IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вирусите в Белия дом

Тръмп напусна болницата, но въпросите за здравето му остават, а той иска да използва заболяването си за кампанията

08:58 | 06.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доналд Тръмп по време на изненадващата си разходка пред болничния комплекс. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Доналд Тръмп по време на изненадващата си разходка пред болничния комплекс. Снимка: Bloomberg L.P.

В момента в Белия дом върлуват два вируса: от една страна, добре познатият коронавирус, с който наскоро се оказа заразена и говорителката на президента Доналд Тръмп, а от друга, дори по-известният пропаганден вирус.

Колкото повече изостава Доналд Тръмп в анкетите за президентските избори, толкова по-многобройни са неговите туитове и толкова по-поетични са неговите изявления: „Не се страхувайте от Covid. Чувствам се по-добре отпреди 20 години!”.

Ето как държавният глава, който едва преди по-малко от седмица даде положителни резултати от теста си, представи престоя си в медицинския център Walter Reed снощи - въпреки 210 000 смъртни случая от Covid в САЩ. Фондовият пазар реагира положително. Но други като журналиста Крис Уолъс, който модерира първия телевизионен дуел с опонента Джо Байдън, не могат да се измъкнат лесно от скандала: в телевизионното студио обкръжението на Тръмп бързо свали всички маски. Защитата тук очевидно е за “слабаци“.

И така - всеки, който очакваше Доналд Тръмп да бъде по-смирен по отношение на пандемията на коронавируса заради заболяването си, научи поредния урок: „Не позволявайте той да определя живота ви”, написа поучително президентът.

Той напусна военната болница Walter Reed в понеделник вечерта. Според лекарите му „все още не е окончателно в безопасност“. Тръмп обаче нямаше температура през последните 72 часа и имаше нормални нива на кислород. Като цяло той отговаря на всички критерии за изписване. „Върна се“, каза един от лекарите.

С изписването си Тръмп подхранва феновете си, които го насърчиха още предната вечер с виковете си „Тръмп 2020“ по време на нетолкова спонтанното му излизане.Последовател еуфорично извика към приятелката си: „Не мога да повярвам. Сега той определено ще спечели!“, цитира го в. WSJ. 

Преди това, по-малко от 48 часа след хоспитализацията му, Тръмп се показа с маска и махащ от черен джип към своите поддръжници, които го приветстваха пред клиничния комплекс. Не съвсем спонтанното турне предизвика вълна от критики. Охранителите и шофьорите, които са били в колата с Тръмп, „могат да се разболеят. Можеш да умреш. Всичко това - за един политически театър. Това е лудост”, написа в Twitter Джеймс Филипс, лекар от спешното отделение в болницата Walter Reed.

Говорител на Белия дом подчерта, че „екскурзията на Тръмп" е била одобрена от медицинския му екип. Самият Тръмп използва вълнението, за да атакува медиите. Ако не бил поздравил феновете си, медиите щяха да го нарекат “груб”, твърди той.

Представянето и завръщането му в Белия дом не би трябвало да окажат влияние върху неговите поддръжници. Президентът обаче иска да превърне заразяването си от Covid в печелившо послание за предизборната кампания. Престоят в клиниката трябва да се превърне в демонстрация на сила.

Той бил „научил много за вируса“, ​​не „от книги“, а от собственото си тяло, каза Тръмп във видео съобщение. Рано в понеделник сутринта Тръмп изстреля поредица от туитове, призовавайки своите привърженици да гласуват.

Личната героична приказка на президента противоречи на реалността в САЩ: повече от 210 000 души са починали от вируса, а досега са регистрирани над седем милиона заразени. Слабостите в здравната система и социалното разделение се влошават от бързото разпространение на вируса. Пандемията предизвика историческа икономическа криза и масова безработица, като засега липсват десет милиона работни места в сравнение с пролетта.

В същото време милиони американски граждани са изправени пред криза в своята демокрация - защото информацията за здравословното състояние на президента достига до обществеността на части, почти на тъмно. Тръмп, поне според Wall Street Journal, е разбрал рано, че съветничката му Хоуп Хикс е болна. Твърди се, че положителният резултат от бързия тест е бил на разположение в четвъртък вечерта. Въпреки това служителите не са били предупредени, а Тръмп продължи да присъства на събития.

В понеделник и говорителят на Тръмп Кейли МакЕнани също обяви, че е дала положителен тест за коронавируса. Тя нямала симптоми и ще бъде поставена под карантина. Според информацията ѝ представителите на медиите не са класифицирани като „близки контакти“ от здравните експерти в президентския кабинет.

И така - американците ще изберат нов президент след четири седмици. Все още е напълно неясно под каква форма Тръмп може да се върне към предизборната кампания. Ето защо не могат да бъдат предвидени и последиците за изборите, а почти три милиона избиратели вече са взели решение и са гласували чрез пощите.

Запазената марка на Тръмп са култови сценични изказвания пред масова публика. Предвид пандемията той вероятно вече няма да може да провежда подобни митинги. Освен това с вируса са заразени няколко души от най-близкия кръг на Тръмп, в допълнение към МакЕнани вируса носят и мениджърът на кампанията Бил Степиен и ръководителя на Републиканския национален комитет Рона МакДаниъл. Машината на кампанията е отслабена.

А в допълнение - едно важно послание за успеха, номинацията за Върховния съд Ейми Кони Барет, отмина на заден план. Потвърждението на Барет в Конгреса на САЩ е несигурно, тъй като няколко републикански сенатори също са заразени с коронавирус.

И докато Тръмп отпадна като активен участник в кампанията, заместникът му Майк Пенс излиза на преден план. Синовете на Тръмп Доналд Тръмп-младши и Ерик Тръмп също ще посетят повече привърженици в страната. Тази седмица президентът трябваше да проведе митинг в оспорваната Аризона, която сега ще превземе Пенс.
В сряда той ще се срещне с кандидата за вицепрезидент на Байдън Камала Харис за телевизионен дуел. Ако Тръмп стане неспособен да действа като президент, неговите задължения ще бъдат прехвърлени на Пенс съгласно конституцията.

Но президентът и преди е показвал, че може да се измъкне от трудни ситуации. Рано е да бъде отписван.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още