Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Втората вълна на COVID-19 в Китай неминуемо ще повлияе на петролните пазари

Сериозно свиване на търсенето на петрол в азиатската страна може да доведе до задълбочаване на кризата сред петролните компании по света

Втората вълна на COVID-19 в Китай неминуемо ще повлияе на петролните пазари

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Като най-голям нетен вносител на суров петрол в света от септември 2013 г., всяко значително изменение търсенето на този ресурс в Китай се отразява бързо и дълбоко върху глобалния пазар и цените. След като азиатската страна първа се измъкна от блокировките заради коронавируса, търсенето на петрол на местния пазар се възстанови много бързо, до над 90 на сто от нивата преди пандемията, което неминуемо подкрепи и цените на суровия петрол. Въпреки това през юни се наблюдава ново увеличение на случаите на инфектирани с COVID-19 в Пекин, след 50 дни без да бъде регистриран нито един нов случай, което предизвиква опасения от начало на втора вълна. Освен всички други ефекти, подобно стечение може да повлияе сериозно на търсенето на петрол в Китай и следователно на петролните цени, пише Oilprice.

За момента изглежда, че в Пекин се прилага същата стратегия за ограничаване на разпространението на заразата, която беше приложена срещу огнищата от втората вълна в Северен Китай през април и май. Ако обаче тези мерки, концентрирани в районите около пазара за хранителни стоки на едро в Синфади, където се смята, че огнището е възникнало, не успеят да ограничат инфекциите до средата на юли, тогава градът вероятно ще премине към по-дълбоки блокировки. Това би включвало забрана за движение, наред с други социално-ограничителни мерки. 

Още по темата

Опасенията биха се увеличили, ако разпространението на заразата достигне и съседните провинции, предизвиквайки налагането на извънредни мерки и там, тогава Китай ще трябва отново да започне да постави на масата въпроса с рецесията.

Ако заразата бъде овладяна в рамките на Пекин през следващите месеци, перспективите за търсенето на петрол в Китай ще се запазят. Много пазарни анализатори дори очакват потреблението да се увеличи с малко над 2% през втората половина на годината на годишна база до малко над 13,5 млрд. барела на ден. От друга страна Международната агенция по енергетика (МАЕ) обяви, че очаква търсенето на петрол в Китай да се свие с 5% на годишна база до 13,2 млн. барела на ден до края на годината.

Ефективността и ограничителното въздействие на мерките, които Китай може да предприеме срещу коронавируса ще окажат основно влияние върху ангажимента на страната в закупуването на американски стоки според подписаното през януари търговско споразумение с Вашингтон.  Вносът на енергийни продукти в Китай отразява срива на цените на енергията през последните месеци и икономическото забавяне, причинено от глобалната рецесия.

Все пак се очаква Китай сравнително бързо да увеличи покупките на американски стоки, в това число и на петрол, при условие че експортните цени на САЩ са в съответствие с цените на световния пазар.

Големият дял на Китай в световното търсене на петрол оказва своята тежест при пазарните прогнози. Фокусът на американските компании е насочен към стабилна цена от около 40 долара за барел, ниво, при което те биха могли да са рентабилни. Американските политици и представителите на централната банка на САЩ биха приветствали цена от около 70 долара за барел като база за продължително разширяване на икономиката. Не трябва да се забравя обаче, че ниво от над 70 долара за барел може да отключи нова канонада от словесни атаки на президента Доналд Тръмп в Twitter, насочена към обичайните заподозрени – Китай и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), тъй като 70 долара за барел представлява онази психологическа граница, над която перспективите за преизбиране на Тръмп през есента неминуемо се помрачават.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
ing5rov до: GiRo
преди 11 месеца
ти май не следиш партийната линия ... ?
1
 
3
 
2
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Къде е тази втора вълна, че нещо бройките им не са като за втора вълна?
0
 
4
 
1
преди 11 месеца
за кога е планувана втората вълна ?

Още от Анализи
Японският кабинет към компаниите: Нека се работят 4, а не 5 дни седмично