Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Високата цена на спасението за световната икономика

Разходите на властите в световен мащаб надхвърлят 7 трил. долара и продължават да нарастват

Високата цена на спасението за световната икономика

Снимка: Pixabay

Властите в САЩ, Европа, Япония, Китай и Индия обявяват увеличения в разходите си с трилиони долари в опит да спасят глобалната икономика от рецесията.

Реакцията на пандемията от коронавирус е безпрецедентна по отношение на скоростта и мащаба си. Ангажиментите поети от правителствата и централните банки до момента са близо 7 трилиона долара, показва анализ на CNN Business. Общата сума включва държавни разходи, гаранции за заеми и данъчни облекчения, както и печатане на пари от централните банки за закупуване на активи като облигации и дялове във фондове.

Цифрата включва пакета от помощи на стойност 2 трилиона долара в САЩ, който преминава през процедурата за одобрение в Конгреса, и очакваните 30 трилиона йени (274 милиарда долара) стимули от Япония, които могат да бъдат одобрени следващия месец.

Съвместните усилия напомнят реакцията на финансовата криза от 2008 г., но икономистите изразяват притеснение, че предприетите досега стимули няма да бъдат достатъчни, ако кризата се разшири след юни.

"Пакетът от стимули в размер на 2 трилиона долара в САЩ вероятно е минимумът, необходим за компенсиране на текущото влияние на заразата", заяви икономистът от Bank of America Джоузеф Сонг. "Икономиката вероятно ще се нуждае от близо 3 трилиона долара фискални стимули, ако не и повече", добави той.

Лидерите на Г-20, които представляват най-големите икономики в света, заявиха в четвъртък, че са готови да направят "каквото е необходимо", за да сведат до минимум икономическите щети от пандемията и да възстановят глобалния растеж.

"Размерът и обхватът на този отговор ще върнат глобалната икономика на крака и ще създадат силна основа за защита на работните места и възстановяване на растежа", заявиха лидерите в съвместно изявление след видеоконференция. Те казват, че техните страни са поели ангажимент за стимули на стойност 5 трилиона долара.

И все пак огромните разходи могат само да притъпят част от икономическия шок. Икономиката не може да започне да се възстановява сериозно, докато баровете и ресторантите не започнат отново да отварят врати, хората се върнат на работа и възобновяват пътуванията си. Дори и тогава ще отнеме време, както откри Китай.

„Няма да е възможно да се върнете към същото ниво на продукция и активност незабавно“, каза Четан Ахя, главен икономист на Morgan Stanley.

Ето основните моменти от първата вълна от действия на централите банки и правителствата.

САЩ

Американските законодатели оформиха пакет от фискални стимули в размер на 2 трилиона долара. Програмата включва директни плащания на физически лица, увеличение на обезщетенията за безработните и програма за кредитиране в размер на 500 милиарда долара.

Още по темата
Конгресът вече одобри повече от 112 милиарда долара в подкрепа на изследванията за ваксини и предоставяне на две седмици платен отпуск по болест за тези, които са засегнати от Covid-19.

През последните дни Федералният резерв оповести множество стимулиращи мерки. Те включват първоначалното обещание за закупуване на държавни ценни книжа и ипотечни облигации на обща стойност от 700 милиарда щатски долара. Сега ограничението за размера на покупките е премахнато, а обхватът им е разширен до корпоративни облигации и дялове във фондове. Фед също така обяви ново финансиране в размер на 300 милиарда долара с цел запазване на потока от кредити за бизнеса и потребителите.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
8
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Парите отиват пак само за кредитните трилионери
0
 
10
 
1
преди 2 месеца
Скоро ще я интубират световната икономика, дано оцелее с тая двустранна пневмония!

Още от Анализи
Либия е губещият от войната между Турция и Русия