Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Върховенството на закона в Полша е във все по-голяма опасност

Правителството на управляващата партия "Право и справедливост" се опитва да постави съдебната система под политически контрол

Върховенството на закона в Полша е във все по-голяма опасност

Снимка: Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) е изграден върху върховенството на закона. Заплахата за независимостта на съдиите в една държава може да разруши правните основи на 27-членния единен пазар. Подобен риск пред Съюза поставя шестата по големина икономика в него.

Президентът на Полша миналата седмица подписа това, което критиците нарекоха „закон намордник“. Той позволява на националистическото правителство да уволнява съдии, които критикуват реформите му. Върховният съд на страната заяви, че някои съдии, назначени по новите правила, въведени от това правителство, са нелегитимни. Противопоставянето може да има отражения в целия ЕС, пише Financial Times в редакционен коментар.

Правителството на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) е вплетено в борба за власт със съдебната система на Полша откакто беше избрано през 2015 г. Министрите твърдят, че персоналът и процедурите в съдебната власт така и не са били правилно преразгледани след падането на комунизма през 1989 г., а съдилищата са неефективни. Според тях много реформи, които ПиС въведе, просто копират практиките на други места.

Повечето съдии обаче са твърде млади, за да са служили преди 1989 г., а ПиС не направи много, за да се справи с истинските причини за забавянето на съдебните действия. Независими експерти сочат, че правителството е обединило елементи, наподобяващи тези в други страни от ЕС, в рамка, която има една истинска цел: да постави съдебната система под политически контрол. 

Още по темата
Следвайки опита на националистическото правителство на Унгария, ПиС бързо кастрира Конституционния трибунал на Полша, който определя дали законодателството е в съответствие с основния закон, като го напълни с лоялни съдии. Притиснато от Европейския съд, правителството се отказа от някои други спорни ходове, като например опита да принуди една трета от съдиите от Върховния съд да се пенсионират предсрочно, включително неговият председател Малгожата Герсдорф. Правителството все пак си гарантира, че мнозинството в Националния съдебен съвет, който назначава съдиите, сега се избира от доминирания от ПиС парламент.

Миналата година ПиС създаде дисциплинарна камара - назначена от полския президент сред имена, избрани от Националния съдебен съвет, която може да отстранява съдии. Полски съдии оспориха стъпката пред Върховния съд на ЕС, който през ноември определи критерии за проверка дали камарата нарушава съдебната независимост. Използвайки тези стандарти, Върховният съд на Полша реши, че има нарушение.

ПиС удвои залога. През декември партията прокара през долната камара на сейма „закона намордник“, който позволява съдии, които поставят под съмнение правните реформи на правителството, да бъдат глобявани или дори уволнявани. След като горната камара на сейма отхвърли закона, долната го прие отново през януари. Върховният съд отвърна на удара същия ден, като заяви, че съдиите, назначени от подменения Национален съдебен съвет, са нелегитимни.

Сега има риск от настъпване на хаос. Някои съдилища отложиха съдебните си заседания поради несигурност дали съдиите имат правомощия да вземат решения. Появяват се паралелни правни системи: едни съдии са лоялни към Върховния съд на Герсдорф, а други - към проправителствения конституционен съд.

Ако истинската цел на полското правителство е да осигури по-ефективно правосъдие, би било по-добре то да бие отбой. По-вероятно е кабинетът да изчака, докато мандатът на Герсдорф изтече на 30 април, и да я замени с лоялен кадър.

В такъв случай ЕС трябва да се въздържа от говоренето за помирително „рестартиране“ на отношенията с Полша, което се оформи след встъпването в длъжност на новата Европейска комисия в края на миналата година. Брюксел трябва да продължи да използва Европейския съд, за да се противопостави на опитите на ПиС да овладее съдебната система.

Преди всичко държавите членки на ЕС не трябва да се свенят от обвързване на плащанията по структурните фондове с поддържането на върховенството на закона. Членството в клуба на ЕС има своите условия и то по основателна причина. Държавите не могат да очакват да се възползват от всички предимства без да спазват правилата.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
0
 
6
Mit1 до: Mavi Goz
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Може да спатасклавоч, но по-добре ЕС, отколкото ОТДЕЛНИ дребни и немощни държави под огромното влияние на САЩ, Русия, Китай и т.н. Сами, даже и силни държави като Испания, Франция, Австрия не могат да се опълчат на една компания като Гугъл, Фейсбук, камо ли на цели държави. Така, че избирайте това, което е или в пъти по-зле?!
0
 
0
 
5
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Според мен САЩ дърпат Полша подмолно за тези неща. Разделяй и владей.
3
 
8
 
4
преди 9 месеца
Поредната илюстрация какъв, всъщност, спатасклавоч е ЕС.... И тепърва ще се носят последствията от глобалистката оргия, която една трансатлантическа клика си устрои на европейска земя. До тук всичко беше ОК, докато управляващите в Германия и Франция се целуваха с кенийчето в Уайтхауз. Сега обаче предстои да се види как ще живеят заедно под един юрган държави, които имат различно отношение със (и към) САЩ, щото за никого не е тайна, че ударното приемане на неподготвени и неузрели за такъв ангажиращ съюз държави се случи под натиска на САЩ и те най вероятно са и винаги ще бъдат на пряко управление от САЩ. Тогава - бахтисъюза европейски... :lol:
7
 
1
 
3
Бидонойл до: Императорът
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Щеше да си по-доволен ако прокуратурата и съда бяха подчинени на Бойко Борисов ли?
1
 
5
 
2
преди 9 месеца
В България съдебната система е дотолкова независима, че е на практика държава в държавата. Резултатите ги виждаме всички: прокуратурата и съда бойкотират открито законите, които трябва да прилагат.

Още от Анализи
Търговците в Европа се борят за оцеляване заради блокадите