IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време е ЕС да използва фискалния си арсенал

Макроикономическите стимули биха подкрепили търсенето, доходите и доверието, ограничавайки вредите от търговските войни за експортния сектор

10:54 | 28.08.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Президентът на САЩ Доналд Тръмп бе критикуван основателно за твърдението си, че „търговските войни са добри и лесно се печелят“. Но в известен смисъл той е прав. Американската икономика е огромна и сравнително затворена. Тази комбинация означава, че търговските сътресения, включващи САЩ, могат да нанесат много по-големи щети на другите, пише Мартин Сандбу за Financial Times.

Въпреки свиването на американската индустрия и по-високите цени за местните потребители, общият растеж остава добър. Остава да видим как най-новите пазарни колебания влияят на икономиката, но засега основната тежест на макроикономическите щети пада не само върху основната цел на Тръмп – Китай, но и върху Европа, която попадна под кръстосан огън.

За разлика от САЩ икономиката на ЕС е с толкова интензивна търговия, колкото китайската и има най-голям дял в световната търговия от трите. Докато Китай изпитва забавяне отчасти поради действията на САЩ срещу него, Европа страда също толкова поради косвените ефекти.

Европа едва расте, като темпът беше значително по-нисък от този в САЩ през последните две години. Търговията не е единствената причина, но е най-важната. ОИСР подчерта, че ръстът на търговията в европейските страни е бил преустановен миналата зима, както помежду им, така и с външния свят. Германия, търговско-ориентираното икономическо ядро ​​на континента, беше една от най-лошо представящите се страни в региона през последната година. През второто тримесечие на 2019 г. брутният й вътрешен продукт се сви, производството на автомобили продължава да спада, а индустриалната слабост се разпространи в други икономики на ЕС.

По-лошото може би предстои. Както предупреждава Шахин Вале от Германския съвет по външни отношения, противопоставянето между САЩ и Китай може да прерасне от търговска във валутна война, като конкурентните обезценявания ще добавят към неволите на Европа при износа. Големият въпрос сега е дали кризата в зависещата от търговията промишленост ще повлияе на вътрешното доверие и ще намали търсенето за много по-големия сектор на услугите. Има признаци, че това вече се случва.

Всичко това е достатъчно лошо, но е само един от трите възможни шока, свързани с търговията, които са на път да ударят ЕС. Освен че е косвена жертва, Европа има риск да се превърне в следващата пряка цел на американската търговска агресия. Главният икономист на ОИСР Лорънс Буун заяви през юли, че търговската война ще се премести в ЕС „вероятно в края на лятото“. Тръмп точи ножа както за френското вино, така и за германските автомобили - най-големите експортни продукти съответно в селскостопанския и индустриалния сектор. Търговските потоци между САЩ и Европа възлизат на повече от 1 трлн. долара годишно.

Последна актуализация: 04:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
...а, и канибализма!Не вярвате, справки линка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 9
ABBA
преди 4 години
Време е ЕС да използва фискалния си арсенал За това не знам, но за реклама на пеeрaстията Запада е впрегнал:футболните клубове за реклама и учените, да докажат, че е норма.https://youtu.be/D7XswvdPTX4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още