Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Варящи се жаби ли са инвеститорите в САЩ в момента?

Истински лудото поведение на инвеститорите, особено от страна на физическите лица, е един от най-надеждните признаци на неустойчивия балон

Варящи се жаби ли са инвеститорите в САЩ в момента?

Могат ли инвестиционните "жаби" сами да се измъкнат от врялата вода или трябва да им се помогне. Снимка: Bloomberg

Пазарите в момента наподобяват тенджери с варящи се жаби. Инвеститорите стават все по-умели в игнорирането на предупредителните знаци, точно както пословичното земноводно в бавно загряваща се вода, което се сварява постепенно без да разпознае навреме опасността, пише Кейти Мартин за Financial Times.

Още по темата
Но почти всеки ден нещо изниква необичайно, което ни напомня, че шеметното втурване към рисковите залози може би излиза извън контрол.   

По-предпазливите инвеститори кършат ръце вече близо 10 месеца, като през това време бяха упорито опровергавани. Акциите по света отчетоха ръст от 74% от миналия март.

Залагането, че оценките на активите ще паднат обратно, за да отразят мрачната глобална икономическа картина, се оказа наивно предположение на фона на огромната подкрепа от централните банки. Фонд мениджърите до голяма степен напуснаха ментално коронавирусната криза, която все още претоварва болниците и блокира икономическата активност по целия свят. Вярата във ваксините взе превес.

Оптимистите съвсем разумно посочват, че след като веднъж ни боцнат с ваксина, тези, които са имали късмета да натрупат спестявания през последната година, ще ги бодат парите да излязат навън за похапване, да наваксат изгубените моменти с приятели в бара, да се поизръсят за ваканция, или да попълнят гардероба си с дрехи, които отговарят по-точно на поналетите им от затварянето фигури. Компаниите ще трябва своевременно да отговорят на търсенето, а централните банки не бързат да развалят купона, както ни напомни председателят на Федералния резерв на САЩ Джей Пауъл неотдавна.

И все пак онова, което един предишен шеф на Фед, Алън Грийнспан, би могъл да нарече ниши от „пяна“ (надценяване – бел. прев.), заслужава сериозно внимание.

Една от тези ниши е нарастването на спекулациите на фондовия пазар от дребните инвеститори, особено в САЩ. Експлозията в тази област привлече най-голямо внимание миналото лято, когато тълпата, следвайки девиза „акциите могат само да поскъпват”, демонстрира повече смелост (или предвидливост) при покупките на коронавирусните дъна от много по-трезви професионални фонд мениджъри.

Но дребните инвеститори не са се оттеглили. Изобщо. Данните на Vanda Research показват, че покупките на американски акции на дребно започват новата година в пращящо здраве. Първите две седмици на 2021 г. могат да се сравняват дори с най-бурните седмици на миналата година, и това е преди последните фискални стимули да са се озовали в банковите сметки на американците.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
3
 
5
преди 1 месец
Луди, луди жаби .... (по Джанго Зе), https://youtu.be/ssO8JARyViA
2
 
4
 
4
michaelis23 до: michaelis23
преди 1 месец
ей го туита от новия туитър т.е. вече gab

https://gab.com/rudywguliani/posts/105594211641213256
2
 
6
 
3
преди 1 месец
първия рабптен ден на Некролога и веднага 52хил. безработни с прекъсването на нефтопровода Кейстоун и стената на границата с Мексико ....
0
 
11
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
и кой предупредителен сигнал са игнорирали?... печатаме ли от 10 години, печатаме... субсидираме ли всички големи фирми... сунсидираме ги.. ето ти знаци колкото щеш.
я утре да кажат само че след три месеца спират да печатат... за колко ли милисекунди ще се срине всичко ?
4
 
5
 
1
преди 1 месец
Варящи се жаби ли са инвеститорите в САЩ в момента?

Пеше, бравъс, направо днес нямаш равен :)
Само така!
In hoc signo vinces

Още от Анализи
Америка трябва да възстанови загубените позиции в търговията