Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Ваксините за 52 млрд. долара не са достатъчни за трайна промяна във фарма бизнеса

Необходима е известна предпазливост, тъй като икономиката на фармацевтичната индустрия не се променя лесно

Ваксините за 52 млрд. долара не са достатъчни за трайна промяна във фарма бизнеса

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Ваксините обикновено са сред най-малко бляскавите и най-трудни области на фармацевтичния бизнес. Разработването на нов препарат е изключително времепоглъщащо и скъпо и въпреки необходимите допълнителни ефекти продажбите постоянно са по-ниски, отколкото тези в други категории.

Идването на Covid-19 обаче промени всичко това, разказва Bloomberg.

Ваксината срещу коронавирус на Рfizer Inc. и BioNTech е напът да разбие рекорда за продажби на лекарствен препарат за година. Във Рfizer очакват приходи от 33,5 млрд. долара за 2021 г. от медикамента. Това може да го направи потенциално най-продаваното медицинско изделие на всички времена.

Прибавете към това 18 млрд. от очаквани продажби на ваксината на Moderna и ще получите 51,5 млрд. долара само от двата препарата.

Това са по-големи приходи, отколкото са генерирали поне 88% от компаниите на S&P 500 миналата година. 

Изключителните данни вече променят поведението на много инвеститори. Пазарната капитализация на Moderna се разду до 130 млрд. долара, въпреки че продава един-единствен продукт. Необходима е обаче известна предпазливост. Икономиката на фармацевтичната индустрия не се променя лесно.

Поглед към най-продаваните фармацевтични продукти показва защо. Има само една ваксина сред 15-те най-доходоносни медицински продукти през 2020 г. – тази на Pfizer срещу пневмония Prevnar. Ще я откриете към дъното на класацията, която прогнозира лидерите в сегмента до 2023 г.

Най-големите блокбъстъри в индустрията се очаква да са скъпи – като лекарствата срещу рак Keytruda и Imbruvica, всяко от които струва над 100 хил. долара за едногодишно лечение. Други медикаменти, които се класират нагоре в списъка, са такива, които лекуват хронични болести и се изписват за многогодишен период от време, а не само за няколко пъти, както са повечето ваксини.

Производителите на лекарства отговарят на тези тенденции, като насочват средства към лекарства срещу рак и се отдалечават от инфекциозните болести.

Но ваксините също би трябвало да са привлекателен пазар. Те са трудни за производство и са обект на засилен контрол, което създава бариери за влизане в сегмента. А и защото иначе здрави хора си слагат ваксини, те са продукт, произвеждан в големи обеми. Те обаче са от ключово значение за общественото здраве и са особено важни за уязвими части от населението, като деца и възрастни хора. В резултат по-голяма част от поръчките са от правителства, а цените са много по-ниски от тези на други лекарства.

Що се отнася до ваксините срещу коронавируса, тези с информационно РНК (иРНК) на Moderna и Pfizer ще имат кратък, но изключително доходоносен прозорец от време, в който целият свят ще се нуждае от имунизация. Но постепенно пазарът ще се нормализира, а продажбите ще се ограничават само до повторни ваксини за високорисковата част от населението, а конкуренцията през това време ще се е увеличила. Анализаторите очакват значително понижение на продажбите след 2022 г.

За да запазят оптимизма си по това време, инвеститорите ще трябва да вярват, че технологичният скок на препаратите ще може да донесе по-трайна промяна на пазара. Това обаче е голям риск дори и иРНК ваксините да позволяват по-бързо и гъвкаво развитие и техният успех бъде потвърден по време на пандемията.

А изследванията и разработването на нови продукти ще бъдат богато финансирани. Но въпреки това ще са необходими години, за да се установи дали технологията е наистина по-ефективна или може да се бори с болести, при които други методи не помагат. Но не само акционерите трябва да се надяват новата технология да се докаже успешна.

В противен случай бъдещето на ваксините може да зависи от държавна подкрепа за продължаването на инвестициите, а това е далеч от сигурен залог.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
4
 
10
преди 1 месец
Публикувано във факти.бг: Броят на тежко болните пациенти с COVID-19 в израелските болници бележи ръст.......Нaли ,вcички пoд cтрoй в Изрaeл ce вaкcинирaхa!!! Eтo дoкaзaтeлcтвoтo ,зa пoлзaтa oт нaбързo прoизвeдeни вaкcини/бeз oпрeдeлeнoтo врeмe зa прoвeркa, вacкинирaнe нa дoбрoвoлци oт три кaтeгoрии-млaди и здрaви, нa cрeднa възрacт и дoкaзaни зaбoлявaния и cтaри,c диaгнoзи,кaтo тубeркулoзa, прeкaрaн хeпaтит,бъбрeчни зaбoлявaния,диaбeт, cърдeчни зaбoлявaния и др.Тaкa нa юнaшкo дoвeриe, дa пocтaвяш вaкcинa, и дa cи зaминeш oт тoзи cвят oт трoмбoзa, трoмбoeмбoлия и зaдушaвaнe ,миcля чe eврeйcкитe кoрпoрaции, Бил Гeйтc/c чипoвeтe/ ,нaпрaвихa дa ce cтигнe дo зaтривaнeтo нa eврeитe.Нe, чe някoй щe зaплaчe зa тoзи прoтивeн нaрoд,нo вce пaк имa някaкъв мoрaл.Кoлкoтo дo eврeитe, тe щe ce зaтрият caми,и зa тoвa e пиcaнo мнoгo oтдaвнa.
0
 
6
 
9
ing5rov до: zelka007
преди 1 месец
пикам ти се на бълвочите ... народът да се научи да гледа домати да прави гроздова ракийца ... туй са лекарствата , ваксината дедо Господ ни е дал !
6
 
1
 
8
преди 1 месец
ми учете да правите лекарства и ваксини , не пишете по форумите ... е ги де са университетите , е учебници под път и над път ... измислете нещо па го продавайте ... нема философия голема ... :)))
1
 
6
 
7
ing5rov до: khao
преди 1 месец
инжекцийки , апченца за бебета до пенционери ...
1
 
6
 
6
преди 1 месец
Няма профилна снимка
мислим че е редно да им забраните да правят лекарства които лекуват... нека са само такива дето те подържат... и нека най-после направим и некви хапчета задължителни в името на растежа и в името на милиардаера....

Още от Анализи
Италия ще спечели, ако Драги остане начело за втори мандат