Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Вероятните последици от американско-китайската търговска война

Най-вероятно ще се стигне до ръст на цените и забавяне на растежа

Вероятните последици от американско-китайската търговска война

Снимка: Ройтерс

Двете най-големи световни икономики дадоха първите изстрели в търговска война, която може да има широкообхватни последици за потребители, работници, компании, инвеститори и политически лидери, пише AFP, цитирана от БТА.

Вашингтон обвинява Китай, че използва грабителски тактики, стремейки се да измести САЩ от доминиращата им позиция в технологиите. Тези тактики включват принуждаване на американски компании да предоставят технологии в замяна на достъп до китайския пазар, както и откровени кибер кражби. Митата, които администрацията на Доналд Тръмп наложи, имат за цел да притиснат Пекин да реформира търговската си политика.

Макар да е малко вероятно първите мита, които двете страни въведоха една срещу друга, да нанесат значителни икономически щети, неблагоприятните последици могат скоро да ескалират. Тръмп обяви, че е готов да наложи мита върху китайски внос до 550 млрд. долара, което превишава стойността на целия китайски износ на стоки за САЩ миналата година - 506 млрд. долара. 

Още по темата


Ескалация на тарифите вероятно ще повиши цените за потребителите, ще увеличи разходите на компаниите, които зависят от вноса на компоненти, ще разтърси финансовите пазари, вероятно ще причини съкращения на работници и ще забави бизнес инвестициите, докато ръководителите на компании изчакват дали американската администрация все пак няма да постигне примирие с Пекин. Неблагоприятните последици от митата заплашват да заличат голяма част от икономическите ползи от намаляването на данъците миналата година, отбелязва АП.

Пълномащабна търговска война носи риска да потопи американската икономика в рецесия, предупреждават експерти.

Мнозина сред оказалите се в капан на предната линия, например американските фермери, чиито износ за Китай ще бъде обложен с мита, вече пострадаха и се опасяват от най-лошото. Цената на американската соя се срина със 17 процента миналия месец заради страховете, че китайският мита ще откъснат американските фермери от пазар, който поема около 60 процента от износа им на соя.
Още по темата


Заради перспективите за задълбочаване на конфликта китайският юан поевтиня с 3,5 на сто спрямо долара през изминалия месец, давайки на китайските компании ценово предимство пред американските им конкуренти.

Администрацията на Тръмп се опитва да ограничи влиянието на митата, вземайки на прицел промишлени, а не потребителски стоки в първи кръг от конфликта. Тази стъпка обаче вдига разходите на американските компании, който зависят от китайско оборудване или части, и може да ги принуди да прехвърлят ефекта върху бизнес клиентите си и в крайна сметка върху потребителите. 

Фед вече получава сигнали, че заплахата от търговска война е накарала бизнеса да преосмисли инвестиционните си планове заради несигурността.

Ако Тръмп разшири обхвата на митата до китайски внос за 550 млрд. долара, няма начин потребителите да не се окажат хванати под кръстосания огън - митата ще трябва да засегнат потребителски стоки като телевизори и смартфони.

"Тези мита няма да направят нищо за защитата на американските работни места, но ще подкопаят ползите от данъчната реформа и ще вдигнат цените на широка гама продукти като комплекти инструменти, батерии, дистанционни, флаш памети и термостати", отбелязва Матю Шай, президент на Националната федерация на търговците на дребно.  

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
khao до: Ewiak Ryszard
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
... a dali si mega prost !!! :):)
22
 
2
 
1
преди 7 месеца
Къде отиваме? В Библията се казва: "И [северният цар = Русия от втората половина на ХIХ век (Даниил 11:27)] ще се върне в своята земя с голямо богатство [1945] и ще насочи сърцето си срещу светия договор [враждебност към християните]. И ще действа [висока активност на международната сцена] и ще се върне в своята земя [разпадането на Съветския съюз и Варшавския договор. Руски войски се завърнаха в страната си]. В определеното време ще се върне [това означава също финансово-икономическо и геополитическо земетресение, разпадането на еврозоната, Европейския съюз и НАТО. Много страни от бившия Източен блок ще се върнат в зоната на влияние на Русия]." (Даниил 11:28,29а)

Още от Анализи
Как Берлин и Париж искат да създадат индустриални шампиони?