IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външните заплахи на Путин прикриват слаба вътрешна позиция

Навални остава по-голяма заплаха за руския президент, отколкото НАТО някога ще бъде

16:25 | 11.01.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Русия е под обсада. Враговете на страната се приближиха до нейните граници. Враждебният алианс НАТО сега заплашва да включи Украйна - която исторически и духовно е част от Русия. На Владимир Путин - като наследник на Петър Велики, Александър I и Сталин - се падна да поведе битката от Кремъл.

Това, най-общо казано, е историята, която руското правителство лансира през седмицата на решителни преговори със Запада. Русия струпа войски на границата си с Украйна. Тя заплашва да нахлуе в западния си съсед, но твърди, че това е отбранителна реакция срещу разширяването на НАТО. Дмитрий Тренин, директор на Московския център Карнеги, обяснява, че за Путин „Украйна е последната твърдина“. 

Но говоренето на Кремъл е несъстоятелно. Няма риск НАТО да атакува Русия. Причината, поради която толкова много страни се присъединиха към алианса през 90-те години на миналия век, е, че се страхуват от руска агресия. В момента няма реални изгледи за присъединяване на Украйна към НАТО.

В резултат на това каквито и да било отстъпки, които Западът би могъл да предложи в преговорите тази седмица - относно разполагането на войски или разширяването на алианса - в крайна сметка няма да решат проблема със сигурността на Путин. Това е така, защото истинските заплахи за руския лидер са вътрешни, пише Гидиън Рахмън за Financial Times.

По това време миналата година в цяла Русия се проведоха демонстрации в подкрепа на опозиционния лидер Алексей Навални. Неговите видеоразследвания бяха разкрили разкошния начин на живот на Путин и неговите приближени. Кремъл твърди с нарастваща ярост, че всички негови вътрешни опоненти са „чуждестранни агенти“. Всъщност те са предимно обикновени руснаци, които не харесват правителството и знаят, че фалшивите избори не дават надежда за промяна. След неуспешния опит за убийство на Навални, Кремъл го вкара в затвора. Москва отрича да е замесена в покушението, но той остава по-голяма заплаха за Путин, отколкото НАТО някога ще бъде.

Представяйки себе си като въплъщение на руския национализъм, Путин смеси заплахите за собственото си управление със заплахите за държавата. Но личната сигурност на Путин и националната сигурност на Русия не са едно и също нещо.

Има обаче връзка между вътрешните проблеми на Путин и външната му агресия. Една война може да създаде вълна от националистическа подкрепа за руския лидер. По-фундаментално, единственият вид правителство, което Путин може да толерира по границите на Русия, е корумпирана автокрация, която отразява собствения режим на Кремъл. Истинска демокрация би предложила алтернативен модел, който може да насърчи опозицията в Русия. Една свободна страна също така вероятно би отхвърлила прегръдката на Кремъл и би се насочила към Запада.

Последна актуализация: 08:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
"...Навални остава по-голяма заплаха за руския президент, отколкото НАТО някога ще бъде..." Ето ярък пример за "кривото огледало" на дермократията. В него те виждат това, което им се ще да виждат. И после, под наркозата на собствената си пропаганда, да вършат действия, водещи до изненадващ край. Последен пример е аферата в Казахстан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Нанални се опитват да го направят някакъв фактор. Цялата тази галимация с тровенето и разкарването до Германия е напълно разнищета от когото трябва още в началото. Затова и Германия побърза да експулсира "берлинския пациент", който сега е на сигурно място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
vzhekoff
преди 2 години
Хахахахахахахаха, Как говорят русские, Нейков, "тебе это кто то сказал или ты сам додумался" ? Пусни си гуглето, щото не вЕрвам да разбереш к'во значи. Нивото тук е по-ниско и от "Шок". P.S. Кой беше този дневални ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
terziеv
преди 2 години
Навални е руското Христо Иванов. Има значение само за киснещите във фейса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
пешо е цар на платения пасквил ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
markov
преди 2 години
хахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Остави ги, сами се лъжат, сами си вярват! Пропаганда да става..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
ejko
преди 2 години
Тцтцтцтц... такава ли била Блумбърговата истина? :D Нахални никой не го брои за жив в Русия... последователите му са няколко хиляди хлапака. Заплаха за Путин?! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още