Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Влизането на Финландия и Швеция в НАТО ще укрепи европейската сигурност

То не е против някого, а за всички нас, изтъква бившият финландски премиер Стуб

Влизането на Финландия и Швеция в НАТО ще укрепи европейската сигурност

Снимка: Bloomberg

Атаката на Русия срещу Украйна има много непредвидени последици. Една от тях е, че Финландия и Швеция ще се присъединят към НАТО тази година, пише за Financial Times бившият финландски премиер Александър Стуб.

Още по темата
Официалният път към членство започна с изявление на Саули Ниинистьо, президента на Финландия. Швеция ще последва примера до дни. Съвместно изразяване на намерението за присъединяване към НАТО се очаква в началото на идната седмица. 

Деветото разширяване на НАТО от основаването му през 1949 г. ще се помни като разширяването на Путин. Без атаката на Русия срещу Украйна то нямаше да се случи.

Тази тактическа и стратегическа грешка на руския президент беше повратната точка. Изводът беше ясен. Ако Владимир Путин може да избива своите славянски братя и сестри в Украйна, нищо не му пречи да направи същото другаде.

Проучванията на общественото мнение относно членството в НАТО се промениха почти за една нощ. Сега има огромно мнозинство в подкрепа на присъединяването към алианса както във Финландия, така и в Швеция.

За Финландия решението беше по-лесно, защото се основава на реалната политика. По време на Студената война тя беше неутрална поради необходимост, а не по избор. Финландия не е неутрална от началото на 90-те години. Шведската традиция на неутралност е по-дълга и по-идеологическа.

Но когато реалността се променя, и двете страни се адаптират. Сигурността в крайна сметка е свързана с реалността, а не с идеологията. Ето защо ние винаги сме подкрепяли отбранителното сътрудничество в ЕС.

Политически, промяната изглежда значителна, но в действителност не е драматична. И Финландия, и Швеция бяха близки партньори на НАТО през последните три десетилетия, като участваха в операции за управление на кризи по света и в съвместни учения в региона на Балтийско море.

Членството на Финландия и Швеция в НАТО изобщо не е изненадващо. То носи само ползи за региона на Балтийско море, алианса и европейската сигурност. Кандидатите не получават повече съвместимост с НАТО от това.

Във финландския случай съвместимостта беше съзнателно решение. След края на Студената война ние поддържахме възможността да се присъединим към НАТО и гарантирахме, че нашата армия се развива съответно.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
0
 
3
 
16
Solar Power до: Solar Power
преди 1 месец
Няма профилна снимка
По скоро си мисля,че тези от гъзграждане много ги пръскат самолетите ... защото те вярват и на тази теория :) Ами глуп ави хора се събират с такива .... нищо ново под слънцето :)
2
 
2
 
15
Solar Power до: Alex Silver
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Като ще говорим за числа , то русия в своята история е водила над 200 войни от които само 4-5 защитни , всички останали са завоевателни СРЕЩУ съседи. Отвори сега атласа и виж сам кой е агресора всъщност ! Жалко ,че САЩ даваха оръжия на Сталин през ВСВ.... В крайна сметка русия ще бъде заобиколена от ядрени държави , а най-опасната е Китай :) Да си посяга на каквито иска бутончета :)
1
 
3
 
14
Solar Power до: Императорът
преди 1 месец
Няма профилна снимка
мммм знаем как я удари през 1939-та ... чак се спъна :) Значи според теб русия има право да защити някой град а другите нямат това право ? Мисля,че нещо си си объркал правата и то доста :)
1
 
2
 
13
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Според алекс обаче ние всички сме роби на русия :)
1
 
8
 
12
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Мурзилажа, разберете го най-накрая. Всяка страна е свободна сама да избира бъдещето си. Даже и съседите на Мордор. Ако иска ЕС, ще влезе в ЕС. Ако иска НАТО, ще влезе в НАТО. Това е избор на суверенна държава. Не се дръжте като деца, на които някой е изял сладоледа. Преди Крим, Украйна искаше просто да влезе в ЕС, след Крим вече искаше и в НАТО. Защо ли? Преди 24.02. 2022 нито Швеция, нито Финландия искаха НАТО. НАТО ли е виновно в случая за новите кандидат членки или любимия Мордор? Кое да право на Русия да определя бъдещето на съседите си и да ги напада? Писна ми да слушам аргументи от рода ние нападаме, за да не ни нападат те. Кой точно нападна Русия след ВСВ господа в*тници? Афганистан? Молдова? Чечня? Грузия? Украйна? Време е кардинално да си преосмислите опорките.

Още от Анализи
Високи дългове: Ще се оттласне ли Гърция от дъното