Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Време е ЕС да използва фискалния си арсенал

Макроикономическите стимули биха подкрепили търсенето, доходите и доверието, ограничавайки вредите от търговските войни за експортния сектор

Време е ЕС да използва фискалния си арсенал

Снимка: gettyimages

Президентът на САЩ Доналд Тръмп бе критикуван основателно за твърдението си, че „търговските войни са добри и лесно се печелят“. Но в известен смисъл той е прав. Американската икономика е огромна и сравнително затворена. Тази комбинация означава, че търговските сътресения, включващи САЩ, могат да нанесат много по-големи щети на другите, пише Мартин Сандбу за Financial Times.

Въпреки свиването на американската индустрия и по-високите цени за местните потребители, общият растеж остава добър. Остава да видим как най-новите пазарни колебания влияят на икономиката, но засега основната тежест на макроикономическите щети пада не само върху основната цел на Тръмп – Китай, но и върху Европа, която попадна под кръстосан огън.

Още по темата
За разлика от САЩ икономиката на ЕС е с толкова интензивна търговия, колкото китайската и има най-голям дял в световната търговия от трите. Докато Китай изпитва забавяне отчасти поради действията на САЩ срещу него, Европа страда също толкова поради косвените ефекти.

Европа едва расте, като темпът беше значително по-нисък от този в САЩ през последните две години. Търговията не е единствената причина, но е най-важната. ОИСР подчерта, че ръстът на търговията в европейските страни е бил преустановен миналата зима, както помежду им, така и с външния свят. Германия, търговско-ориентираното икономическо ядро ​​на континента, беше една от най-лошо представящите се страни в региона през последната година. През второто тримесечие на 2019 г. брутният й вътрешен продукт се сви, производството на автомобили продължава да спада, а индустриалната слабост се разпространи в други икономики на ЕС.

По-лошото може би предстои. Както предупреждава Шахин Вале от Германския съвет по външни отношения, противопоставянето между САЩ и Китай може да прерасне от търговска във валутна война, като конкурентните обезценявания ще добавят към неволите на Европа при износа. Големият въпрос сега е дали кризата в зависещата от търговията промишленост ще повлияе на вътрешното доверие и ще намали търсенето за много по-големия сектор на услугите. Има признаци, че това вече се случва.

Всичко това е достатъчно лошо, но е само един от трите възможни шока, свързани с търговията, които са на път да ударят ЕС. Освен че е косвена жертва, Европа има риск да се превърне в следващата пряка цел на американската търговска агресия. Главният икономист на ОИСР Лорънс Буун заяви през юли, че търговската война ще се премести в ЕС „вероятно в края на лятото“. Тръмп точи ножа както за френското вино, така и за германските автомобили - най-големите експортни продукти съответно в селскостопанския и индустриалния сектор. Търговските потоци между САЩ и Европа възлизат на повече от 1 трлн. долара годишно.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

8
 
3
 
2
преди 7 месеца
...а, и канибализма!
Не вярвате, справки линка.
9
 
6
 
1
преди 7 месеца
Време е ЕС да използва фискалния си арсенал

За това не знам, но за реклама на пеeрaстията Запада е впрегнал:
футболните клубове за реклама и учените, да докажат, че е норма.

https://youtu.be/D7XswvdPTX4

Още от Анализи
Китайската икономика все още не е достигнала дъното