IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вървим ли към ново глобално икономическо отделяне?

Този път комуникационната пропаст може да съществува по целия технологичен спектър

09:18 | 01.03.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Коронавирусът постави фокуса върху икономическото отделяне между Китай и някои развити страни. Със затварянето на фабрики и стагнацията при потреблението мултиционалните компании бяха принудени да преместят производството си другаде. Apple предупреди инвеститорите, че приходите й ще понесат удар в резултат на епидемията, пише Рена Форухар за Financial Times.

От няколко години се извършва постепенно отделяне на световните икономики. Южнокорейската група за електроника Samsung, например, затваря китайските си заводи и отваря други във Виетнам. Мексико се възползва от някои американски корпорации, които местят своите вериги за доставки по-близо до дома. Но отделянето несъмнено ще се ускори, тъй като непрозрачността на Пекин при справянето с епидемията от коронавирус подчертава рисковете за правене на бизнес в Китай.

Има подчертани прилики между вируса и самото отделяне. От една страна е това, което виждаме на повърхността (маски и паника или смяна на веригите за доставки и предупреждения за печалбите), а от друга - това, което не знаем: колко жертви ще вземе епидемията или как светът ще изглежда икономически и политически след 5 до 10 години, след като глобализацията се разпада и разделенията се задълбочават.

Все пак задачата на колумниста е да излиза с позиция, така че нека да направя няколко прогнози за това какво може да дебне зад ъгъла, ако отделянето продължи. Повишеният риск от насилие в Тайван, неспособността на Европа да защити собствените си либерални демократични ценности и свят, в който умните устройства вече не могат да си говорят през границите, са отчетливи възможности. И всички тези неща могат фундаментално да прекроят глобалната икономика и геополитиката.

Най-належащият въпрос в краткосрочен план е Тайван, чиито фирми произвеждат повечето от полупроводниците в света. По-голямата част са произведени от Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, производител на чипове, който снабдява американски компании, включително Apple, както и редица китайски фирми. Полупроводниците са ключова област, в която китайците все още не са технологично самостоятелни. В хардуера (от рутери през превключватели до джобни устройства), области на софтуера и високотехнологичните услуги китайците вече по същество са се отделили от САЩ. Помислете за успеха на техни домашни компании като производителя на смартфони Xiaomi. Или усилията на телекомуникационната група Huawei да изгради по поръчка китайски операционни системи. Или фактът, че много от най-иновативните нови мобилни приложения са разработени в Китай.

Но полупроводниците изискват огромни количества капиталовложения и изследователски усилия. Може да мине десетилетие, преди Китай да развие напълно собствена индустрия. Междувременно той ще зависи от Тайван, който не само снабдява американските компании, но и където подкрепата за демокрацията нараства. Това поставя въпроса дали, или може би кога, полупроводниковата индустрия на Тайван ще се превърне в горещ политически картоф, тъй като и Китай, и САЩ се опитват да изградят свой независим високотехнологичен сектор.

Последна актуализация: 23:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
IQ96
преди 4 години
Бла бла бла боза. Пак се говори, че САЩ и ЕС ТРЯБВА да се обединят. А дано, ама надали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още