IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната на Макрон с исляма се изправя срещу "меката сила" на Ердоган

Френският президент гледа с тревога на опитите на Анкара да използва своята религиозна мрежа в Западна Европа, за да разширява влиянието си в региона

13:54 | 10.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Френският президент Еманюел Макрон. <em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

В индустриална база във френския град Страсбург, на няколко мили от Европейския парламент, бавно се оформя грандиозен план за изграждане на най-голямата джамия на Стария континент.

Турската организация, която стои зад проекта на стойност 30 милиона евро, посочва, че комплексът „Ейюб Султан“ ще разполага с дузина куполи и минарета и ще бъде заобиколен от конферентни зали, ресторанти и магазини.

Планираният обект ще бъде отворен за всички и ще представлява стълб на интеграция и културното разнообразие. И все пак това, което касае френските власти, е как в крайна сметка може да се използва подобен комплекс, пише Bloomberg. 

След като Франция беше разтърсена от поредица от джихадистки атаки през последните седмици, президентът Еманюел Макрон започна да говори за „битка“ в защита на секуларизма на страната. Според него е необходимо да се спре възприемането на по-консервативни тълкувания на исляма във Франция. В тази връзка Макрон визира конкретно Турция, която се бори за лидерска позиция в сунитския мюсюлмански свят със Саудитска Арабия.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган вижда диаспората като армия в Европа, поддържаща силни връзки със страната, споделя Жил Кепел, френски политолог, специализиран в разпространението на исляма в Западна Европа. „Пропагандната машина на турския национализъм е много силна“, изтъква той, като добавя: „Ердоган изгражда мрежа, за да разпространява влиянието си“.

Оформящата се идея за джамия в Източна Франция е най-видният пример за нарастващия отпечатък на Турция в страната, докато Макрон и Ердоган участват в токсичен спор за ролята на исляма в християнските страни.

Във вторник Макрон трябва да проведе разговори с австрийския канцлер Себастиан Курц и германския лидер Ангела Меркел след нападенията във Виена през миналата седмица от „ислямистки терорист“, както местните власти го определиха.

Темите включват борбата срещу индоктринацията от страна на религиозни екстремисти. След това лидерите на Европейския съюз са готови да обсъдят координирани мерки срещу радикализацията.

Миналия месец Ердоган заяви, че френският му колега се нуждае от психиатричен преглед и призовава за бойкот на френските стоки, след като Макрон определи исляма като религия „в криза“.

След като Франция предприе мерки за забрана на националистическата група „Сивите вълци“ (свързана с турската Партия на националистическото движение (ПНД), която подкрепя управлението на Ердоган - бел. ред.), Анкара обеща да отговори „по възможно най-твърдия начин“. Но също така турските власти отрекоха съществуването на организацията и обвиниха френското правителство, че игнорира „подстрекателството, заплахите и атаките“ срещу турци във Франция. Дни по-късно Франция намекна за възможни нови санкции срещу Турция заради това, което тя нарече „декларации в подкрепа на насилието“.

Ердоган заяви, че се стреми единствено да се грижи за мюсюлманите, живеещи в Европа, където според него ислямофобията и расизмът са широко разпространени.

Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още