IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върховенството на закона в Полша е във все по-голяма опасност

Правителството на управляващата партия "Право и справедливост" се опитва да постави съдебната система под политически контрол

08:41 | 11.02.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) е изграден върху върховенството на закона. Заплахата за независимостта на съдиите в една държава може да разруши правните основи на 27-членния единен пазар. Подобен риск пред Съюза поставя шестата по големина икономика в него.

Президентът на Полша миналата седмица подписа това, което критиците нарекоха „закон намордник“. Той позволява на националистическото правителство да уволнява съдии, които критикуват реформите му. Върховният съд на страната заяви, че някои съдии, назначени по новите правила, въведени от това правителство, са нелегитимни. Противопоставянето може да има отражения в целия ЕС, пише Financial Times в редакционен коментар.

Правителството на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) е вплетено в борба за власт със съдебната система на Полша откакто беше избрано през 2015 г. Министрите твърдят, че персоналът и процедурите в съдебната власт така и не са били правилно преразгледани след падането на комунизма през 1989 г., а съдилищата са неефективни. Според тях много реформи, които ПиС въведе, просто копират практиките на други места.

Повечето съдии обаче са твърде млади, за да са служили преди 1989 г., а ПиС не направи много, за да се справи с истинските причини за забавянето на съдебните действия. Независими експерти сочат, че правителството е обединило елементи, наподобяващи тези в други страни от ЕС, в рамка, която има една истинска цел: да постави съдебната система под политически контрол. 

Следвайки опита на националистическото правителство на Унгария, ПиС бързо кастрира Конституционния трибунал на Полша, който определя дали законодателството е в съответствие с основния закон, като го напълни с лоялни съдии. Притиснато от Европейския съд, правителството се отказа от някои други спорни ходове, като например опита да принуди една трета от съдиите от Върховния съд да се пенсионират предсрочно, включително неговият председател Малгожата Герсдорф. Правителството все пак си гарантира, че мнозинството в Националния съдебен съвет, който назначава съдиите, сега се избира от доминирания от ПиС парламент.

Миналата година ПиС създаде дисциплинарна камара - назначена от полския президент сред имена, избрани от Националния съдебен съвет, която може да отстранява съдии. Полски съдии оспориха стъпката пред Върховния съд на ЕС, който през ноември определи критерии за проверка дали камарата нарушава съдебната независимост. Използвайки тези стандарти, Върховният съд на Полша реши, че има нарушение.

ПиС удвои залога. През декември партията прокара през долната камара на сейма „закона намордник“, който позволява съдии, които поставят под съмнение правните реформи на правителството, да бъдат глобявани или дори уволнявани. След като горната камара на сейма отхвърли закона, долната го прие отново през януари. Върховният съд отвърна на удара същия ден, като заяви, че съдиите, назначени от подменения Национален съдебен съвет, са нелегитимни.

Сега има риск от настъпване на хаос. Някои съдилища отложиха съдебните си заседания поради несигурност дали съдиите имат правомощия да вземат решения. Появяват се паралелни правни системи: едни съдии са лоялни към Върховния съд на Герсдорф, а други - към проправителствения конституционен съд.

Ако истинската цел на полското правителство е да осигури по-ефективно правосъдие, би било по-добре то да бие отбой. По-вероятно е кабинетът да изчака, докато мандатът на Герсдорф изтече на 30 април, и да я замени с лоялен кадър.

В такъв случай ЕС трябва да се въздържа от говоренето за помирително „рестартиране“ на отношенията с Полша, което се оформи след встъпването в длъжност на новата Европейска комисия в края на миналата година. Брюксел трябва да продължи да използва Европейския съд, за да се противопостави на опитите на ПиС да овладее съдебната система.

Преди всичко държавите членки на ЕС не трябва да се свенят от обвързване на плащанията по структурните фондове с поддържането на върховенството на закона. Членството в клуба на ЕС има своите условия и то по основателна причина. Държавите не могат да очакват да се възползват от всички предимства без да спазват правилата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Може да спатасклавоч, но по-добре ЕС, отколкото ОТДЕЛНИ дребни и немощни държави под огромното влияние на САЩ, Русия, Китай и т.н. Сами, даже и силни държави като Испания, Франция, Австрия не могат да се опълчат на една компания като Гугъл, Фейсбук, камо ли на цели държави. Така, че избирайте това, което е или в пъти по-зле?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Според мен САЩ дърпат Полша подмолно за тези неща. Разделяй и владей.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Поредната илюстрация какъв, всъщност, спатасклавоч е ЕС.... И тепърва ще се носят последствията от глобалистката оргия, която една трансатлантическа клика си устрои на европейска земя. До тук всичко беше ОК, докато управляващите в Германия и Франция се целуваха с кенийчето в Уайтхауз. Сега обаче предстои да се види как ще живеят заедно под един юрган държави, които имат различно отношение със (и към) САЩ, щото за никого не е тайна, че ударното приемане на неподготвени и неузрели за такъв ангажиращ съюз държави се случи под натиска на САЩ и те най вероятно са и винаги ще бъдат на пряко управление от САЩ. Тогава - бахтисъюза европейски... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
Бидонойл
преди 4 години
Щеше да си по-доволен ако прокуратурата и съда бяха подчинени на Бойко Борисов ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
pinoccio
преди 4 години
Ние пък с нашия еднокамарен парламент какво разделение на властите имаме? Спечелилото мнозинство освен в изпълнителната власт е с двата крака и в законодателната власт. Пример е новият закон за хазарта, който бе прокаран за едно късо кафе време. Може да е добър закон, може да е в услуга на обществото, но става въпрос за механизма на разделение на властите. Съдебната власт пък я налазват разни НПО-та и бият тъпана на Орлов мост и мътят водите на Перловската река. Или пък съдебната власт е лоялна по някакъв начин на предходните управляващи, които към момента са в опозиция - пак имаме формално разделение на властите. Всичко опира до културен код. Ние с нашата малка, почиваща на братовчедски принцип на споделяне на благата страна, трудно можем да реализираме този постулат на Монтескьо. И си играем на демокрация. Даже това разделение на властите е противопоказно и деструктивно, защото саботира всяко дошло на власт правителство. Това е за страни, които са люлките на демокрацията. След дългогодишен тоталитарен контрол, какъв е културният код на едно общество като тези в Източна Европа? Затова всички имат проблем със съдебната система - и Орбан, и Качински, и словаци и чехи, за нас да не говорим. В тези общества дори да има разделение на властите, то ще е формално, докато братовчедите не се забравят. Да не говорим, че за малки и уязвими на външен натиск страни, разделението на властите ги превръща в разграден двор за външна намеса. Всеки може да дойде отвън и да размаха тоягата на върховенството на закона така, както той го разбира. Законите не са уравнения, където задачата или е решена, или не. Пример е уличеният съдия Андон Миталов. Може да е всякакъв, но той не извършва нищо нередно според нашето законодателство. Това, че руснаците и американците си имат своите тайни войни, нас не ни засяга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още