Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Влиянието на Китай в ЕП подклажда сериозно напрежение

Специална нова комисия ще разследва за чужда намеса в демократичните процеси в ЕС, включително дейността на групите за приятелство на Парламента

Влиянието на Китай в ЕП подклажда сериозно напрежение

Снимка: архив Ройтерс

Преди малко повече от година виден европейски депутат призова новоизбраните му колеги да му помогнат да освободи блока от „ожесточената конкуренция с Китай“. На пръв поглед поканата за събитие на групата за приятелство между Европейския съюз (ЕС) и Китай изглеждаше обичайна в Европейския парламент (ЕП). Много така наречени групи за приятелство се стремят да насърчават културните и икономическите връзки между ЕС и различни държави, например Обединените арабски емирства или Тайван.

Китайската група обаче показа по-голям потенциал - и амбиция - от други по рода си, пише онлайн изданието Politico.eu в свой анализ.

Нейният лидер, високопоставен чешки консерватор на име Ян Захрадил, беше заместник-председател на комисията за международна търговия на Парламента. Като такъв той оценява търговските решения на ЕС и може да получи достъп до чувствителни документи за преговори на Европейската комисия (ЕК).

Генералният секретар на групата беше Гай Лин, китайски гражданин, който през последното десетилетие и половина е помогнал да се организират повече от дузина пътувания до родината му и беше включен в обширната мрежа от институции с мека сила в Пекин.

В поканата си Захрадил обещаваше да използва „по-силния си политически профил“, за да укрепи връзките между ЕС и Китай, особено в „търговията и политиката в областта на околната среда“ - последната е изключително спорна област в началото на търговските преговори.

Година по-късно групата на Захрадил е подложена на яростен контрол заради опасенията, че е твърде близо до Пекин и може да даде предимство на Китай в текущите търговски преговори с Брюксел. Високопоставен евродепутат, който ръководи официалната делегация на Парламента за връзка с Китай, както и други парламентарни фигури и мозъчни тръстове, близки до американския външнополитически елит, казват, че групата е част от плеяда от организации, свободно или изрично обвързани с Китай, които се стремят да подобрят програмата на Пекин в чужбина.

Те посочват, че групата е разширила дейността си в момент, когато Пекин категорично разширява своята външна политика. ЕС също обвинява Китай в разпространяване на дезинформация.

Захрадил отхвърля всички тези твърдения, както и обвиненията, че неговата позиция му е предоставила привилегирован достъп до информация за китайските политики на ЕС. „Нямам достъп до класифицирана или поверителна информация по въпроса, освен [от] отворени източници или публично достъпни материали на Европейския парламент“, казва той в отговор на въпроси на Politico.

Докато ЕС преразглежда отношенията си с Китай в разгара на спорните търговски преговори и подозира нарушения на човешките права, влиянието на Пекин в Европейския парламент бие аларма.  „Всички разбираме, че има хора отвън, които искат да подкопаят нашата демократична система и процеси“, казва Рафаел Глюксман, френски депутат от социалдемократите, който председателства нова, специална комисия за чужда намеса във всички демократични процеси в ЕС. „Става въпрос за заплахи, които са вътре в институциите и в ЕП“, посочва той.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Точно преди 60 години Кенеди пое факела на свободата в света