Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Време е САЩ да сложат край на специалната връзка с Израел

Нормализиране на отношенията ще принуди Тел Авив да се задейства, за да постигне по-траен мир в региона, според анализ

Време е САЩ да сложат край на специалната връзка с Израел

Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg

Последните боеве между израелци и палестинци завършиха по обичайния начин: с прекратяване на огъня, което остави палестинците в по-лошо положение, а основните въпроси – нерешени. Ситуацията дава предостатъчно доказателство на САЩ, че щати вече не трябва да предоставят на Израел безусловна икономическа, военна и дипломатическа подкрепа. Ползите от тази политика са нула, а разходите са високи и нарастват. Вместо специална връзка, САЩ и Израел се нуждаят от нормална връзка, пише Foreign Policy.

Преди време специалните отношения между САЩ и Израел можеха да бъдат оправдани от морални съображения. Създаването на еврейска държава се възприема като подходящ отговор на вековете насилствен антисемитизъм в християнския Запад, включително и Холокоста. Моралният случай обаче е убедителен дотолкова, доколкото могат да се пренебрегнат последиците за арабите, живели в Палестина в продължение на много векове.

Ако някой вярва, че Израел е държава, която споделя основните ценности на САЩ – картината е много по-сложна. Израел може и да е „единствената демокрация в Близкия изток“, но не е либерална демокрация като САЩ, където се предполага, че всички религии и раси имат равни права (колкото и несъвършено тази цел да е реализирана). В съответствие с основните цели на ционизма Израел привилегирова евреите пред другите чрез съзнателен дизайн.

Израелският контрол на практика унищожи моралния случай на безусловната подкрепа от САЩ. Израелските правителства разшириха населените места, отказаха на палестинците законни политически права, третираха ги като второкласни граждани в самия Израел и използваха превъзходната военна мощ на Израел, за да убиват и тероризират жители на Газа, Западния бряг и Ливан почти безнаказано.

Още по темата
Като се има предвид всичко това, не е изненадващо, че Human Rights Watch и израелската правозащитна организация B’Tselem наскоро издадоха добре документирани и убедителни доклади, описващи тези различни политики като система на апартейд. Вътрешната политика на Израел и нарастващата роля на екстремистките партии в израелската политика нанасят допълнителна вреда на имиджа на Израел, включително сред много американски евреи.

В миналото беше възможно да се твърди, че Израел е ценен стратегически актив за САЩ, въпреки че стойността му често се надценяваше. По време на Студената война например подкрепата за Израел е ефективен начин за проверка на съветското влияние в Близкия изток, защото израелската армия беше далеч по-добра военна сила от въоръжените сили на съветски клиенти като Египет или Сирия. Израел също предоставяше полезна информация.

Студената война обаче приключи преди над 30 години и безусловната подкрепа за Израел днес създава повече проблеми за Вашингтон, отколкото решава. Израел не можа да помогне на САЩ в двете им войни срещу Ирак. Наистина, САЩ трябваше да изпратят ракети Patriot в Израел по време на първата война в Персийския залив, за да защитят страната от нападенията на иракските Scud.

Дори ако Израел заслужава признание за унищожаването на зараждащия се сирийски ядрен реактор през 2007 г. или за подпомагането на развитието на вируса Stuxnet, който временно извади от строя някои ирански центрофуги, стратегическата му стойност е далеч по-малка от тази по време на Студената война. Освен това САЩ не трябва да предоставят на Израел безусловна подкрепа, за да извлекат ползи като тези.

Междувременно разходите за специалната връзка продължават да нарастват. Критиците на американската подкрепа за Израел често започват с повече от 3 милиарда долара военна и икономическа помощ, която Вашингтон предоставя на Израел всяка година, въпреки че Израел сега е богата държава, чийто доход на глава от населението е на 19-то място в света. Несъмнено има по-добри начини да се похарчат тези пари, но реалните разходи за специалната връзка са политически.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Дългата ръка на режима на Лукашенко е готова на всичко, за да задържи властта