Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Великобритания може да се окаже водена за носа в играта с ЕС и САЩ

Според търговски експерти Вашингтон и Брюксел използват Лондон, за да получат предимство един срещу друг като част от собствения си търговски танц

Великобритания може да се окаже водена за носа в играта с ЕС и САЩ

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Лондон иска да накара Брюксел да ревнува, като флиртува с Вашингтон по отношение на търговията. Великобритания обаче може скоро да открие, че всъщност тя е тази, която е водената за носа, пише Politico.eu в свой анализ.

Вторият кръг от преговори между Обединеното кралство и САЩ започва днес, като Великобритания ясно заявява, че се надява, че паралелните разговори с Америка ще притиснат Европейския съюз (ЕС) при обсъжданията за търговската сделка след Brexit.

Някои, включително високопоставени фигури в британското правителство, се надяват заплахата от отклоняване на британската търговия и отдалечаване от регулаторната орбита на ЕС да даде предимство над червените линии на Брюксел. Както казва бившият министър за Brexit Дейвид Дейвис, преговорите със САЩ ще бъдат „психологически много полезни“ за Великобритания, за да убедят ЕС, че страната не се моли и може да отиде другаде.

Бившият съветник по търговията на Великобритания Шанкер Сингам заяви, че Лондон може да окаже натиск върху Брюксел в този триъгълник. Според него веригите за доставка ще се „преориентират бързо“ далеч от пазарите на ЕС към други страни, ако преговорите за търговската сделка след Brexit се провалят. Същевременно, според него, ЕС ще се притеснява от това, че Великобритания ще се оттегли от стандартния си режим в ключови области като селското стопанство.

Още по темата

„Ако не се стигне до споразумение между САЩ и Великобритания, тогава естествено ЕС би се почувствал малко по-удобно относно своята позиция за преговорите“, посочва Сингам. „Ако бях производител на агнешко или говеждо във Франция или Ирландия или където и да е другаде в Европа, сега би ми било много неприятно“, допълва той.

Други обаче твърдят, че Великобритания греши, като  смята, че може да сплаши ЕС, тъй като не може да си позволи да застраши жизненоважната търговия с блока. Страната вече постави някои бариери.

Междувременно някои търговски експерти се замислят дали в действителност Вашингтон и ЕС не използват Великобритания, за да получат предимство един срещу друг като част от собствения си търговски танц. Други са съгласни, че играта на Великобритания е да накара Брюксел да повярва, че може да загуби нещо, което иска.

„Никога не подценявайте ирационалните неща, които ревността може да ви накара да направите", отбеляза един опитен търговски наблюдател в Лондон. „Трябва да си представяте обекта на привързаност и наистина да вярвате, че сте победили", допълва той.

Заплахата от регулаторно разминаване изглежда е голям двигател за Великобритания. Един висш служител, близък до преговорите за Brexit, подчерта пред журналисти на неотдавнашен брифинг областите, в които Великобритания „трябва да реши“ дали да следва американския, или европейския подход.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
6
 
2
преди 3 месеца
Великобритания може да се окаже водена за носа в играта с ЕС и САЩ

МОЖЕ?!
АМА ВЕРНО ЛИ ?!
0
 
12
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
хаха, тия верно още се мислят за империя...

Още от Анализи
Инвеститорите в акции трябва да вдигнат наздравица за ниските лихви