IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите европейски индекси се сриват с между 6% и 8%*

Черният борсов петък ще бъде последван от черен понеделник. Никой не знае къде е дъното, твърди анализатор

11:07 | 09.03.20 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Британски брокер от компанията ETX Capital следи пазарите в Лондон. <em>Снимка:&nbsp; Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Британски брокер от компанията ETX Capital следи пазарите в Лондон. Снимка:  Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Кризата около коронавируса и очевидно настъпващата ценова война за петрола между Саудитска Арабия и Русия уплашиха инвеститорите на фондовите пазари. Германският водещ индекс Dax се срина с почти 8 процента в началото на сесията в понеделник до 10 600 пункта и се насочи към най-голямата дневна загуба от повече от 18 години.

„Dax днес ще бъде раздробен", казва борсовият кореспондентът на ntv Забрина Маргграф. „Черният борсов петък ще бъде последван от черен понеделник. Понастоящем никой не може да каже къде е дъното", посочва тя.

Страхът за икономическите последици от коронавирусната епидемия вече срина Dax с 3,4 процента в петък до 11 541 пункта. В същото време стремежът към сигурни инвестиции изтласка доходността по десетгодишните държавни облигации до рекордно ниско ниво.



Общоевропейският индекс Stoxx 600 се срина с 6,8% в ранната търговия, за да навлезе на меча територия, като акциите на нефтените и газовите компании потънаха с 13,7%, повеждайки спадовете, а всички сектори и основните борси спадат рязко.

В Лондон FTSE 100 изтрива 8,61% до 5906,13 пункта, а в Париж CAC се понижи с 6,45% до 4807,57 пункта.

По-рано основните борсови индекси в Азия вече отчетоха значителни понижения. На борсите в Япония и Австралия курсовете паднаха средно с 6 до 7 процента.

За това има две причини. От една страна, новият коронавирус се разпространява все повече извън Китай. Правителствата в Европа съветват към предпазливост или ограничаване на планираните събития. През уикенда и коалицията в Берлин реши да помогне на германската икономика, например чрез по-обширно заплащане за краткосрочна заетост.

Преди това най-важните страни, произвеждащи петрол, сред които Саудитска Арабия като водеща страна на ОПЕК, както и Русия, не успяха да постигнат съгласие за съвместно ограничаване на производството. В резултат цената на петрола се срина драстично: Цената за барел (159 литра) от европейския тип петрол Брент намаля с до 30 процента до стойности малко над 30 долара.

В същото време инвеститорите посегнаха към считани за убежища инвестиции. Германските десетгодишни държавни облигации в понеделник сутринта показаха доходност от минус 0,8 процента, което е най-ниската в историята. Американските държавни облигации със същия матуритет имат рентабилност от малко повече от 0,4%, също най-ниското ниво. Еврото продължи да поскъпва спрямо долара до 1,14 долара.

*Актуално към 10:45

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 4 години
Хайде на панаирааа ! ! !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
Прав си. Затова съм на дълга позиция :)За да бъда по конкретен още от 2001-ва година.Бързи продажби правя само на криптопазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Абсолютно, за това споменах за оркестъра на Титаник ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Щом някаква стринка на 75 години, самотно живееща, в Габрово е заразена, то трябва да ти е ясно, че заразените у нас са хиляди. Добре е, че заразата минава в повечето случаи на крак. Виждаш, че държавата никаква я няма. Седмици гониха само пристигащите от Италия и Китай и чак онзи ден решиха да направят скрининг на болните от пневмония в болниците в страната и работата лъсна. Нищо чудно една не малка част от таканаречения грип Б, да си е просто коронавирус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 0
pioner
преди 4 години
Тази печатница не е вечна дори при облигаци със 100 годишен матуритет и отрицателни лихви пак някой някога трябва да ги върне тези пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
studioaa
преди 4 години
"стине НОИ както и фиска"ЩЕ СРИНЕ НОИ и ФИСКА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Най-страшното в случая е, че България очевидно изобщо не планира действия които сериозно биха навредили на икономиката т.е. икономиката е най-важна, а не разпространението на коронавируса... Това значи, че ние се намираме в огромна беда и това нещо се разпростани буквално навсякъде и ще зарази може би 30-50% от българите... Без да се пожертва икономиката и растежа(всяка дейност с изключение на медицински услуги и доставки и продажби на храни може да бъде спряна) без да се наруши ритъма на живот, но това няма да се направи със сигурност защото това ще стине НОИ както и фиска... Следователно коронавирусът ще завладее станата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Както пишe в "Пътеводител на галактиичееския стопаджия" с ГОЛЕМИ букви -"БЕЗ ПАНИКА" :)) Добре е, че балона фъщи в момента, това може да го спаси от гръмване! Ако на лято вируса изчезне, ако централните банки пуснат печатниците с количествени улеснения, помпането може да почне отново. Така де, я по оптимистично! Оркестърcj на Титаник и свирил до последно! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 8
studioaa
преди 4 години
Ако купиш сега най-вероятно ще загубиш всичките пари защото мечият пазар едва е започнал - а мечите трендове продължават 3-5 години или дори повече, а после като се чукне дъното може да се предстои много дълго време на него или близо до него (т.е десетилетия наред) - справка Nikkei 225.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 4 години
това сигурно го е казал некой евреин ! :) ... после що ги гонели навсякъде, хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още