IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна създаде рядък момент на западен консенсус

Опитът на Путин да експлоатира идеологическите разделения се обърна срещу него

09:16 | 10.04.22 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Във вторник новото руско телевизионно шоу AntiFake се излъчи по най-популярния кремълски телевизионен канал. Върху ужасяващите кадри с украински цивилни, лежащи мъртви по улиците на Буча, беше изписан надписът „ФАЛШИВО“.

Докато телевизионните водещи обвиниха Украйна в заговор със западните медии чрез наемане на „зле обучени актьори“ да играят жертви в градчето близо до Киев, самите западни медии звучаха необичайно съгласувано. Точно когато се смяташе, че в ​​опустошения от културна война запад не може да се постигне съгласие за каквото и да било - в САЩ мнозинството републиканци все още вярват, че изборният резултат през 2020 г. е бил фалшифициран - изведнъж изглежда, че това е възможно, поне понякога, пише Джъмайма Кели за Financial Times.

В новинарското отразяване на Украйна човек се оказва в необичайната позиция да се сблъсква с едни и същи факти - и един и същ ужас - от всички страни на политическия спектър. Независимо дали гледате Fox News или CNN, четете Guardian или Daily Mail, се натъквате на едни и същи думи, които описват действията на Русия: „зверство“, „терор“, „касапница“, „диващина“.

Изглежда, че Путин без да иска е създал нещо толкова необичайно в днешния поляризиран свят: консенсус. Ужасната реалност на кървава война накара много от нашите собствени кавги да изглеждат незначителни, дребни и дори самоудовлетворяващи – участието в разпри в Twitter или онлайн ескалации не е лукс, който можете да си позволите, когато една страна е бомбардирана, а населението й е принудено да напусне домовете си.

Нивото на единство и ангажираност, което може би изглеждаше немислимо само преди два месеца, изглежда се появи, подпомогнато от последователността на новинарското отразяване. В САЩ, където 70% от републиканците и 71% от демократите съобщават, че са чували или чели много за инвазията, положителните възгледи за Путин се сринаха. Само 7% от републиканците казват, че имат увереност, че руският лидер ще постъпи правилно, според изследователския център Pew – спад от 31% по време на президентството на Тръмп – и 5% от демократите.

Във Великобритания девет от десет души казват, че следят отблизо събитията в Украйна, като за първи път от над шест години отбраната и външните работи са се придвижили на челно място в списъка с въпроси, за които хората са най-загрижени, според до Ipsos.

Ако Путин е залагал, че може да използва идеологическите разделения, които поляризират много страни на запад, този залог изглежда се обърна срещу него. „Ако Путин беше изчакал още няколко години, просто гледайки отстрани… имаше голям шанс Европа и Съединените щати да са се самоунищожили поради вътрешните си конфликти и културната война“, коментира историкът Ювал Ноа Харари в подкаста на Сам Харис. „Собственоръчно той ги обедини и им даде шанс да се спасят.“

Какво можем да научим от всичко това? Дали това, което виждаме, е просто случай на хора, които се обединяват временно срещу общ враг? Това определено е част от това, което се случва - и американците, и британците сега казват, че смятат Русия за заплаха за сигурността си.

Но авторът Анджела Нейгъл сочи друга причина: представата на Запада за себе си като винаги богат, винаги в безопасност и винаги могъщ бе поставена под съмнение.

„Не можете да поддържате този образ за себе си като вечно доминираща сила в света, ако се тревожите за спиране на газа и за поддържането на основните функции на обществото“, казва Нейгъл. „Когато сте в декадентска фаза, можете да се отдадете на идеи за… „трябва да мислим за всички лоши неща, които сме правили в миналото“… Възприеманата заплаха от инвазия разбужда хората от този начин на мислене."

Струва си да се отбележи, че онези, които критикуват част от прекалеността на тези вече потиснати културни войни, и които често се игнорирани като обикновени „противоположници“ – с някои забележителни изключения – до голяма степен произведоха анализ, съвместим с масовия наратив по време на този конфликт.

Може да има и още един урок, който да се извлече от всичко това. През последните години мнозина както отдясно, така и отляво се оказаха въвлечени в култура на „конкурентна жертвеност“. Украйна показа на света не само как изглежда истинската жертва, но и стойността на истинския героизъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 5 rate down comment 0
GiRo
преди 2 години
Импо, за руснака всеки ден е Първи април. Лъже, маже, суче, като го хванат, почва от начало. Жалко човече като теб, трудно би ме ограмотило. Толкова ти е стеснен кръгозора, че не виждам никаква надежда за теб. Тази злоба, гарнирана с любоФ към Късия отдавна е изсмукала всичко човешко в теб. Не смей да ми цитираш конвенции и декларации за правата на човека, докато твоите любими о.р.к.и безчинстват в Украйна. Нямаш си и на идея, какво точно пишеш. Сравняваш санкции с убийства, изнасилвания, сриване на сгради и инфраструктура. Да, точно това правят в момента руснаците в Украйна и колкото и да сучеш и да мажеш, не можеш да го прикриеш. Как се гледаш в огледало не знам. Обичаш Русия повече от България. Защо просто не хванеш влака за там? Повръща ми се от теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Митьо, толкова жалка твар си, че даже не мисля да отделям от времето си, да направя опорчиците ти за смях. То се обяснява на разумни хора, не на тотални лузъри в живота, запенени от злоба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
не, за сефте чувам за тая опорка! Най вероятно поредната ви инсценировка, но поне тази звучи като да е направен с въображение, не е като другите очевадни лъжи. Нали се сещаш че когато 20 пъти излезе официално лице на РФ и излъже плюс историческите ви традиции в лъжите, няма вариант как да ви вярваме за каквото и да е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
Пишеш тотални глупости. Първта окупация е от КИЕВСКИ княз. Втората беше толкова жестока, че руснаците ни възстановиха държавата. А без третата окупация, сърби, гърци и турци щяха да ни окъсат държавата, така, че сега щеше да е колкото Белгия !!! Много "обичаш" България, видно е. Добре де, може и да я обичаш, ама си двойкаджия по история. А под американска окупация сме от 30 години за нещастие. Държавата ни се управлява от посолството на САЩ. Мустафата привиква лидерите на парламентарни групи на инструктаж, нещо дето Митрофанова нз да го е правила. Дотам се стигна, че един предишен посланик - противоестественикът уорлик, провъзгласи ромовете за бъдещето на България - от Столипиново, където ходеше да търси aнaлни ласки... и жалките ни управляващи не посмяха и протестна нота да му отправят, камо ли да го изгонят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Хубаво, нека тия спътници, дето всичко виждат, да покажат "руските военни престъпления". Ама не със сателитни снимки без дата, дето аз ако ги хвана за нула време ще махна всички трупове или ще сложа още толкова, според както ми поръчаш. Иначе силно се съмнявам, че в ООН е записано, че всяка държава може да участва в агресивни военни съюзи и да заплашва съседите си с ядрено оръжие, както и че може да избива собственото си население. Виж как гласуваха съседите на САЩ при отстраняването на Русия от Съветът по човешки права. Куба - против, Мексико - въздържала се. Ако те решат да влязат във военен съюз с Русия и да инсталират малко ракетки-искандерчета, дали САЩ ще са ок? Защо САЩ наложиха десетилетни санкции на Куба, нали тя има право да влиза в каквито иска съюзи? Защо я нападнаха по времето на Кенеди? Аропо - когато Путин призна ДНР и ЛНР, администрацията на чучyлото обяви това за "посегателство срещу американските национални интереси". Значи "националните интереси" на САЩ се простират чак в източна Украйна, ама Русия няма право на национални интереси дори по собствената си граница?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Имаш ли нещо против да се въоръжа до зъби и когато руски натрапник влезне у дома да го стрелям както си искам ?! Защото за разлика от теб аз знам историческата истина. Първата руска окупация на България е по време Първото Българско Царство. България ограбена, подпалена и доведена до степен да не може да се съпротивлява на Византия. Резултат е 150 годишно робство. Втората окупация е по време на "освобождението". България е тотално разграбена а националния идеял за освобождение на всички Български земи грозно потъпкан и прецакан от Русия започвайки с насъскването на Сърбия срещу България през 1885-та. Третата окупация е през 1945-та .... цели 45 години. За съжаление от САЩ не бяхме окупирани нито един път :( А си мечтая да имахме окупацията на Германия, Япония, Южна Корея :) Та толкова за руския ботуш ! Мога още да напиша , но Ботев и Левски ще се въртят в гроба а аз обичам България за разлика от теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
Дали е бездомник, кой знае. А ти забрави ли "плененият руски пилот", който "изобличи агресията на злият Путин"? Е, тоя после се оказа укpoпски офицер - хората веднага му намериха муцyната в нетът. Хайде сега ти кажи, че плененият азовец е "пиян бездомник".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Всеки човек и държава има на основни права точно както си казал и записано в ООН, че може да членува в каквито иска съюзи и сама да определя съдбата си. Имаш ли нещо против Украйна да членува в НАТО :) ? А Финландия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Елементарно ! Ако не искаш да слушаш украински "лъжи" просто кажи на Путин да напусне. Той какво прави всъщност на чужда територия ?!?! Хвърля ракети или хуманитарна помощ както във Финландската война ? Избитите полски офицери какво са ? За твое огромно съжаление космоса гъмжи от шпионски спътници и всичко се вижда като на длан :) Даже и в Китай виждат. Та Путин се прибира и на нас не ни се налага да слушаме украински лъжи и ще ни лишиш и от твоите опорки :) Та проблемът не са лъжите. Първопричината е присъствието на Русия в чужда държава с измислен предлог.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Иначе ето - ограмотявам те. Поне 1/3 от Все общата дегларация за правата на човекът е НАРУШЕНА от официалните и неофициални антируски действия на т.нар. "демократичен запад". Ето ти правен анализ, както и предупреждение за последиците от това: ПРЕАМБЮЛКато взе предвид, че признаването на достойнството, присъщо на всички членове на човешкия род, на техните равни и неотменими права представлява основа на свободата, справедливостта и мира в света... - Красиви думи, но нека видим реалността..... Член 1Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. Те са надарени с разум и съвест и следва да се отнасят помежду си в дух на братство. - Руснаците? И те ли са равни по достойнство и права? Затова ли Фейсбук разреши реч на омразата не само срещу руският президент и руската армия, но и срещу руснаците ПО ПРИНЦИП? Член 2Всеки човек има право на всички права и свободи, провъзгласени в тази Декларация, без никакви различия, основани на раса, цвят на кожата, пол, език, религия, политически или други възгледи, НАЦИОНАЛЕН (или социален) ПРОИЗХОД, МАТЕРИАЛНО, обществено или друго ПОЛОЖЕНИЕ.Освен това, няма да се допускат никакви различия, основани на политическия, правния или международния статут на държавата или територията, към която човек принадлежи. - Как тогава ще обясним репресиите срещу руснаци? Спортистите с увреждания, прогонени от олимпийските игри, само защото са руснаци? Всякакви други спортисти, които не се допускат до международни състезания, защото са руснаци? Музиканти, чиито концерти са отменяни... защото са руснаци? Униженията на руски ДЕЦА учещи в училища в ЕС слагане на снимките им на стена на позора, гоненето им от час? Конфискацията без съд и закон на собственост на руснаци, защото били олигарси, т.е. хора с финансови възможности? Това забранено ли е? На фонът на това прогонването на Русия от Съвета за човешки права на ООН е проява на чудовищно безочие. Член 5Никой не трябва да бъде подлаган на изтезания или на жестоко, нечовешко или унизително третиране. - А какво е например това рускиня да бъде принуждавана да подписва декларации, че няма да носи в Русия чантата на Шанел, която иска да си купи? Член 7Всички хора са равни пред закона и имат право, без каквато и да е дискриминация, на еднаква закрила от закона. Всички хора имат право на еднаква защита срещу каквато и да е дискриминация, нарушаваща тази Декларация, както и срещу всяко подбуждане към дискриминация. - Ама сериозно? Член 8Всеки човек има право на ефективно възстановяване на правата си от компетентните национални юрисдикции за действия, нарушаващи негови основни права, признати му от конституцията или закона. - ДА ВИДИМ дали това ще се случи... надяваме се. Член 111. Всеки човек, който е обвинен в престъпление, има право да бъде считан за невинен до доказване на неговата вина, в съответствие със закона, в публичен процес, по време на който са му били осигурени всички необходими гаранции за неговата защита. - Освен руските войници и Русия като цяло, които биват не просто обвинявани, но и приемани и обявявани за виновни, без следствие, без съд, без право на изслушване. Член 17 1. Всеки човек има право на собственост, индивидуално или съвместно с други лица. 2. Никой не трябва да бъде произволно лишен от своята собственост. - А масовото отнемане или запориране на имущество от всякакъв вид на руски граждани навсякъде из така нареченият демократичен свят без следствие, без съд, без никаква възможност да се защитят? Това не е ли ПРОИЗВОЛ? Единствената им вина е, че са руснаци !!! Член 19Всеки човек има право на свобода на убеждение и на изразяването му; тази свобода включва правото безпрепятствено да се придържа към своите убеждения, както и правото да търси, да получава и да разпространява информация и идеи чрез всички средства и без оглед на държавните граници. - Затова ли не можем да гледаме руска телевизия, а всеки, който се осмели да изяви позиция, различна от официалната, бива заклеймяван или преследван? Член 213. Волята на народа трябва да бъде основата на властта на правителството. Тази воля трябва да се изразява чрез периодични и действителни избори, при всеобщо, равно и тайно гласуване или чрез равностойна процедура, осигуряваща свобода на гласуването. - ОЧЕВИДНО това не се отнася за руснаци, белоруси, унгарци и дори американци. Затова Путин, Лукашенко, Орбан са обявявани за диктатори, а управлението им за режим, въпреки че то е по волята на техните народи. Затова и явно американският народ няма право да избере Доналд Тръмп за свой президент, ако съдим по брутално фалшифицираните избори преди 2 години, отказът на Върховния съд да изпълни своите задължения и да разследва изборните измами и стрелбата срещу американският народ пред Капитолият. Член 28Всеки човек има право на социален и международен ред, при който правата и свободите, провъзгласени в тази декларация, могат да бъдат напълно осъществени. - Сигурни ли сте? Член 30Нищо в тази Декларация не може да бъде тълкувано като предоставящо право на дадена държава, група или лице да се занимават с каквато и да е дейност или да извършват действия, насочени към унищожаване на правата и свободите, провъзгласени в нея. - Какво беше казал веднъж Швейк? Че не бива, не бива... ама може. Очевидно е, че милиони хора са с нарушени права заради тяхната националност. Очевидно е, че ООН и другите международни институции не предприемат нищо по този въпрос, дори напротив те ТОЛЕРИРАТ тези нарушения. Защо ни е ООН, който отказва да спазва собствените си правни норми в случая Всеобщата декларация за правата на човека? И това е страшно защото там, където силата на правото се изгуби, винаги идва правото на силата. Владимир Путин е сравняван с Хитлер... но как се появи явлението Хитлер? Нима след капитулацията си в Първата световна война, Германия не бе смазана с гибелен за нея, наложен със сила мирен договор? Наложени чудовищни репарации (равни на 100 000 тона злато), довели до ужасяващ глад (700 000 германци умират от глад), откъснати огромни територии, дори срамни условия като това че всеки французин има право да удари шамар на всеки германец, ако го срещне... А да напомням ли как България щеше да бъде разпокъсана и заличена от съществуване, ако не бяха усилията на великият Удроу Уилсън? Отново американският президент опитва да защити победена и унизена Германия, било от чувство за справедливост и съчувствие, било от осъзнаване на неизбежния бъдещ процес на реваншизъм, но не успява... Ето ТАКА смазаният, гладуващ, презиран и унижен германски народ в опит да възвърне достойнството си, избра Хитлер !!! С право можем да кажем, че Хитлер бе СЪЗДАДЕН като явление от победителите от Антантата. Е, ако хладнокръвният и търпелив Путин се превърне в новият Хитлер за Европа, той няма да бъде създаден от руският народ... а от тия, които го лишават от достойнство и права.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още