IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вятърната революция на Германия

Плановете на коалиционното правителство са амбициозни, но могат да доведат до неочаквани сблъсъци

20:02 | 05.01.22 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новото коалиционно правителство на Германия планира да направи нещо, за което и най-смелите екоактивисти трудно мечтаят - истинска вятърна революция. Предложението е годишно в страната да бъдат изграждани между 1000 и 1500 нови вятърни турбини, премахвайки бюрокрацията и други спънки, като например съпротивата на местните власти, защото новите проекти развалят гледката, пише европейското издание Politico.

Идеята на правителството на практика означава, че 2% от територията на Германия ще бъде заета от нови вятърни паркове. До 2030 година ще бъдат изградени нови вятърни мощности с капацитет между 85 гигавата и 125 гигавата, което означава по 5 гигавата годишно. За сравнение през 2019 година бяха изградени едва 1 гигават нови вятърни мощности.

Осигуряването на баланса между нуждата от енергия и опазването на природата се пада на новия министър на екологията Щефи Лемке. "Моята цел е да насърчавам решения, които опазват природата", коментира тя пред европейското издание и допълва, че ще опита да реши проблема със загубата на биоразнообразието и климатичната криза.

Но това няма да е лесна задача.

Вятърната енергия е от ключово значение за германската икономика, след като страната се отказва от въглищата (до 2030 година) и затваря и последните си ядрени реактори (до края на 2022 година). Ядрените централи през 2021 година произведоха 12% от потребената електроенергия в страната.

Но в много германски провинции вятърните турбини, разположени по сушата, не са много харесвани. Например в Бавария беше приет закон, според който турбините от основата до върха си трябва да са не повече от 10 пъти по-високи от най-близките сгради. Това прави изграждането на нови паркове в провинцията почти невъзможно.

Експерти критикуват и ускоряването на строителството на вятърните паркове. То не бива да става в нарушение на природата или защитата на видовете, коментира Йорг-Андреас Крюгер, президент на Съюза за защита на природата и биоразнообразието (NABU), една от неправителствените организации в страната, която преди се обявяваше остро против вятърните паркове, защото не защитават в достатъчна степен биоразнообразието. От скоро обаче вижданията на организаицята се променят към подкрепа за разширяването на вятърната енергетика.

Много германци се противопоставят на вятърните турбини, защото загрозяват гледката, но за други основната причина са птиците. По изчисленията на NABU всяка година вятърните паркове убиват около 100 хил. птици. На пръв поглед тази цифра изглежда стряскаща, но 108 млн. птици умират всяка година при сблъсък със стъклените фасади на сградите, а 70 млн. - с коли, камиони или влакове.

Проблемите, които възникват заради усилията за опазване на климата и защитата на околната среда са известни и за икономическия министър и вицеканцлер Роберт Хабек. "Икономиката и климата, околната среда и селското стопанство трябва да бъдат заедно", коментира той пред Süddeutsche Zeitung.

Вятърната енергия е едно от разделенията в партията на Зелените. Тя противопоставя прагматиците (сред които е Хабек) срещу фундаменталистите, около които гравитира Лемке. В партията нямат единна позиция и по отношение на ролята на природния газ като мостова технология за енергийния преход.

Като цяло Германия потребява много енергия - обществото изпитва "глад за енергия", който трябва да бъде намален, коментира Михаел Шьофер от NABU. "Не просто трябва да преминем на 100% възобновяема енергия, но трябва да намалим като цяло потребяването на енергия и природни ресурси", категоричен е той.

Това не е от лесните послания, които могат да отправят политиците, защото означава тотална смяна на начина на живот на хората.

Допълнителни проблеми се появяват и когато става въпрос за коалиционно управление. Politico посочва за пример правителството на провинция Хесе и транспортния министър от Зелените Тарек ал Уазир. Той получи остри критики от своите съпартийци, след като даде одобрение на изграждането на магистрала през горски терен. Проектът обаче е част от коалиционното споразумение, което вкара Зелените в управлението на провинцията.

Пред подобни предизвикателства  може да се окаже и федералният министър на околната среда Стефи Лемке. Според анализатори изход от такова положение е обяснението - защо климатичните промени са важен проблем за всички, защо възобновяемите източници са решение и защото тяхната експанзия е необходима.

"Един вятърен парк не е най-голямата заплаха за птиците или насекомите", смята министърът на околната среда. За нея природата и биоразнообразието са заплашени не толкова от вятърната енергия, а от разрастването на други дейности като индустриалното земеделие, използването на пестициди и т.н.

И ако това мнение има има шанс да убеди някои критици на вятърната енергетика, то може да доведе до сблъсък с министъра на околната среда Джем Йоздемир, който също е от редиците на Зелените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Никой не си е направил труда да сметне как влияят върху температурата на въздуха тия тъмни, силно нагрявани от слънцето плоскости. Малко им са на градовете огромните асфалтирани площи, заради които често се образуват градоносни облаци точно над населените места, а сега и всичките покриви ще се включат в разрушителния процес. И после ще се чудят защо стават потопи и градушките са все по-чести и разрушителни. Но за Гретеноидите това е заради недостатъчно ВЕИ. Щото с толкова акъл - толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Не е много удачно сравнение.Комини на ТЕЦ ове има тук там,а тия гигантски уродливи конструкции са навсякъде, виждат се там вече докъде ти поглед стига, на практика няма място извън градовете, където нещо да не се върти бучи и премигва.Слава богу в България условията за вятърна енергетика са посредствени, та ще се разминем с нея, пораженията ще са само в района на Калиакра, както спомена колегата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Да, точно.Отвратително е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
друго нещо са си комините на ТЕЦ-овете ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 2 години
Няма нужда да ходя до Германия . Гледката на Калиакра ми е напълно достатъчна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Абсолютно.Германия е буквално обезобразена в момента, не знам дали сте пътували скоро из тази страна, особено в по северните райони.Поздравления поне за Бавария,че е приела това ограничение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 2 години
Абсолютно съм ЗА всеки покрив да е с ф. панели , но тия мелници монтирани на сушата са отвратителни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
"...Като цяло Германия потребява много енергия - обществото изпитва "глад за енергия", който трябва да бъде намален..." Развитие на обществото и индустрията с редуциране на енергетиката? Суперско! Гретеноидно! Това, което сам можеш да си навредиш, никой друг не може да постигне. Правилно са се ориентирали към забрана на "Рождество". Тия приживе са мортус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Ледена вода, но ще я издухват, да е по-топла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
индустрията на германия ше пие една студена вода ... много пъти .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още