултата за сделката за Brexit на министър-председателя Тереза Мей извън сградата на парламента в Лондон, Великобритания, 15 януари 2019 г. Снимка: Ройтерс

Става дума за най-тежкото поражение, което британско правителство е претърпявало някога в парламента, след като във вторник вечерта 432 депутати гласуваха против Договора за Brexit, който премиерът Тереза Мeй договори с ЕС. Само 202 я подкрепиха. С това смазващо поражение нараства опасността британците да напуснат Европейския съюз на 29 март без споразумение.

Мей възнамерява да коментира по-нататъшните си действия до понеделник. Но преди да успее да направи това, тя трябва първо да спечели вота на недоверие от най-голямата опозиционна партия – лейбъристите, който ще бъде обсъден тази сряда. Ако правителството загуби този вот, ще има нови избори. Това обаче се смята за много малко вероятно, защото консервативните бунтовници, които сега гласуваха против договора на Тереза Мей за Brexit, не за заинтересувани от нови избори и вероятно ще подкрепят премиера в този вот.

Теоретично е възможно преди вота собственото ѝ правителство да се отрече от нея и изобщо да не се стигне до вота в парламента. Северноирландските юнионисти ще подкрепят кабинета на Мей. Вотът на недоверие е насрочен за 19 часа местно време в сряда.

Не само опозиционните партии гласуваха против споразумението за Brexit, но и 118 от 317-те членове на управляващите консерватори, както и северно-ирландската партия DUP, на чиято подкрепа Мей разчита. Преди всичко бунтовниците не харесват така нареченото предпазно споразумение - презастраховане, което би било приложено, ако между настъпването на Brexit и края на преходния период не успее да бъде договорено партньорство, което би решило проблема по друг начин. То предвижда Обединеното кралство да остане в "единна митническа територия" с Европейския съюз, мярка, която би ограничила възможностите на Лондон да договаря търговски споразумения с трети страни за голямо съжаление на привържениците на т.нар. "чист развод" с Брюксел. Освен това този механизъм ще даде британската провинция различен режим от този в останалата част на Великобритания - недопустима ситуация за ирландските юнионисти, които вече заявиха, че няма да подкрепят споразумението. Привържениците на Brexit се опасяват, че тази клауза ще затвори за постоянно страната в тясна връзка с ЕС.

Малко преди гласуването ЕС пред Мей в писмо, че Брюксел не се интересува от действителното използване на този механизъм. Но това писмо не убеди противниците на споразумението.

Сега Мей може да се опита да договори по-силна гаранция от Брюксел. Тя може да използва катастрофалния резултат от вторник вечер като доказателство, че в тази форма договорът няма никакъв шанс. Така например ЕС би могъл да създаде така наречения "joint interpretative instrument" - правно обвързваща помощ за тълкуване на договора. Брюксел, от друга страна, изключва предоговарянето на части от действителното споразумение.

Тогава премиерът може да подложи договора на второ гласуване и да се надява, че приближаващата дата на излизането и новата гаранция от Брюксел ще убедят достатъчно много парламентаристи. По-голямата част от депутатите от всички страни все пак отхвърлят възможността за Brexit без договор. Без споразумение договорената преходна фаза, в която за гражданите и предприятията се променят много неща до края на 2020 г. или дори до 2022 г., ще бъде премахната. Вместо това ще бъдат въведени паспортен и митнически контрол; а икономиката в Кралство и в ЕС ще пострада сериозно.

Ако мнозинството депутати оттеглят доверието си от правителството, започва да тече 14-дневен срок, в който друг кабинет - независимо дали от управляващата партия или от опозицията - да бъде одобрен от членовете на камарата на общините. Ако това не се случи, се провеждат предсрочни избори, като минималният период на изчакване е 25 работни дни.

Това означава, че ако Мей падне от власт, избори може да има най-рано на 6 март. Във Великобритания се избягва провеждането на референдуми и избори по едно и също време, за да се избегне взаимното им влияние.

След поражението във вторник вечерта парламентаристите сами могат да представят предложения за това как да се продължи. Някои биха призовали за нов референдум, за оттегляне без договор, за някаква друга форма на Brexit. Но за нито една от тези идеи не се сформира мнозинство. Тази констатация би могла също така да улесни Мей да намери мнозинство за договора при втория опит. В края на краищата, той има предимството, че предлага единствената форма на Brexit, която беше договорена с ЕС - след мъчителни, дълги и досадни разговори.

Но може и Мей да стигне до извода, че след това лошо поражение договорът ѝ всъщност няма никакъв шанс. Тогава тя ще трябва да обяви на парламентаристите, че е взела предвид резултата и сега подготвя страната за оттегляне без договорка. Тъй като огромното мнозинство от парламентаристите иска да предотврати това, Мей може алтернативно да поиска от Брюксел да отложи напускането, така че Лондон да има повече време за разрешаване на вътрешната блокада. Отлагане до края на юни не би следвало да бъде голям проблем. Въпреки че през май има избори за Европейски парламент, той няма да започне да заседава до началото на юли.

Продължението на анализа четете в сайта на Bloomberg TV Bulgariа

Всичко по темата четете тук!

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
15
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Ингилизите действат напълно прагматично.
В основата на тяхното поведение стоят личните им интереси свързани с т. н.
Предпазно споразумение
То предвижда Обединеното кралство да остане в "единна митническа територия" с Европейския съюз, мярка, която би ограничила възможностите на Лондон да договаря търговски споразумения с трети страни.

Под Трети страни се разбира САЩ с които ИНГИЛИЗИТЕ ТЪРГУВАТ.

ВЪПРОСЪТ Е С КОГО ТЪРГОВСКИЯ ОБМЕН Е ПО ГОЛЯМ - със САЩ или с ЕС.

Не съм категоричен но мисля, че очакват отговор не от ЕС , а от Чичо Дончо за това какви ще са търговските отношения със САЩ.

Очаквам скоро делегация от САЩ да посети АНГЛИЯ за да даде "правилната" посока на движение на нещата.
Ако това не се случи , ИНГИЛИЗИТЕ ПОПАДАТ ПОД ЗАВИСИМОСТТА НА ЕС И ПАЗАРИТЕ НА СТАРИЯ КОНТИНЕНТ.

Да не забравяме, че втората държава след Германия по вноска в ЕС е Англия.
Ако тази вноска я няма - СБОГОМ ПРОЕКЧЕТА , СБОГОМ КРАДЕНЕ. НА ЕВРОПАРИ.

В този смисъл РАЗВОДА , действа ДИСЦИПЛИНИРАЩО не само за ЕС , но и в частност за България, за която ЕВРОПРОЕКТИТЕ са като подаръците на Дядо Коледа.

Човек не знае когато губи какво печели , и когато печели какво губи.

Още от Анализи
Кое си заслужава повече: притежанието на акции или играенето на тото?