IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Впечатлени сте от цената на златото? Задават се още ръстове

Бързото поскъпване бути притеснения за корекция, но въпреки това очакванията са, че цената ще продължи да върви нагоре

13:28 | 06.08.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Скоростта, с която цената на златото премина прага от 2000 долара за тройунция, остави усещането за задаваща се корекция, но въпреки това мнозина анализатори очакват още ръстове с повторното разпалване а коронавирусната криза и търсенето на убежища от инвеститорите, посочва Ройтерс в свой материал.

Рекордното рали, което изпрати спот цената на златото до 2049,22 долара за тройунция минути след 10 ч. българско време, превърна благородния метал в един от най-добре представящите се традиционни активи за 2020 г.

То поскъпва с 500 долара тази година и 200 долара само през последните две седмици.

Една от причините за ралито е масовото трупане на златни кюлчета – инвеститорите са прибавили 922 тона злато за 60 млрд. долара при сегашни цени към резервите си в борсово търгувани фондове от началото на годината, показват данни на Световния съвет за злато.

За инвеститорите благородният метал е актив, който ще запази стойността си, докато здравната криза и печатането на пари от централните банки ще ерозират тази на други.

Реалната възвръщаемост по американските държавни ценни книжа – обикновено много по-популярен актив убежище, се срина до -1,07% от 0,15% в началото на годината, което превърна златото в по-добър залог.

Графика: Ройтерс

Доларът – друго убежище, конкурентно на златото, пък поевтиня до 2-годишно дъно, тъй като САЩ остава най-тежко засегнатата държава от коронвирусната пандемия.

Графика: Ройтерс

 Докато централните банки продължават да държат лихвите ниски и да вкарват пари в пазарите, дори икономическо възстановяване – при което парите обикновено се насочват към по-продуктивни активи – ще помогне на златото, посочва анализаторът на Commerzbank Карстен Фритш.

Това е така, тъй като нарастващите очаквания за инфлацията ще тласнат дори още по-надолу реалната възвръщаемост по облигациите.

„със златото не можеш да напечаташ още, не може да се създаде изкуствено. Ще държи стойността си“, заяви Майкъл Хюсън от CMC Markets.

Според Bank of America пък цената на благородния метал ще достигне до 3000 долара за тройунция в рамките на следващите 18 месеца.

Не всички обаче са така сигурни. Търсенето на злато в Азия се срина покрай блокадите и високите цени, а за мнозина ралито изглежда твърде дълго.

Според Джанклаудио Торлизи от T-Commodity цената – може би след известна корекция – ще се увеличи до 2300 долара, но е малко вероятно да продължи нагоре.

„Гаранцията, която златото дава на инвеститорското портфолио, е много скъпа“, смята на свой ред анализаторът на Julius Baer Карстен Менке.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 5
Zlato
преди 3 години
Едва ли тези, които купуват, го правят за да продават вдругиден. Особено физическо злато :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Няма повод за притеснения. Просто очакванията са такива, след предвижданите парични инжекции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Айде без апокалиптики, в несигурни времена златото е застраховка.Я му вижте тренда, на всеки 6-9 години има пикове, които съвпадат с периодите на криза.И сега ще е така.И както обикновено, сега баламурниците тръгват да купуват на високата цена, само преди година беше с 1/3 по-ниска цената.После същите ще са и най-прецакани, щото ще продават като цените тръгнат надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
abdul
преди 3 години
Това ще да е заради тия на орлов мос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
nobel
преди 3 години
Аха. Само дето не съм впечатлен а ужасен. Защото такава цена на златото и такава скорост на покачването и очевидно не са следствие на нечий каприз. В икономиката нещата са свързани и ако за сега виждаме само пушека, то много скоро ще видим и огъня, който го е предизвикал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още