Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Върви ли световният пенсионен модел към фиксирани вноски?

Заради отрицателните лихви хората ще трябва да харчат по-малко, да спестяват повече и от рано, и да се пенсионират по-късно

Върви ли световният пенсионен модел към фиксирани вноски?

Снимка: Bloomberg

„Oтрицателни лихви? Не, това не е област, в която бих искал да навляза", заяви управителят на Английската централна банка Андрю Бейли пред членове на британския парламент през март. Два месеца по-късно Великобритания продаде държавни облигации с отрицателна доходност за първи път, на фона на Covid-19, който създаде сюрреализма на на безлюдните летища и магистралите без трафик, пише Амин Раджан за Financial Times.

Още по темата
Отрицателните лихви са оксиморон. На повечето хора им падат ченетата, когато чуят за тях. И все пак облигации за около 15 трлн. долара вече имаха негативен купон в края на 2019 г. Дори Федералният резерв на САЩ напоследък е под натиск от президента Доналд Тръмп да ги възприеме. 

Емисията 10-годишни облигации за 2,4 млрд. долара от германското правителство през март 2019 г. бе презаписана три пъти, въпреки че предлагаше отрицателна ставка от 0,05 на сто. Инвеститорите бяха готови да плащат на емитента половин процент годишно през следващите 10 години за привилегията да му предоставят парите си. По този начин инструментите с фиксиран доход се превръщат в такива с фиксиран разход за тези инвеститори, които търсят убежище за запазване на капитала или за управление на баланса си.

Първият залп бе даден от Европейската централна банка, когато тя намали депозитната си ставка за търговските банки до минус 0,1% през юни 2014 г. Дания, Япония, Швеция и Швейцария я последваха. ЕЦБ, Япония и Швеция искаха да подкладят инфлационните очаквания. Дания и Швейцария искаха да спрат поскъпването на валутите си, обръщайки огромния приток на капитали.

Каквато и да е причината, отрицателните лихви бележат последното движение в продължителната низходяща спирала, след като световната икономика влиза в капана на самозатвърждаващ се сценарий на бавен растеж и ниска инфлация, подпомогнат от застаряването на населението, излишъкът от спестявания и революционните технологии.

В отговор централните банки понижават ставките - предимно напразно - за да стимулират съвкупното търсене от домакинствата и компаниите. Ползата от всеки допълнителен долар стимули става все по-малка в изкривената среда, в която инфлацията се превърна от разрушител на финансовото богатство в мярка за икономическо здраве.

Негативните ставки могат да доведат до повече вреда, отколкото полза, според изследване на гиганта в управлението на активи Pimco. Макар и успешни в облекчаването на условията на финансовите пазари, отрицателните лихви имат три основни недостатъка.

Те увреждат банковата система, тъй като банките печелят по-малко от активите си. Те представляват огромно предизвикателство пред застрахователните компании и пенсионните схеми, които са задължени да използват облигации, за да гарантират доходите на крайните спестители. И накрая, контраинтуитивно, те може да принудят хората да спестяват още повече, за да адресират перспективата за намален пенсионен доход.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
7
 
5
преди 5 месеца
Отново си идваме на думата че най-доброто пенсионно осигуряване и лично да се погрижиш за себе си, а не цял живот да даваш пари, които в даден момент все ще се намери някой хитрец да ги похарчи за лични луксозни офиси, лимузини, к*рви и черен хайвер.
1
 
4
 
4
преди 5 месеца
Значи законът трябва да се промени и пенсионните фондове да инвестират по-малко от постъпилите средства в облизвации, просто е. Хората трябва да инвестират, не да спестяват.
0
 
6
 
3
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
По закон пенсионните фондове държат основния процент от средствата си в облигации. Когато държавата емитира облигации с отрицателна доходност, пенсионните фондове са длъжни да ги купуват и трупат загуби.
И какво излиза?
0
 
5
 
2
Zlato до: khao
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Избор винаги има. Чел съм, че Южна Корея имат нелоша пенсионна система :) ЮАР и Нова Зеландия също май не са чак толкова зле.
3
 
9
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
стига сте пускали глуупави статии... със сегашната пенсионна възраст и с покачването и, означава едно.... няма да доживея пенсия. защо да внасям?
ако имах избор, един лев не бих ви дал.

Още от Анализи
Какво разкрива близък поглед към инициативата „Един пояс, един път“?