Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Всяка среща на Путин и Ердоган деградира европейците до зрители

На каквото и да се съгласят двамата автократи, Европа е оставена на милостта на тяхното решение

Всяка среща на Путин и Ердоган деградира европейците до зрители

Снимка: EPA/PAVEL GOLOVKIN

Сирийските срещи на Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган са донякъде ритуал. Могат да се срещнат в Москва, Сочи или Анкара. Разговарят помежду си с часове. След това двамата автократи стъпват пред телевизионните камери и обявяват основите на новото си споразумение. След това външните министри уточняват подробностите. Месеци по-късно всичко се повтаря, защото споразумението в действителност не работи.

Това, което Путин и Ердоган договориха този път след шестчасови преговори в Кремъл, е примирие, което се основава на съществуващо примирие - което никой не спазва. Това казва всичко за дългосрочните перспективи за успеха му. От години Москва и Анкара играят една изтощителна игра.

Интересите на двете сили в Идлиб са диаметрално различни. Въпреки това Москва и Анкара действат така, сякаш контролът на Асад над цяла Сирия, към който се стремят Русия и Дамаск, е съвместим с желанията на Ердоган. Тоест, с контрола над районите на Идлиб, които са достатъчно големи за настаняването на сирийски бежанци - и с влияние над следвоенния ред.

Още по темата

В Москва и Анкара никой не е заинтересуван от ескалация, което обяснява желанието за разговори и постоянни кризисни срещи на върха. Ясно е обаче също така, че всяка среща на двамата автократи унижава европейците и ги принизява на ниво зрители. На каквото и да се съгласят Путин и Ердоган, Европа е оставена на милостта на тяхното решение.

Много тъжно е, ако интересите, целите и калкулациите на трети страни могат да повлияят на европейската политика и благосъстоянието на стотици хиляди, наистина милиони, по начина, по който това се случва в Сирия. Но това е реалността. И така срещата на президентите на Русия и Турция, Путин и Ердоган, е много по-важна от всичко, което другите актьори могат да измислят по отношение на стабилизирането на страната.

Ако Путин и Ердоган се споразумеят, ситуацията ще се успокои, натискът върху цивилното население ще намалее, ако ли не, страданията ще продължат. Свикнахме с факта, че европейците вече не могат да отправят апели към главните герои в кризата. Това също е тъжно. Искаш да говориш езика на силата, но не можеш. Автократите решават съдбата на милиони.

Дори и в европейските столици най-сетне да забушува гняв по отношение на Москва и тревога за сирийците, исканията за санкции срещу Русия и за хуманитарна буферна зона ще бъдат посрещнати с насмешка в Кремъл. В крайна сметка европейците наблюдават операцията на Москва в Сирия от пет години и не правят нищо. Само страхът от нова бежанска криза предизвиква забързани реакции, на които обаче им липсва стратегическа перспектива.

Голямата Европа се принизи по отношение на темата „Сирия“. В Брюксел се чувстват удобно в пасивността си. Европейците не се решиха на координирани военни операции и се отказаха от собствените си интереси за сигурност. Сега това си отмъщава. Без реални лостове за влияние реториката не е от полза. Европейците биха могли да признаят, че е твърде късно да се намесят в конфликта в Сирия. Добре обмислените предложения не заместват външната политика.

Сирийската катастрофа обаче трябва да ни научи и на друго: че ако в наша близост има хуманна криза, ако тя заплашва нашия политически живот, тогава трябва да се погрижим сами за това - в политически, финансов и военен аспект.

По статията работи: автор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
4
 
10
 
14
0pk
преди 6 месеца
Ердо отиде при Путин да си свери часовника общо взето. ЕС и цивилизования свят пак го играят зрители, но гледам вече са го осъзнали, щом се пише открито за това :D
8
 
9
 
13
преди 6 месеца
Хаахаха... Бойчо, ще се позова на Христа Ботьова - “Смешен плач”, драги... ;)
Ти си представител на американска медиа и би трябвало да знаеш, че днешна Европа е построена от американски архитекти и инженери и точно изпълнява функциите, за които е създадена. Ти консултираш ли пасквилчетата си с някой над тебе? Да не ти заковат трудовата книжка пред офиса... ;) :lol:
5
 
20
 
12
преди 6 месеца
Всяка среща на Путин и Ердоган деградира европейците до зрители
-------------------------------------------------------------------------------
аз не знам Еврoгейците да са били нещо друго освен зрители .... Не съм видел и чул пeдaли да печелят войни няма и да видим сигурно, така че ....
6
 
11
 
11
преди 6 месеца
Deutschlandfunk: на переговорите с Турция Русия получили всичко, което искаше...
12
 
4
 
10
khao до: IQ96
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
не, не е ... нужно е още драматизъм. Щото очевидно на някои не им е ясно още, че Голямата Европа не държава, ква външна политика, кви 5 леааа ? Тя няма право на такава политика по устав!

Още от Анализи
Задава ли се краят на ерата на банковите филиали?