Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Временната пазарна турбуленция е възможност за поемане на повече риск

Инвеститорите следва да увеличат теглото на акциите в портфейлите си за тактически хоризонт от 6 до 12 месеца

Временната пазарна турбуленция е възможност за поемане на повече риск

Снимка: Bloomberg

Пазарните настроения се люшкат между крайностите: един ден безпокойството е нарастващата инфлация, а на следващия - мрачната перспектива за дефлационна спирала, пише за Financial Times Вей Ли, главен глобален инвестиционен стратег в BlackRock Investment Institute.

Това, че финансовите пазари имат трудности в откриването на фундамента, не би трябвало да е голяма изненада: най-тежката пандемия в света от 100 години затвори голяма част от световната икономика за близо една година. С началото на възстановяването, пазарът си задава въпроса: какво следва?

Няма казуси, които да предоставят нещо близо до работеща хипотеза. Толкова много се е променило на финансовите пазари и в световната търговия след грипната пандемия през 1918 г., че няма какво да се извлече от този опит - освен, може би, влиянието на подобна психологическа травма върху нашето поведение.

Изключителният фискален и монетарен отговор на Covid-19 в много икономики също така прави прогнозирането по-трудно. Например, BlackRock изчислява, че САЩ прилагат над четири пъти повече стимули от световната финансова криза за по-малко от една четвърт от шока: повече от 16 пъти разлика.

Въпреки че очевидно сме на различен път в сравнение с периода след 2008 г., оттук насетне е възможно да си представим широк спектър от макроикономически резултати. Те варират от сценарий „Бурните 20-те години“, който може да стимулира пазарите на акции, до „отвързана” инфлация, дълбоко потискаща цените на акциите и облигациите.

Тази широка гама от макрорезултати обяснява нестабилността на финансовите пазари. Движейки се на сляпо, участниците на пазара отчаяно търсят податки в отделни икономически данни или в леки промени в заболеваемостта от Covid, дори когато темповете на хоспитализация дават по-малко причини за безпокойство.

По време на тази турбуленция е полезно да имаме гледище, което може да действа като котва. Нашата котва е с три зъба. Първият е, че рестартирането на икономическата дейност е реално и се разширява от САЩ (по-рано през годината) до Европа и Япония, които се възползват от ускорената ваксинация и попътния вятър от глобалния цикъл на капиталовите разходи.

Макар да е мощен в момента на рестартиране, с течение на времето очакваме растежът да се върне към тенденцията отпреди Covid, което е много добър резултат в сравнение с предишната криза.

Второ, доказателствата до момента съвпадат с ефективността на ваксините, сочейки, че новите вирусни щамове вероятно ще забавят, но няма да провалят това рестартиране.

Трето, дълбокото ни убеждение е, че монетарнтие отговори на нарастващата инфлация ще бъдат по-приглушени, отколкото в минали кризи или икономически цикли. BlackRock нарича това „новата номиналност“, отразяваща идеята, че номиналните доходности ще реагират по-бавно от преди. Скорошната среща на Европейската централна банка - първата след прегледа на стратегията ѝ - даде още един знак за подкрепа от приспособителната политика, чрез благоприятен уклон към нейните бъдещи насоки за лихвените проценти и по-голяма вероятност за увеличени покупки на активи.

Комбинацията от тези три зъба е причината, поради която ние препоръчваме на инвеститорите да увеличат теглото на акциите в портфейлите си за тактически хоризонт от 6 до 12 месеца.

Естествено, има нюанс. Например наскоро вдигнахме препоръката си за европейските акции в портфейлите до по-голямо тегло и променихме позицията си спрямо американските акции на неутрална - за да отразяват относителните етапи на рестартирането на тези региони. Тази смяна представлява цикличен уклон. Междувременно в рамките на американските акции ние предпочитаме компаниите, които могат да увеличат своите печалби дори на фона на нарастващи разходи. И също така вярваме, че има място за сегменти при акциите като качество и растеж, които се представиха по-слабо през годината, да наваксат.

В контраст, ние намаляваме теглото на държавните облигации. Тъй като доходността им е близо до най-ниската точка на скорошния диапазон, смятаме, че ДЦК имат намалена способност да действат като хедж в случай на спадащи фондови пазари. Облигациите, обвързани с инфлацията - особено в САЩ, за разлика от еврозоната - са по-обещаващи. Другаде се застъпваме за неутрално тактическо позициониране в кеш и кредит.

Юли и август често са се оказвали сериозен тест за инвеститорите. В северното полукълбо трейдърите заменят екраните си с шезлонги и за пазарите става трудно да асимилират изненадите.

Нашето гледище-котва ни държи конструктивни по отношение на акциите, но ние признаваме, че пазарите все още могат да реагират прекомерно на фона на слабата лятна ликвидност и потенциала за необичайно широк спектър от макроикономически резултати. Разглеждаме временните епизоди на турбуленция на пазарите като възможности за пренастройка на портфейлите в посока поемането на повече риск.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Как новата инициатива на САЩ за сътрудничество с Австралия и Великобритания разгневи ЕС