IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна усложнява отношенията между САЩ и Индия

Западните политики, които тласкат Русия към по-дълбок съюз с Китай, не обслужват интересите на Индия

11:08 | 15.04.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Заглавията се фокусират върху Европа, докато Русия се прегрупира за поредното брутално нападение срещу Украйна, но Индо-Тихоокеанският регион също се нажежава. Кърт Кямбъл, старши сътрудник за Азия в Съвета за национална сигурност, запланува пътуване до Соломоновите острови, за да предотврати потенциален китайски дипломатически преврат, докато президентът Байдън включи в календара си виртуална среща с индийския премиер Нарендра Моди, въпреки че държавният секретар Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин вече се подготвяха за лични срещи с техните индийски колеги. В дългосрочен план тези срещи биха могли да променят световната политика повече от войната в Украйна, пише Уолтър Расъл Мийд за Wall Street Journal.

Соломоновите острови са държава в Тихия океан между Австралия и Хавайските острови, която включва шест по-големи острова и почти 1000 малки. Това стратегическо местоположение я превърна в сцена на едни от най-ожесточените битки през Втората световна война. Нестабилността там е по-скоро правило, отколкото изключение, откакто островите придобиха независимост през 1978 г.

Приблизително 700-те хил. жители говорят 80 различни езика. Островите притежават значителни минерални находища, а околните води предлагат богати перспективи за риболов, но продължаващите вълнения, заедно с широко разпространената корупция, обезкуражават чуждестранните инвестиции. Последният кръг от безредици през ноември 2021 г. приключи едва след пристигането на австралийски войски.

До 2019 г. Соломоновите острови поддържаха дипломатически отношения с Тайван. Миналия месец излезе новината, че Соломоновите острови и Пекин са изготвили споразумение за сигурност, което може да позволи присъствие на китайски военни сили на островите. Сложната политика в малките тихоокеански островни държави привлича по-малко внимание от ракетните удари в Донбас, но поддържането на западния Тихи океан в съюз с Вашингтон може да има по-голямо значение за бъдещата сигурност на САЩ, отколкото резултата от войната на Владимир Путин.

Срещите на високо равнище между водещи политици от САЩ и Индия са още по-критични. Войната в Украйна укрепи НАТО. Ефектът върху отношенията на Америка с Индия е по-сложен. Индия има дълга история на тесни военни връзки с Русия и много индийски оръжейни системи днес зависят от руските резервни части. Много индийци негодуват от американското мърморене заради стремежа на Индия към евтин руски петрол, тъй като членовете на НАТО продължават да субсидират военната машина на Путин, като внасят толкова петрол и газ, колкото той желае да доставя.

Макар че Индия и САЩ укрепиха връзката си заради споделените опасения относно надигащия се Китай, те гледат на този проблем през различни лещи. Американците гледат на конкуренцията си с Китай през призмата на глобалната политика. Поддържането на баланса на силите в Евразия е основна концепция на англо-американската стратегическа мисъл, откакто Елизабет Тюдор победи испанската армада през 1588 г. Американците инстинктивно виждат „безграничното приятелство“ между Русия на Путин и Китай на Си Дзинпин като геополитическа заплаха за глобалния баланс на силите и разглеждат Индия като ценна част от контракоалицията.

Индийците гледат през регионалния обектив на Южна Азия и от тази гледна точка нещата не изглеждат добре. Победа на талибаните в Афганистан, нестабилност в Пакистан (въпреки че отношенията му с Китай се задълбочават), гражданска война в Мианмар, голяма политическа криза в Шри Ланка и активно натрупване на войски от Китай по северните и североизточните граници на Индия – това не е светът, който Индия иска.

По-лошото е, че от индийска гледна точка американската политика не помага. Оттеглянето на САЩ от Афганистан ефективно укрепи Пакистан за сметка на Индия и подсказа, че администрацията на Байдън не гледа на сигурността на Индия като на основен въпрос. Американските опити за изолиране и наказване на хунтата в Мианмар, колкото и морално вдъхновяващи да са, изглеждат за някои в Делхи като влошаващи ситуацията и създаващи възможности за Китай.

Каквото и да мислят индийците за Путин, Ню Делхи вижда Москва като ценен източник на оръжия, незаменим партньор в Афганистан и, ако не влезе в обятията на Китай, като ценна противотежест на китайската мощ в Централна Азия и отвъд. Западните политики, предназначени да отслабят и разорят Русия, като по този начин я тласкат към по-дълбок съюз с Китай, не обслужват интересите на Индия, според мнозина в Ню Делхи.

Има и друго. Администрацията на Байдън изгражда своята глобална стратегия около борбата между просветената либерална демокрация и нелибералния свят. Хиндуистките националисти в Индия не се включват в този кръстоносен поход. Те искат да защитят хиндуистката идентичност на Индия, застрашена според тях както от монотеистични религии като исляма и християнството, така и от западната либерална идеология, която се стреми да трансформира обществените и половите отношения по целия свят. Колкото по-идеологизирани стават американците във външната си политика, толкова по-трудни ще бъдат отношенията между САЩ и Индия.

Фокусът върху Азия касае нещо повече от преместване на военни активи по картата. За да успеят в Индо-Тихоокеанския регион, САЩ трябва да се научат да включват в мисленето си възгледите на велики сили като Индия дори когато дават приоритет на стабилността и приятелството на малки, но стратегически държави като Соломоновите острови.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
: ))) ... затуй си у Видин , затрупан с "работа" ...да тролиш тука 24/7...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
изключително опасно е за една ИТ компания да има индийски шеф! ... започва да наема хора от неговата каста, които са тотални некаърници! работил съм със стотици индийции само един имаше акъл за над 5ст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 1 година
последно време статите тук са скандално аматьорски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 1 година
Индия , бивша британска колония и в момента част от британската общност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Огромната и все по-влиятелна индийска диаспора в Щатите, включваща и шефовете на най-мощните американски корпорации като Гугъл( Сундар Пичай) и Майкрософт ( Сатия Надела) са гаранция за все по-близките отношение в бъдеще между САЩ и Индия, дори и да има временни търкания по някои въпроси.Без да вземаме предвид и все по-голямото обвързване на големите индийски корпорации като Релайънс на Мукеш Амбани с американски инвестиции.Императорът както винаги е много, много далеч от реалността и затова сметките му все криви на милия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 1 година
и тая статия е от генератора за новини ... и кво толкова им усложнява отношенията ? зер индийците имат друго избор за съюзник или алтернатива? ... и като видях как сте описали Соломоновите острови, .. богати на минерали, незнам си къв улов, човек ще си каже че са като Швейцария, а те бананова република ... ми стана ясно че това е съчинение по картинка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
А, ето го Митю, изпълзя като червей. Митьо, много поздрави от крайцера Масква имаш. :))) А относно Индия, има 2 основни неща, които ти не разбираш. 1- Индия е стратегически враг на Китай и ако си мислиш, че ще играе заедно с пPocия и Китай, нищо не разбираш. 2 - от коалуцията на Белия свят идват и инвестициите и пазарите, а не от Китай, още по-малко от пPocия. Така, че си събирай лозунгите и заминавай към...Масква :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
Императорът
преди 1 година
Американците май се учудват, че всяка държава, която има сили и кураж, им се опълчва? Свиквайте. Никой не ви иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още