IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вечните проблеми на пазара на труда в Европа

Въпреки че икономиката се възстановява, проблемите на работната сила в региона се задълбочават

12:39 | 06.07.17 г. 1
<p>
	Хората, които работят на непълно работно време, но имат желание да работят повече, се увеличават, както и наетите на временни договори. На снимката: 29-годишната Марина е дипломиран преподавател по английски език, но е безработна. Наета е на временен договор като сервитьорка в Малага. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Хората, които работят на непълно работно време, но имат желание да работят повече, се увеличават, както и наетите на временни договори. На снимката: 29-годишната Марина е дипломиран преподавател по английски език, но е безработна. Наета е на временен договор като сервитьорка в Малага. Снимка: Архив Ройтерс

Александру счита себе си за късметлия. Той е 24-годишен румънски имигрант в Италия, пристигнал в страната с родителите си, когато е на 12 години. Наскоро той е започнал постоянна работа в печатница в малко градче близо до Милано, с осигуровки, платен отпуск, болнични и т.н. - първата му работа с тези „привилегии“, пише FT в свой анализ.

Ситуацията на Александру илюстрира по-широка тенденция в Европа, където депресията на пазара на труда започва да се преобръща след повече от десетилетие на проблеми, отбелязва изданието.

Нивото на безработица в еврозоната се понижава под 10 на сто през тази година за първи път от началото на кризата. През май безработицата достигна осемгодишно дъно от 9,3%.

От началото на 2013 г. в Европа са създадени около 6 млн. нови работни места. Възстановяването е доста широко, като в Испания и Португалия – две от най-тежко ударените от кризата държави, спадът на безработицата е доста рязък в последните месеци.

Все още обаче има дълъг път за изминаване. В малките градчета на Италия например младежката безработица още е доста висока, а много от хората, които имат работа, са на временни договори за кратък период от време.

Александру казва, че от всеки 10 негови познати само 1 работи. „Ситуацията за хората от моето поколение не е добра“, допълва той. Много от неговите приятели още живеят с родителите си.

Възстановяването на пазара на труда в Европа донесе някои изненади за икономистите. Бизнесът създава нови места с темпове, които досега не са наблюдавани. Има обаче много въпросителни около качеството на тези работни места, посочва изданието в анализа си.

Ръстът на възнагражденията е силно ограничен, дори и в силни икономики като Германия. Има данни за висок дял на хората, които биха искали да работят на пълно работно време, но понеже не намират други възможности, работят на непълно. Освен това голяма част от новите работни места са несигурни, на временни договори. Това обезсърчава голяма част от работната сила и много хора просто напускат пазара на труда завинаги, подчертават експерти.

Политиците от Европейската централна банка (ЕЦБ) приветстват признаците за възстановяване на пазара на труда, но признават, че имат опасения за нестабилния ръст на доходите. Това пък е ключов индикатор дали икономиката е достатъчно силна, за да започне процес по свиване на стимулите на централните банки.

Според един нов индекс на централната банка на еврозоната делът на хората, които работят на непълно работно време, но биха искали да работят повече часове, достига около и над 18% в еврозоната. Това е на практика два пъти повече от официалното ниво на безработица за региона.

От ЕЦБ изразяват убеждение, че ситуацията ще се стабилизира с времето. Оптимизмът се засилва и на фона на устойчивото възстановяване на пазарите. Euro Stoxx 50 например се повишава с почти 15% през тази година.

Заради очакването на пазарите, че ЕЦБ ще започне да премахва стимулите си от края на тази година еврото пък достигна най-високата си стойност за тази година спрямо долара, а лихвите по 10-годишните облигации на Германия се повишиха.

Настроенията се подобряват и след избора на Еманюел Макрон за президент на Франция. Надеждите са той да реформира икономиката и мудния пазар на труда на страната.

Въпреки целия оптимизъм обаче, Карстен Бржески, икономист от ING-DiBa, смята, че има много малко причини, заради които да се вярва, че може да се очаква по-силно възстановяване. „ЕЦБ изглежда си мисли, че проблемите на пазара на труда са временни. Всичко обаче е въпрос на дефиниция. Временните проблеми могат да се задържат – отново временно, за доста дълго време“, коментира той.

Според него осезаем ръст на доходите няма да се види през следващите няколко години.

И докато експерти и политици обсъждат доходите, в центъра на Лисабон има оживление, пише изданието. Нарастващият брой на туристите и на френските граждани, избрали Португалия за пенсионирането си заради данъчното третиране на пенсионерите, спомагат за създаването на доста жизнена атмосфера.

Икономиката на страната се очаква да се разшири с 2,5% през тази година, според прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ). Това изпреварва средния за ЕС растеж. Същевременно лихвите по 10-годишните облигации на страната са под 3%, което е най-ниското ниво от повече от година.

Ситуацията е напълно противоположна в сравнение с преди няколко години. Португалия премина през спасителна програма и безработицата достигна връх от 17,5% през 2013 г. Най-тежко ударени бяха младежите, като безработицата сред младите хора в страната остава сред най-високите в Европа.

Случаят на Португалия е типичен за южните държави от еврозоната. Възстановяването, което се наблюдава, също е неравномерно, а оживлението в Лисабон не води непременно до облагодетелстване на всички.

Компаниите в Португалия например се възползват от разрешенията да наемат персонал на временни договори за период под 3 години. В някои случаи дори не се плащат осигуровки за работниците. В подобна ситуация са над 100 хил. души в страната.

Икономистите коментират, че с възстановяването на доверието бизнесът ще се почувства по-уверен да наема постоянен персонал. Политиците пък призовават за търпение. В някои части на периферните държави от еврозоната обаче търпението е изчерпано, а хората имат чувството, че никога няма да загърбят кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Голем оптимизъм няма що ... спадала безработицата , ми ше спада след като в Германия например небенджобът / непълно работно време , падна от 450 евра месечно на 330 евро ! Дупе да им е яко на младите...па и на старите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още